Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό συνεχή κρίση η Ευρώπη - Αυξήθηκαν 26% οι πτωχεύσεις, η βραδυφλεγής βόμβα στα Κανάρια Νησιά

Υπό συνεχή κρίση η Ευρώπη - Αυξήθηκαν 26% οι πτωχεύσεις, η βραδυφλεγής βόμβα στα Κανάρια Νησιά
Όλοι παρακολουθούν την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, αλλά στην Ευρώπη αυξήθηκαν 26% οι πτωχεύσεις
Λεγεώνες ευρωπαϊκών εταιρειών υποκύπτουν στην τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.
Οι διαδικασίες πτώχευσης στα Κανάρια Νησιά, την έντονα εξαρτώμενη από τον τουρισμό νησιωτική αλυσίδα της Ισπανίας, εκτινάχθηκαν κατά 276% σε ετήσια βάση το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Συμβούλιο του Δικαστικού Σώματος (CGPJ) στην έκθεσή του με τίτλο "Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα δικαστικά όργανα".
Το αρχιπέλαγος παρουσίασε επίσης το υψηλότερο ποσοστό αιτήσεων απόλυσης στην Ισπανία, με περίπου 400 για κάθε 100.000 που χάνουν τη δουλειά τους.
Αλλά αυτή η τάση δεν είναι μοναδική για τα Κανάρια Νησιά, ούτε και για την Ισπανία.
Συμβαίνει σε μεγάλες εκτάσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς στρατιές επιχειρήσεων υποκύπτουν στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Αύξηση 26,8% στις πτωχεύσεις

Στο σύνολο της ΕΕ ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης που κινήθηκαν από επιχειρήσεις αυξήθηκε σημαντικά (26,8%) σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2022, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τότε που η Eurostat άρχισε να συλλέγει στοιχεία για τις πτωχεύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ το 2015.
Ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης αυξήθηκε και τα τέσσερα τρίμηνα του 2022.
Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα της Eurostat, με τον τρέχοντα ρυθμό καταστροφής των επιχειρήσεων δεν θα αργήσει η στιγμή που οι επιχειρήσεις θα κλείνουν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανοίγουν.

Αυτή η τάση, φυσικά, δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.
Αφού παραπαίουν από τη μία κρίση στην άλλη, οι υπερχρεωμένες και βαθιά αποδυναμωμένες μικρές επιχειρήσεις της Ευρώπης - η ραχοκοκαλιά της οικονομίας - αντιμετωπίζουν την απόλυτη απειλή από την ενεργειακή έλλειψη και την εκτίναξη των τιμών.
Με το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού να πλανάται πάνω από την Ευρώπη και την τιμή της ενέργειας να αυξάνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τη ζοφερή προοπτική να κλείσουν αυτό το χειμώνα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο μέρος του κύκλου ειδήσεων τις τελευταίες εβδομάδες έχει κυριαρχηθεί από τη δυσχερή θέση των οικογενειών που αγωνίζονται με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.
Αλλά πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται, αν μη τι άλλο, σε ακόμη χειρότερη δύσκολη θέση, δεδομένου ότι δεν έχουν ανώτατα όρια τιμών για την ενέργεια που πληρώνουν.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν αύξηση των λογαριασμών τους κατά περισσότερο από 350%.

Ποιοι τομείς έχουν πρόβλημα

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ιδίως σε τομείς όπως τα ταξίδια και ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η φιλοξενία, έχουν επωμιστεί μεγάλο μέρος του βάρους των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας -συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων διαθεσιμότητας, των μορατόριουμ χρέους και των χαμηλότοκων δανείων έκτακτης ανάγκης- βοήθησαν να ξεπεράσουν πολλές (αλλά όχι όλες) από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο, αλλά η στήριξη αυτή έχει λήξει.
Εν τω μεταξύ, πολλά από τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των συμφορήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, εξακολουθούν να παραμένουν.
Οι ελλείψεις ενέργειας και η εκτίναξη των τιμών είναι πιθανό να αποτελέσουν την τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Το 2022, ο πληθωρισμός στην ΕΕ τριπλασιάστηκε στο 9,2%, την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, σε όλους τους οικονομικούς τομείς σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο.
Όμως, οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι μεταφορές και αποθήκευση (+72,2%), οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης (+39,4%), η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες (+29,5%), τομείς που είχαν ήδη υποφέρει σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η αντίθεση με το ποσοστό πτώχευσης πριν από την πανδημία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 - το τελευταίο τρίμηνο πριν τεθούν σε ισχύ τα λουκέτα του Covid-19 και άλλοι περιορισμοί κατά την πανδημία - οι πτωχεύσεις στον κλάδο των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης αυξήθηκαν κατά 97,7%, ενώ ο κλάδος των μεταφορών και της αποθήκευσης κατέγραψε παρόμοια αξιοσημείωτη αύξηση 85,7%.
Η χώρα στην οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση (64%) των πτωχεύσεων πέρυσι ήταν η Ισπανία, η οικονομία της οποίας στην πραγματικότητα αναπτύχθηκε κατά 4,7% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από έναν νέο νόμο περί αναδιάρθρωσης που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Οκτωβρίου, ο οποίος απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ωστόσο, η Ισπανία κατέγραψε επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των πτωχεύσεων το 2021, μετά τη Ρουμανία.
Ελπίζεται ότι οι κανόνες αφερεγγυότητας θα συμβάλουν στη μείωση των υψηλών ποσοστών πτώχευσης της χώρας, προσελκύοντας έτσι επενδύσεις στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Προς το παρόν φαίνεται να επιτυγχάνεται το αντίθετο.
Ένας άλλος λόγος για την πρόσφατη ραγδαία αύξηση των πτωχεύσεων στην Ισπανία είναι ότι η υποχρέωση υποβολής αίτησης πτώχευσης ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να αποφευχθεί η χιονοστιβάδα των επιχειρηματικών πτωχεύσεων.
Αυτό σήμαινε ότι πολλές εταιρείες που θα είχαν χτυπήσει τον τοίχο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μακροχρόνιων επιχειρήσεων-ζόμπι, έλαβαν αναστολή εκτέλεσης.
Η αναστολή αυτή καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2022.
Το αποτέλεσμα ήταν μια χιονοστιβάδα επιχειρηματικών αποτυχιών.

Που αλλού εντοπίζεται το πρόβλημα

Άλλες χώρες της ΕΕ που είδαν αξιοσημείωτη αύξηση των πτωχεύσεων το 2022 είναι η Αυστρία (57%), η Γαλλία (51%), το Βέλγιο (42%), η Ολλανδία (18%) και η Φινλανδία (8,5%).
Είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο πιο αιχμηρό σημείο αυτής της τάσης.
Όπως ανέφερε η Euractiv τον Ιανουάριο, οι πτωχεύσεις στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν πλήξει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, ιδίως τις μονοπρόσωπες.
Ωστόσο, μια έκθεση της εταιρείας συμβούλων ανάλυσης δεδομένων Altares... δείχνει ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική για τις μεγαλύτερες ΜΜΕ με 10-99 υπαλλήλους.
"Όταν οι ΜΜΕ πέφτουν, επηρεάζεται ολόκληρο το τοπικό οικονομικό δίκτυο", δήλωσε στη EURACTIV France ο Thierry Millon, ο οποίος διηύθυνε τη μελέτη.
"Δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας", είπε.
Αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι ορισμένες από αυτές τις ΜΜΕ ήταν οικονομικά υγιείς από την αρχή, πριν αναγκαστούν να κλείσουν.
Η εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας, η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και οι πολυάριθμοι οικονομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από την αποπληρωμή των δανείων με κρατική εγγύηση συμβάλλουν σε αυτή την τάση.
Η εποχή του "ό,τι χρειαστεί" που επινόησε ο πρόεδρος Emmanuel Macron για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με κάθε μέσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει επίσης τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης