Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η προσέγγιση του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία είναι σύμφωνη με το ρωσικό δόγμα ασφάλειας για την περιοχή του Περσικού Κόλπου

Η προσέγγιση του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία είναι σύμφωνη με το ρωσικό δόγμα ασφάλειας για την περιοχή του Περσικού Κόλπου
Το σχέδιο για τη διαμόρφωση του μείζονος οικονομικού χώρου της Ευρασίας με τη διάνοιξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου
Σχετικά Άρθρα
Οι συμφωνίες που επετεύχθησαν από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν με τη μεσολάβηση της κινεζικής πλευράς, ανταποκρίνονται στο δόγμα Συλλογικής Ασφάλειας της Ρωσίας για την περιοχή του Περσικού Κόλπου και θα συμβάλουν στη διευθέτηση των διενέξεων στην περιοχή δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Leonid Slutsky το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023.
«Οι δύο πλευρές] πέτυχαν την πιο σημαντική συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, την οποία θεωρώ θεμελιώδες βήμα προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Αυτό αντιστοιχεί στο πνεύμα του δογματος Συλλογικής Ασφάλειας της Ρωσίας για την περιοχή του Περσικού Κόλπου και θα συμβάλει στη διευθέτηση των περιφερειακών συγκρούσεων», είπε ο βουλευτής.
Ο Slutsky επεσήμανε ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια σειρά βημάτων για την ανάπτυξη αυτών των συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών πρωτοβουλιών.
«Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ το project του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, που θα γίνει ο βασικός παράγοντας για θετική ανατροφοδότηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη σε αυτή τη σημαντικότερη περιοχή, ως ευρύτερη οικονομική στρατηγική», επισήμανε ο Leonid Slutsky.
«Η έναρξη του Διαδρόμου θα είναι ένα γεγονός ορόσημο όχι μόνο στα logistics, αλλά και στην πολιτική και στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Μεγάλης Ευρασίας, θα γίνει το πιο σημαντικό οικονομικό εποικοδόμημα πάνω από τη στρατηγική βάση, που επιτεύχθηκε στο Πεκίνο», κατέληξε ο Slutsky.

Για τις σχέσεις Ιράν και Σαουδικής Αραβίας

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και σχεδιάζουν να ανοίξουν τις πρεσβείες τους εντός δύο μηνών.
Μεταξύ 6 και 10 Μαρτίου, ο Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Ali Shamkhani και ο υπουργός Εξωτερικών, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας Musaad bin Mohammed Al Aiban πραγματοποίησαν συνομιλίες στο Πεκίνο, οι οποίες κατέληξαν σε τριμερή δήλωση.
Η δήλωση επισημαίνει ότι η Τεχεράνη και το Ριάντ τηρούν τις αρχές της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης ο ένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου και σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τη συνεργασία στο εμπόριο, την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο του 2015, αφού ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των Χούτι στην Υεμένη
. Τον Ιανουάριο του 2016, το βασίλειο διέκοψε τους δεσμούς του με το Ιράν αφού η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το Προξενείο στη Μασχάντ δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές, εξοργισμένους από την εκτέλεση του εξέχοντος σιίτη κληρικού Nimr al-Nimr στο Ριάντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης