Η Ουκρανία, ο γερμανικός στρατός στο Μάλι και οι σχέσεις με την Κίνα είναι μερικές από τις πιο σημαντικές διαφωνίες του καγκελάριου με την υπουργό Εξωτερικών
'Εντονες διαφωνίες
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το Συμβούλιο θα θεμελιωνόταν στην πρώτη «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» της χώρας, ωστόσο τα συνεχή προβλήματα στις σχέσεις του Scholz με την υπουργό Εξωτερικών και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα τόσο της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία όσο και των σχέσεων με την Κίνα ή τη διάρκεια παραμονής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο Μάλι, δεν επέτρεψαν την επίτευξη του στόχου για δημιουργία οργάνου στα πρότυπα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Δοκιμασία για την κυβέρνηση συνασπισμού
Οι διαφωνίες καγκελαρίας και υπουργείου Εξωτερικών εντοπίζονταν, σύμφωνα με το Spiegel, στο πού θα εδρεύει, ποιος θα ηγείται και πώς θα στελεχωθεί.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, έχει πλέον ληφθεί η απόφαση να εγκαταλειφθεί το εγχείρημα, ενώ είναι πλέον σαφής η διαφορά των δύο πλευρών σχετικά με τις αρμοδιότητες για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλει να παραχωρήσει περαιτέρω εξουσίες στην καγκελαρία, η οποία με τη σειρά της ήταν αντίθετη στην υπαγωγή μιας ομάδας με εκτελεστικές εξουσίες, όπως ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η πολεμοχαρής …κυρία έφερε σε αμηχανία τον καγκελάριο
Η Baerbock είχε φέρει σε μεγάλη αμηχανία τον Γερμανό καγκελάριο, όταν είχε δηλώσει ανοιχτά, πως η Γερμανία και κατ΄επέκταση η συλλογική Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Οι δηλώσεις της είχαν γίνει τον Ιανουάριο 2023 κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), εν μέσω διαβουλεύσεων για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Ενώ τα λόγια της Baerbock δεν είχαν λάβει τότε τη δέουσα προσοχή των ΜΜΕ πολλοί ειδικοί σημείωναν με ανησυχία ότι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απλώς κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.
Κατά ειρωνικό τρόπο, άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως ο Scholz, προσπαθούσαν εδώ και καιρό να τονίσουν ότι η χώρα τους δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, φοβούμενοι την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.
Σε αντίθεση με αυτήν την επίσημη στάση, η Baerbock είχε ξεκάθαρα κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία.
«Έχω πει τις τελευταίες ημέρες, ότι ναι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία.
Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα επίσης σε τανκς», είχε σημειώσει και τότε ήταν που τόνισε: «Αλλά το πιο σημαντικό και κρίσιμο σημείο είναι να το κάνουμε μαζί και να μην αποφύγουμε το παιχνίδι ευθυνών στην Ευρώπη, γιατί κάνουμε πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».
Ο καγκελάριος είχε δηλώσει επανειλημμένα την απροθυμία του να εμβαθύνει στον πόλεμο αντιπροσώπων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών