Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρήνος σε Τουρκία, Συρία – Πάνω από 25.800 οι νεκροί των σεισμών – Συγκλονίζουν οι διασώσεις μικρών παιδιών

Θρήνος σε Τουρκία, Συρία –  Πάνω από 25.800 οι νεκροί των σεισμών – Συγκλονίζουν οι διασώσεις μικρών παιδιών
Περίπου 6.500 κτήρια έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες περιοχές πόλεων έχουν ισοπεδωθεί
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς που συγκλόνισαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ξεπερνώντας συνολικά τους 24.500 στις δύο χώρες.
Στην Τουρκία, μέχρι στιγμής τα θύματα έχουν φτάσει τα 22.327  και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 80.278. Οι σεισμοί έπληξαν πάνω από 13 εκατ. άτομα σε 10 επαρχίες.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, το Σάββατο 11/2, ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία έφτασαν τους 21.848. Σημείωσε δε, πως οι σεισμοί που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 6/2, ήταν τρεις φορές πιο ισχυροί  από τον σεισμό στον Μαρμαρά το 1999.
Στη Συρία οι νεκροί έχουν φτάσει 3.553.
Συνολικά οι νεκροί και στις δύο χώρες ανέρχονται σε 25.880.
Πάντως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, πάνω από 1,05 εκατ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι,  το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν μέσα από τα ερείπια 67 άτομα , ενώ  συνολικά 190.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές και περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται.
Σημειώνεται ότι στις 10/1 η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε  πως  έχουν επιβεβαιωθεί 20.655 θάνατοι από τους σεισμούς στην Τουρκία και 3.500 στη Συρία.
Στο μεταξύ, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες για τον εντοπισμό και ανάσυρση ζωντανών μέσα από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, αν και όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες.
Μεταξύ των διασωθέντων το Σάββατο 11/2, μετά απο 128 ώρες, ήταν ένα αγοράκι 2 ετών, ένα 13χρονο παιδί,  ένα βρέφος 2 μηνών, αλλά και δύο γυναίκες που ανασύρθηκαν ζωντανές μετά από 122 ώρες  από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας. Την ίδια ώρα αποκαλύπτονται τα εγκλήματα των κατασκευαστών, όπως μία πολυκατοικία που έγειρε και αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε ...θεμέλια.
Εν τω μεταξύ, σοκάρει βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου και δείχνει δύο διασώστες να καταπλακώνονται από συντρίμμια κτιρίου στην προσπάθεια τους να ανασύρουν κόσμο εγκλωβισμένο μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην πόλη Χατάι της Τουρκίας.
Οι άτυχοι διασώστες εγκλωβίζονται κάτω από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε πάνω τους, με την κατάσταση της υγείας τους να μην έχει γίνει γνωστή.
Αναζητώντας το θαύμα

Από τα θαύματα που συνεχίζουν να συμβαίνουν ευτυχώς είναι η διάσωση της ηλικιωμένης Umit Gulcicek, μετά από 130 ώρες θαμμένη στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια. ....και τα μικρά θαύματα

\Μικρά θαύματα συμβαίνουν στην Τουρκία δίνοντας κουράγιο τόσο σε παγιδευμένους όσο και σε διασώστες να συνεχίσουν τον άνισο αγώνα για τη ζωή μέσα στα χαλάσματα, σχεδόν έξι μέρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σάρωσε το νότιο τμήμα της χώρας και τη βορειοδυτική Συρία με πάνω από 25.800 νεκρούς.
Ένα μωρό 5 μηνών διασώθηκε κάτω από ερείπια στη νότια επαρχία Χατάι, 131 ώρες μετά τον αρχικό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Ένα 6χρονο παιδί διασώθηκε από Ισπανούς διασώστες, στην ίδια επαρχία μετά από 137 ώρες κάτω από τα ερείπια.

Στην ίδια περιοχή Ιταλοί διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα κοριτσάκι 2 ετών μετά από 122 ώρες κάτω από τα ερείπια.
Για μήνυμα ελπίδας έκανε λόγο ο ιταλικός Τύπος και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni.
koritsi.jpg

Ολονύχτια προσπάθεια της ΕΜΑΚ για 24χρονη

Όλο το βράδυ προς την Κυριακή (12/2/2023) θα συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων η ελληνική διασωστική αποστολή στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στο σημείο κατόπιν παράκλησης συγγενών των αγνοουμένων.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες τα τουρκικά συνεργεία θα αποχωρήσουν από το σημείο και θα συνεχίσουν αλλού τις έρευνες.
Η ελληνική διασωστική αποστολή βρέθηκε στο σημείο λίγο πριν τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου (11/2) μαζί με άλλες 4 διεθνείς αποστολές, μεταξύ των οποίων, μία από τη Βραζιλία και δύο από την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, από πλευράς της ελληνικής αποστολής, επιχειρούν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος, 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποστολές έκαναν κάθετες διεισδύσεις σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά ενώ μέλη των τουρκικών συνεργείων ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους πως από τα γεώφωνα τους εντόπισαν φωνές μέσα από τα ερείπια.
Η ελληνική ΕΜΑΚ αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τον εντοπισμό και τη διάσωση της 24χρονης αθλήτριας βόλεϊ που είναι εγκλωβισμένη στα συντρίμμια κτηρίου που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η ίδια φαίνεται ότι έχει δώσει σημεία ζωής από πιο νωρίς, αφού είχε επικοινωνήσει με SMS με την τουρκική Πολιτική Προστασία ενώ χτύπησε και σίδερο 3 φορές για να βρουν το σημείο εγκλωβισμού της.

Δεν τα κατάφερε 40χρονη

Δυστυχώς, 40χρονη Zeynep Kahraman πέθανε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια του σπιτιού της, έχοντας μείνει καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.
Η διάσωσή της ήταν ένα από τα θαύματα που γράφτηκαν στα χαλάσματα της καταστροφής και ο θάνατός της έκανε τους Γερμανούς διασώστες της να ξεσπάσουν σε κλάμματα.
Σύμφωνα με την ΑFAD,  τουλάχιστον 159.146 διασώστες επιχειρούν, αλλά και 7.716 άτομα, μέλη αποστολών από ξένες χώρες.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συνολικά 97 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια, ενώ εξακολουθούν να συνεχίσουν τις προσπάθειες ομάδες διάσωσης από 61 χώρες.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου 11/2 ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εξαιτίας της "όλο και πιο επικίνδυνης κατάστασης ασφαλείας", όπως ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπός του Michael Bauer.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες και ανέφερε ότι οι αυστριακοί στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο σε έναν καταυλισμό μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις και αναμένουν οδηγίες.
Στη Συρία, πάνω από 3.500 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι και ως εκ τούτου, ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 25.880.
Εξίσου δραματικές όμως είναι οι συνθήκες και για εκατομμύρια πολίτες που έχουν μείνει άστεγοι, αβοήθητοι, χωρίς τροφή, χωρίς χρήματα και υπό δριμύ ψύχος με θερμοκρασίες που κυμαίνονται πολύ κάτω από το μηδέν. Μάλιστα,  ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν περισσότερα θύματα αν δεν υπάρξει άμεσα βοήθεια σε όλες εκείνες τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που διαμένουν στην ύπαιθρο χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωση της όπως τροφή, νερό και θέρμανση.
Η τραγωδία δεν έχει προηγούμενο στη βόρεια Συρία, η οποία για περισσότερο από μια δεκαετία, βιώνει τα αδιέξοδα του πολύνεκρου εμφύλιου πολέμου, αλλά και στην Τουρκία όπου η οργή και ο θυμός για τον πρόεδρο Erdogan ξεχειλίζουν, κυρίως λόγω της αδυναμίας του τουρκικού κράτους να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα την φυσική αυτή καταστροφή.
plaka.jpg
Πολυκατοικία χωρίς θεμέλια

Απίστευτο βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου αποκαλύπτει το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε στην Τουρκία.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, που δημοσίευσε η Sabah ακούγονται δύο άνδρες να μην πιστεύουν στα μάτια τους όσο δείχνουν ένα κτήριο το οποίο έγειρε προς τα πίσω φανερώνοντας πως χτίστηκε στον… «αέρα» αφού τα θεμέλιά του είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτα.
Πρόκειται για πενταόροφη πολυκατοικία η οποία να μεν δεν γκρεμίστηκε αλλά έγειρε με τέτοιο τρόπο που είναι πλέον ακατάλληλη για κατοίκηση.
Στο απόσπασμα των 40 περίπου δευτερολέπτων οι άνδρες ακούγονται να λένε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στο κτήριο και πως δεν έχουν σπάσει ούτε τα τζάμια.
«Δεν μπορώ να το πιστέψω, κοίτα εδώ!» λέει ο ένας όσο η κάμερα δείχνει πως το κτήριο ουσιαστικά κατασκευάστηκε στο έδαφος χωρίς τις απαραίτητες κολώνες και θεμελιώσεις.
Σχολιαστές στην τουρκική εφημερίδα Sabah επισημαίνουν πως πρόκειται για μέθοδο κατασκευής που ονομάζεται «γενική κοιτόστρωση» η οποία ωστόσο έχει γίνει τόσο επιφανειακά που είχε σαν αποτέλεσμα το έδαφος κάτω από το κτήριο να «ρευστοποιηθεί» κατά τον σεισμό και να επιφέρει αυτό το τρομακτικό αποτέλεσμα.

Συνελήφθησαν 12 κατασκευαστές

Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, μετέδωσαν το Σάββατο τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.
Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.
Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα 11/2, ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.
Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν "γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό".
Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.

Τουλάχιστον 48 συλλήψεις για πλιάτσικο

Τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν για λεηλασίες σε οκτώ επαρχίες πληγείσες από τον σεισμό που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα (6/2/2023), μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που άφησε πίσω του περισσότερους από 25.400 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία, μετέδωσε το Anadolu.
t2.JPG
t4.JPGt3.JPG
Erdogan: Στους 21.848 οι νεκροί - Μέτρα για την ανοικοδόμηση, προειδοποίηση για λεηλασίες

Σε 21.848 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τους καταστροφικούς σεισμούς στις 6/2 στην Τουρκία, όπως ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Diyarbakır ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, σημειώνοντας πως ήταν τρεις φορές πιο ισχυροί από τον σεισμό στον Μαρμαρά το 1999.
Ο Τούρκος πρόεδρος,
ο οποίος επισκέφτηκε το Σάββατο 11/2 με τη σύζυγό του την περιοχή, ξεκαθάρισε ότι «δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας στο δρόμο, σε κακουχίες ή στη φτώχεια», δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.
Σημείωσε ότι δεν είναι κατοικήσιμα εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια σε όλη τη νότια Τουρκία και οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.
«Έχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέσα του κράτους μας» είπε χαρακτηριστικά .
Ακόμη, κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική αναφέροντας ότι «κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ είναι ανήθικα, άσεμνα. Κάνουν επίθεση σε μια περίοδο που η ενότητα θα έπρεπε να είναι στο αποκορύφωμά της».
Σημειώνεται ότι στο Diyarbakır οι πολίτες αποδοκίμασαν υπουργό Δικαιοσύνης, Bekir Bozdag, αλλά και τον βουλευτή, Oya Eronat.
Περαιτέρω, ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε τη διαμονή των πληγέντων από τους σεισμούς που πλέον έμειναν άστεγοι στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων, στα οποία διακόπτεται η δια ζώσης διδασκαλία, αλλά και ότι θα παρουσιαστούν τον Μάιο στον στρατό 13.000 άτομα που έπρεπε να στρατευτούν τον Μάρτιο – Απρίλιο.

Προειδοποίηση για τις λεηλασίες

«Έχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος. Σημειώνεται ότι ένα 24ωρο πριν ο ίδιος είχε κάνει λόγο για λεηλασίες σε κάποιες περιοχές, ενώ δεν είναι σαφές σε ποια περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.
Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της "αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας", όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Recep Tayyip Erdogan,
παραδέχτηκε εκ νέου την Παρασκευή (10/2/2023) ότι η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στους φονικούς σεισμούς δεν είναι τόσο γρήγορη όσο ήθελε η κυβέρνηση.
«Τόσα πολλά κτήρια υπέστησαν ζημιές που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιταχύνουμε τις επεμβάσεις μας όσο γρήγορα θέλαμε», τόνισε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που ο τουρκικός λαός έχει ξεχειλίσει από οργή τόσο για την απουσία του κρατικού μηχανισμού,  αλλά και για τα «χάρτινα» κτήρια. Μιλώντας από την επαρχία Adiyaman, μία από τις πληγείσες περιοχές από τους καταστροφικούς σεισμούς στην νοτιοανατολική Τουρκία, πρόσθεσε ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας σε... ένα έτος. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στις επαρχίες μας χωρίς να αφήσουμε κτίρια γεμάτα ανθρώπους. Θα ξαναχτίσουμε τα κατεστραμμένα κτίρια μέσα σε 1 έτος και θα τα παραδώσουμε στους ιδιοκτήτες τους» τόνισε.

Οργή για Erdogan

Παρά τις δεσμεύσεις του ότι σε έναν χρόνο από σήμερα όλοι οι άστεγοι στις 10 πληγείσες από το σεισμό επαρχίες θα έχουν καινούρια κατοικία και παρά το επίδομα των 10.000 τουρκικών λιρών (494 ευρώ) σε κάθε οικογένεια, η οργή κατά του προέδρου Erdogan ξεχειλίζει.
Οι αντιδράσεις εστιάζουν κυρίως στην αργοπορία των τουρκικών αρχών να συνδράμουν και να βοηθήσουν τους πληγέντες, καθώς είναι χιλιάδες οι καταγγελίες ότι 34 ώρες μετά το σεισμό, δεν υπήρχε καμία οργάνωση και κανείς κρατικός αξιωματούχος να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε πως τις πρώτες ώρες υπήρξαν προβλήματα, ωστόσο τα απέδωσε στους κατεστραμμένους δρόμους και αεροδρόμια.

 t9.JPG
 t10.JPG
Εκτιμήσεις για εγκλωβισμένους

Ενδεικτικό άλλωστε του τι θα πρέπει να περιμένουμε είναι οι εκτιμήσεις του Τούρκου σεισμολόγου Övgün Ahmet Ercan, ο οποίος υποστήριξε πως τουλάχιστον 184.000 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.
«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα σε τέσσερις ορόφους, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o Ercan, ο οποίος σε σειρά αναρτήσεων του από την ημέρα των σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία παραθέτει στοιχεία για τους φονικούς σεισμούς.
Συγκεκριμένα, ο Ercan αναφέρει ότι 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι και 4 εκατομμύρια κτήρια έχουν επηρεαστεί από τους σεισμούς, επισημαίνοντας πως η διάρκεια του πρώτου σεισμού που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία ήταν 47 δευτερόλεπτα ενώ ο δεύτερος διήρκεσε 45 δευτερόλεπτα.
 t12.JPG
t13.JPG
Έγιναν 1.509 μετασεισμοί
 
Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρώτες τέσσερις ημέρες μετά τους φονικούς σεισμούς, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.500 μετασεισμοί, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων.
Εκτιμάται πως ήδη περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί και ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια καθώς και ότι περισσότεροι από 121.000 εργάζονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες.

Ισοπεδώθηκαν πόλεις

Η καταστροφή δεν έχει προηγούμενο.
Εκτιμάται ότι πάνω από 6.500 πολυκατοικίες και κτήρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία, αν και υπάρχουν πληροφορίες για 11.342 κτήρια που έχουν καταρρεύσει ή που φέρουν σοβαρότατες ζημιές.
Μόνο στην πόλη Kahramanmaras, όπου ήταν και το επίκεντρο του σεισμού, υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί το 40% των κτηρίων ενώ και στην Αντιόχεια αναφέρεται πως έχουν καταστραφεί περίπου τα τρία πέμπτα της πόλης.
Αντίστοιχη η κατάσταση και στη Συρία όπου αναφέρεται πως έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 244 κτήρια, ενώ άλλα 325 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τουλάχιστον 3.400 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε τρένα, που χρησιμοποιήθηκαν για να ικανοποιηθούν ανάγκες στέγασης.
Εκτιμάται πως περίπου 380.000 άνθρωποι διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία και σε κυβερνητικά κτήρια ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε στάδια, εμπορικά κέντρα, τζαμιά και άλλους ασφαλείς χώρους καθώς και ότι περίπου 76.000 έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές.
Δεκάδες χιλιάδες όμως παραμένουν στους παγωμένους δρόμους, μέσα σε αυτοκίνητα ή σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου καίνε ακόμα και παγκάκια για να ζεσταθούν.
Εκτιμάται πως το ύψος των καταστροφών στην Τουρκία μόνο, θα ξεπεράσει σε κόστος τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δύο ειδικά κατασκευασμένα πλοία για να στεγάσουν 3.000 σεισμόπληκτους στέλνει η Karadeniz Holding

Δύο ειδικά κατασκευασμένα πλοία, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 1.500 άτομα το καθένα, ανακοίνωσε ότι θα στείλει η τουρκική ενεργειακή εταιρεία Karadeniz Holding, με στόχο να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους στην επαρχία της νότιας Τουρκίας, την Hatay, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό.
«Η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρχές για να στείλει τα σωστικά πλοία Suheyla Sultan και Rauf Bey στην πόλη Iskenderun (Αλεξανδρέττα) της επαρχίας Hatay», υπογραμμίζει η εταιρεία και σημειώνει ότι αυτή θα είναι η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή της.
«Επικεντρώσαμε όλη την ενέργειά μας σε αυτό το έργο για να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές. Στοχεύουμε να τους παράσχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η ανακοίνωση.
Πρόκειται για πλοία που είναι ειδικά κατασκευασμένα για αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν δωμάτια, ψυγεία, τηλεοράσεις και σύστημα θέρμανσης, ενώ παρέχουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και σίτισης, όπως ανέφερε η εταιρεία.
Σημειώνεται ότι η Karadeniz Holding είναι γνωστή για τα 36 πλωτά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΟΗΕ: Η χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Martin Griffiths έκανε έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη και τρόφιμα την ώρα που οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας που έπληξε τη νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία.
Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην τουρκική επαρχία Καχραμάνμαράς καθώς οι διασώστες εργάζονταν ο Griffiths είπε ότι συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό.
Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Griffiths εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική» και χαιρέτισε το «κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμη ήχο, σε έναν ακόμη επιζώντα».
«Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή», είπε σε μια προφανή αναφορά στην κριτική σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών μετά τον σεισμό.
Όπως είπε ο ίδιος, αυτό που συνέβη στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή.
Προφανώς εννοούσε την χειρότερη φυσική καταστροφή στην περιοχή: Ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο χειρότερος που πλήττει την Τουρκία μετά το 1939.
Ο 11ετής εμφύλιος στη Συρία, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι έχουν μείνει άστεγοι, παραμένει το πιο φονικό συμβάν που έχει σημειωθεί στην περιοχή στην πρόσφατη ιστορία.
Όπως είπε ο Griffiths, ξεκινάει μια τρίμηνη επιχείρηση τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία με στόχο να υπάρξει βοήθεια για την κάλυψη του κόστους των εκεί επιχειρήσεων.

Γερμανοί διασώστες ανέστειλαν τις επιχειρήσεις

Δύο γερμανικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέστειλαν τις επιχειρήσεις διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επικαλούμενες προβλήματα και καταγγελίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδα ατόμων και πυροβολισμούς.
Η Γερμανική Διεθνής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ISAR) και η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει ασφαλή την κατάσταση.
Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αναφέρει συγκρούσεις στην περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό αλλά ο πρόεδρος Erdogan σχολίασε την κατάσταση ασφαλείας επισημαίνοντας ότι έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι έχουν παρατηρηθεί κρούσματα λεηλασιών.
Η Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών των αυστριακών δυνάμεων επίσης ανέστειλε για λίγο τις επιχειρήσεις της, αλλά έπειτα ξεκίνησε εκ νέου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας να γράφει στο Twitter ότι ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει την προστασία της αυστριακής δύναμης.
Περίπου 82 διασώστες από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας βρίσκονται από τις 7 Φεβρουαρίου στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 ανθρώπους από τα συντρίμμια.
Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στην Χατάι και ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί αναλόγως.
Η Ελβετία έχει στείλει 87 ειδικούς και οκτώ σκύλους διασώστες για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση και μέχρι στιγμής έχει απεγκλωβίσει 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο βρέφη, από την Τρίτη που μετέβη στην περιοχή. Στις 10/2 εστάλη μια ακόμη ομάδα από 12 Ελβετούς διασώστες.

ΠΟΥ: Εφιαλτική πρόβλεψη για πλήγμα σε 26 εκατομμύρια ανθρώπους

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούς που συγκλόνισαν αυτή την εβδομάδα την Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση για χρηματοδότηση.
Ο ΠΟΥ ζητεί έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών.
Νωρίτερα την εβδομάδα αυτή, ο ΠΟΥ, ο οποίος αποδέσμευσε ήδη 16 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο του έκτακτης ανάγκης, είχε υπολογίσει σε 23 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι εκτεθειμένοι μετά τους σεισμούς και την καταστροφή που προκάλεσαν.
Σήμερα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 26 εκατομμύρια -- 15 εκατομμύρια στην Τουρκία και σχεδόν 11 εκατομμύρια στη Συρία.
Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται ιδιαίτερα "ευάλωτοι", από τους οποίους σχεδόν 350.000 ηλικιωμένοι και περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο παιδιά.
Στην Τουρκία, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότερα από 4.000 κτίρια κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των σεισμών και ότι 15 νοσοκομεία υπέστησαν μερικές ή μεγάλες ζημιές.
Στη Συρία, όπου το σύστημα υγείας έχει ήδη γονατίσει από τα 12 χρόνια πολέμου, τουλάχιστον 20 μονάδες υγείας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νοσοκομείων, υπέστησαν ζημιές.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έστειλε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 37 τόνους ιατρικού υλικού για τη φροντίδα τραυμάτων και για έκτακτα χειρουργεία στην Τουρκία, ενώ 35 τόνοι έφθασαν στη Συρία την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023.
"Θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την περίθαλψη 100.000 ανθρώπων όπως και για να πραγματοποιηθούν 120.000 επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις στις δύο χώρες", διευκρίνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι μια τρίτη πτήση με παρόμοιο φορτίο αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα στη Συρία.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.έφτασε σήμερα στο Χαλέπι, στη Συρία, που επλήγη σκληρά από τον σεισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης