Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pentagon Leaks: Η Κίνα κατασκευάζει όπλα αήττητης... πειρατείας δορυφόρων - Εξελίσσουν ρωσική τεχνολογία που δεν έχουν οι ΗΠΑ

Pentagon Leaks: Η Κίνα κατασκευάζει όπλα αήττητης... πειρατείας δορυφόρων - Εξελίσσουν ρωσική τεχνολογία που δεν έχουν οι ΗΠΑ
Το έγγραφο αξιολογεί τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να διακόψει τις επικοινωνίες κατά τη διάρκεια του ουκρανικού πολέμου
Η Κίνα κατασκευάζει εξελιγμένα όπλα στον κυβερνοχώρο για να μπορεί να «αποκτά έλεγχο» των εχθρικών δορυφόρων, καθιστώντας τους άχρηστους για για λήψη ή μετάδοση σημάτων δεδομένων ή επιτήρηση κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε και τέθηκε σε γνώση των Financial Times.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ώθηση της Κίνας να αναπτύξει δυνατότητες «άρνησης, εκμετάλλευσης ή αεροπειρατείας» εχθρικών δορυφόρων αποτελεί βασικό μέρος του στόχου της να ελέγξει τις πληροφορίες, τις οποίες το Πεκίνο θεωρεί βασικό «τομέα πολέμου».
Το έγγραφο με τη σήμανση της CIA, το οποίο εκδόθηκε φέτος και έχει εξεταστεί από τους Financial Times, ήταν ένα από τα δεκάδες που φέρεται να μοιράστηκε ο 21χρονος Αμερικανός Φρουρός της Αεροπορίας στις πιο σημαντικές αποκαλύψεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Μια τέτοια ικανότητα στον κυβερνοχώρο θα ξεπερνούσε κατά πολύ οτιδήποτε έχει αναπτύξει η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου οι ομάδες ηλεκτρονικού πολέμου έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση ωμής βίας με μικρό αποτέλεσμα.

Αυτές οι επιθέσεις, που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, προσπαθούν να «πνίξουν» τα σήματα μεταξύ των δορυφόρων SpaceX χαμηλής τροχιάς και των επίγειων τερματικών τους, εκπέμποντας σε παρόμοιες συχνότητες από συστήματα παρεμβολής σε ακολουθία ιχνών, όπως το Tirada-2.
Οι πιο φιλόδοξες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο της Κίνας στοχεύουν να μιμηθούν τα σήματα που λαμβάνουν οι εχθρικοί δορυφόροι από τους χειριστές τους, εξαπατώντας τους είτε να καταληφθούν πλήρως είτε να δυσλειτουργήσουν σε κρίσιμες στιγμές μάχης.
Το διαβαθμισμένο έγγραφο των ΗΠΑ ανέφερε ότι αυτή η ικανότητα στον κυβερνοχώρο θα επιτρέψει στην Κίνα «να καταλάβει τον έλεγχο ενός δορυφόρου, καθιστώντας τον αναποτελεσματικό να υποστηρίζει επικοινωνίες, όπλα ή συστήματα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης».

Οι ΗΠΑ δεν αποκαλύπτουν εάν έχουν παρόμοιες δυνατότητες και για να μην το κάνουν, μάλλον δεν... έχουν

Η Ταϊβάν, η οποία έχει σημειώσει πόσο απαραίτητες ήταν οι δορυφορικές επικοινωνίες για τον ουκρανικό στρατό, επιδιώκει να δημιουργήσει υποδομή επικοινωνιών που μπορεί να επιβιώσει από ενδεχόμενη επίθεση από την Κίνα.
Κλείνει επενδυτές να ιδρύσουν τον δικό της πάροχο δορυφόρων, ενώ πειραματίζεται με μη γεωστατικούς δορυφορικούς δέκτες σε 700 τοποθεσίες γύρω από την Ταϊβάν για να εγγυηθεί το εύρος ζώνης σε περίπτωση πολέμου ή καταστροφών, ανέφεραν οι Financial Times τον Ιανουάριο.
Σε ένδειξη του πόσο κρίσιμες έχουν γίνει οι δορυφορικές επικοινωνίες στον πόλεμο, μια ρωσική κυβερνοεπίθεση πέτυχε να καταστήσει αναποτελεσματικούς χιλιάδες ουκρανικούς στρατιωτικούς δρομολογητές από τη Viasat που εδρεύει στις ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε την επίθεση εκείνη την εποχή ως «καταστροφική».

Επίσης απέκλεισε την εξυπηρέτηση χιλιάδων πελατών της Viasat στην Πολωνία, την Ιταλία και τη Γερμανία, όπου επλήγησαν αρκετές εκατοντάδες ανεμογεννήτριες.
Η πειρατεία του Viasat, ενώ ήταν πολύπλοκη, περιελάμβανε διάρρηξη των συστημάτων υπολογιστών της εταιρείας και αποστολή οδηγιών στα μόντεμ που προκάλεσαν τη δυσλειτουργία τους.
Οι στόχοι της Κίνας, σύμφωνα με την αξιολόγηση που διέρρευσε, είναι πολύ πιο προχωρημένοι.
Θα επιδιώξουν να εξαλείψουν την ικανότητα των δορυφόρων - που τείνουν να λειτουργούν σε διασυνδεδεμένα σμήνη - να επικοινωνούν μεταξύ τους, να αναμεταδίδουν σήματα και εντολές σε οπλικά συστήματα ή να στέλνουν οπτικά και υποκλαπέντα ηλεκτρονικά δεδομένα, σύμφωνα με ειδικούς.

Μεγάλη πρόοδος

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη στρατιωτικής διαστημικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών επικοινωνιών.
Ο στρατηγός B.Chance Saltzman, διοικητής της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ, είπε στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα ότι το Πεκίνο επιδιώκει επιθετικά αντιδιαστημικές ικανότητες σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει το «διαστημικό όνειρό» του να γίνει η κορυφαία δύναμη πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης μέχρι το 2045.
«Η Κίνα συνεχίζει να επενδύει επιθετικά στην τεχνολογία που προορίζεται να διαταράξει, να υποβαθμίσει και να καταστρέψει τις διαστημικές μας ικανότητες», είπε.
Ο Saltzman είπε ότι ο στρατός της Κίνας είχε αναπτύξει 347 δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων 35 που εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, με στόχο την παρακολούθηση, την παρακολούθηση, τη στόχευση και την επίθεση στις δυνάμεις των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.

Η Κίνα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες

Ο Charlie Moore, συνταξιούχος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρέτησε ως αναπληρωτής της αμερικανικής κυβερνητικής διοίκησης, είπε ότι η Κίνα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το ασύμμετρο πλεονέκτημα που είχαν οι ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο και το διάστημα.
«Η Κίνα κατανοεί την ανωτερότητα που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς του διαστήματος και του κυβερνοχώρου, επομένως ενδιαφέρονται πολύ όχι μόνο να βελτιώσουν τις δικές τους δυνατότητες αλλά και να αξιοποιήσουν αυτό που αναφέρουμε ως πλεονέκτημα πρώτης κίνησης και στους δύο τομείς», δήλωσε ο Moore, τώρα επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί.
«Εργάζονται σε όλες τις δυνατότητες που θέλουν να έχουν από αμυντική και επιθετική σκοπιά και από άποψη ISR [πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης]», είπε.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, η CIA και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως δεν σχολίασε και η κινεζική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης