Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεισμός, Τουρκία: Άνοιξαν μετά από 35 χρόνια τα σύνορα με την Αρμενία για την ανθρωπιστική βοήθεια

Σεισμός, Τουρκία: Άνοιξαν μετά από 35 χρόνια τα σύνορα με την Αρμενία για την ανθρωπιστική βοήθεια
Πέντε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια από την Αρμενία πέρασαν τα σύνορα μέσω της συνοριακής διέλευσης Alican της επαρχίας Igdir της ανατολικής Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
Ο καταστροφικός σεισμός «άνοιξε» μετά από 35 χρόνια για πρώτη φορά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου τα σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία, για να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες των σεισμών της Δευτέρας στη νότια Τουρκία.
Πέντε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια από την Αρμενία πέρασαν τα σύνορα μέσω της συνοριακής διέλευσης Alican της επαρχίας Igdir της ανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu που επικαλείται την ανάρτηση του Αρμένιου υφυπουργού Εξωτερικών Vahan Kostanyan.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Vahan Kostanyan ανέβασε βίντεο που δείχνει φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια να περνούν μια γέφυρα για να φτάσουν στην Τουρκία.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αρμενία διέσχισε τη γέφυρα Μαργαρά στα σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας με κατεύθυνση την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό», έγραψε ο Kostanyan στο Twitter.

Το συνοριακό πέρασμα του Alican χρησιμοποιήθηκε επίσης το 1988 όταν ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την Αρμενία για να σταλεί βοήθεια που συγκέντρωσε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στις πληγείσες περιοχές.
Πέρυσι, Τούρκοι και Αρμένιοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών που επισκέπτονται και τις δύο χώρες το συντομότερο δυνατό.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών, η Τουρκία και η Αρμενία ξεκίνησαν επίσης τις εμπορικές πτήσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 μετά από μια διακοπή δύο ετών.

Οι δύο χώρες έχουν διχαστεί σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία και των γεγονότων του 1915 κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι κλειστά από το 1993.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης