Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bailey (ΒοΕ): Οι αγορές δοκιμάζουν τις τράπεζες για να βρουν αδυναμίες - Χρειάζεται επαγρύπνηση

Bailey (ΒοΕ): Οι αγορές δοκιμάζουν τις τράπεζες για να βρουν αδυναμίες - Χρειάζεται επαγρύπνηση

Ο διοικητής της Bank of England επισημαίνει ότι «και δεν βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν το 2007/2008» χρειάζεται επαγρύπνηση

Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι οι αγορές δοκιμάζουν τις τράπεζες για να βρουν… αδυναμίες, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), Andrew Bailey.
Οι παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν πλήγμα τον Μάρτιο, καθώς οι φόβοι μετάδοσης εξαπλώθηκαν μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank -τη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία από τη χρηματοπιστωτική κρίση- και την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την ελβετική UBS.
Ο Bailey δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι αρχές των ΗΠΑ ασχολούνται με συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και ότι η Credit Suisse ήταν μια «θεσμική ιστορία». Ωστόσο, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «σε ισχυρή θέση από πλευράς κεφαλαίου και ρευστότητας».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (24/3/2023) σημειώθηκε απότομη πώληση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών με επικεφαλής την Deutsche Bank, γεγονός που μπέρδεψε πολλούς αναλυτές, δεδομένης της επιστροφής της γερμανικής τράπεζας σε συνεπή κερδοφορία, μαζί με την ισχυρή κεφαλαιακή θέση και τη ρευστότητά του.
Η Deutsche ανέκαμψε εν μέρει τη Δευτέρα (27/3/2023) για να ηγηθεί των κερδών, καθώς ο πανικός της αγοράς φάνηκε να υποχωρεί, αφού η First Citizens συμφώνησε να αγοράσει ένα μεγάλο κομμάτι των περιουσιακών στοιχείων της χρεοκοπημένης Silicon Valley Bank.
«Νομίζω επίσης ότι αυτό που είδαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ιδίως την Παρασκευή, όταν υπήρξαν αρκετά απότομες κινήσεις στην αγορά ήταν κινήσεις για να δοκιμάσουν, αν θέλετε, τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Bailey στους βουλευτές.

Η αύξηση των επιτοκίων

Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια κατά το τελευταίο έτος, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό. Η σύσφιξη όμως των νομισματικών συνθηκών άφησε εκτεθειμένα τα χαρτοφυλάκια ομολόγων ορισμένων τραπεζών.
Ο Bailey επανέλαβε τη συναίνεση της αγοράς ότι, εντός της Ευρώπης, η αναγκαστική πώληση της Credit Suisse προκλήθηκε από «ιδιοσυγκρασιακά» χαρακτηριστικά που δεν θα προκαλούσαν πίεση στο τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Οι αγορές προσπαθούν να βρουν σημεία αδυναμίας αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε καθόλου στο σημείο που βρισκόμασταν το 2007-2008. Είμαστε σε πολύ διαφορετικό σημείο από τότε, αλλά πρέπει να είμαστε σε μεγάλη επαγρύπνηση», δήλωσε ο Bailey απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το τραπεζικό σύστημα έχει πλέον ξεφύγει από τον κίνδυνο.
«Έτσι, αν σας δώσω την απάντηση "δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα για το μέλλον", δεν θέλω να σας δώσω ούτε για μια στιγμή την ιδέα ότι δεν πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, διότι βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ αυξημένης, ειλικρινά, έντασης και εγρήγορσης και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης