Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγικής σημασίας νίκη για Ρωσία - Κατέλαβε πλήρως το Bakhmut μετά από 224 μέρες, μήνυμα Wagner σε Zelensky

Στρατηγικής σημασίας νίκη για Ρωσία - Κατέλαβε πλήρως το Bakhmut μετά από 224 μέρες, μήνυμα Wagner σε Zelensky
Ολόκληρη η πόλη του Bakhmut περιήλθε στα χέρια των Ρώσων, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Wagner
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Στρατηγικής σημασίας νίκη πέτυχε η Ρωσία  το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, καθώς ο επικεφαλής των Wagner Yevgeni Prigozhin, ανακοίνωσε στις 12:00 την πλήρη κατάληψη της πόλης Bakhmut (Artemovsk), που αποτέλεσε το θέατρο σκληρών και αιματηρών μαχών. 
Σύμφωνα με τον Prigozhin, οι δυνάμεις των Wagner έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Bakhmut, της πόλης που έχει τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας για τη σφοδρότητα των μαχών και την πολύμηνη διάρκειά τους.
«Σήμερα (20/5) στις 12 το μεσημέρι κατελήφθη πλήρως το Βakhmut.
Καταλάβαμε ολόκληρη την πόλη, από σπίτι σε σπίτι», είπε ο Prigozhin,.
Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από το Bakhmut στις 25 Μαΐου για ξεκούραση και επανεκπαίδευση παραδίδοντας τον έλεγχο στις τακτικές ρωσικές δυνάμεις.
Οι μάχες του Bakhmut διήρκεσαν 224 μέρες και στους στρατιωτικούς αναλυτές θύμισαν το Στάλινγκραντ.
Αδυσώπητος αστικός πόλεμος και αιματηρές συγκρούσεις για την κατάληψη ενός σπιτού ή ακόμη και ενός ορόφου.

Για τη Ρωσία, η μάχη του Bakhmut επίσης μια από τις πιο αιματηρές και μακρύτερες από τον  B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πλήρης κατάληψη της πόλης συνιστά καίριο πλήγμα για το καθεστώς Zelensky, την ώρα μάλιστα που προετοιμάζει με αναγνωριστικές επιθέσεις την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση.
Η ψυχολογική επίδραση της κατάληψης του Bakhmut θα είναι τεράστια στη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση.
Επίσης εκτιμάται, πως θα επηρεάσει καίρια τη Δύση και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχει στο Κίεβο.

Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ο έλεγχος της πόλης

«Το απόγευμα της 20ης Μαΐου, το Artemovsk κατελήφθη πλήρως, κατελήφθη το τελευταίο τμήμα της περιοχής Samolet με τα πολυώροφα κτίρια, καταλήφθηκε πλήρως η πόλη», είπε ο ιδρυτής των Wagner.
Ο έλεγχος της πόλης θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Άμυνας, διευκρίνισε.
Ευχαρίστησε τους στρατηγούς Sergey Surovikin και Mikhail Mizintsev που «κατέστησαν δυνατή την πραγματοποίηση αυτής της δύσκολης επιχείρησης.
Και ευχαριστώ τον Vladimir Putin που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία και την υψηλή τιμή να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», τόνισε ο Prigozhin.
Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μαχητές των Wagner και τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στις μάχες και θα συμμετάσχουν μαζί τους στο μέλλον, καθώς και σε όλους τους πεσόντες.
bakhmut_1.jpg
Prigozhin σε Zelensky: Να φιλήσεις τον Biden στο μέτωπο

Ο Prigozhin επέκρινε τον Oυκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τον Aμερικανό ομόλογό του Joe Biden, οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου ο ουκρανικός πόλεμος έχει κυρίαρχη θέση στις συνομιλίες των ηγετών.
Απευθυνόμενος στον Zelensky ο Prigozhin είπε: «Σήμερα όταν θα δεις τον Biden φίλησέ τον στο μέτωπο και πες του γειά από εμένα».
Ο Prigozhin επανέλαβε τους ισχυρισμούς του που έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι δυνάμεις του υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι χρειαζόταν λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης και των προμηθειών πυρομαχικών από τον στρατό.

map_6.jpgbakhm_2.JPG
Εξαιτίας της ρωσικής γραφειοκρατίας και για τα «καπρίτσια» του Shoigu (σ.σ. υπουργός Άμυνας Ρωσίας) και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Valery Gerasimov «έχασαν τη ζωή τους πέντε φορές περισσότεροι στρατιώτες από ό,τι θα έπρεπε», είπε στο βίντεο.
O Prigozhin εμφανίζεται σε βίντεο με στολή παραλλαγής μπροστά από μια σειρά ανδρών του που κρατούσαν ρωσικές σημαίες και πανό της Wagner. Οι Wagner κινούνται προς Ivanovskoye

Μαχητής των Wagner είπε στο RIA Novosti ότι τα αποσπάσματα επίθεσης πήραν τον δρόμο προς το χωριό Ivanovskoye που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, το οποίο έχει γίνει πλέον η «γραμμή τερματισμού» στις μάχες για το Artemovsk.
Αποκάλυψε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απελευθερώσει ένα οικοδομικό τετράγωνο στα περίχωρα της πόλης, αναγκάζοντας τον εχθρό να φύγει από το οχυρό.
3_49.jpg
Oυκρανία: Κρίσιμη η κατάσταση αλλά δεν κατελήφθη πλήρως το Bakhmut

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι, οι άνδρες του συνεχίζουν τις μάχες εκεί με τον ουκρανό υφυπουργό Άμυνας συγκεκριμένα να κάνει λόγο για σφοδρές μάχες στην πόλη και για «κρίσιμη κατάσταση».
«Αυτό δεν αληθεύει. Οι μονάδες μας μάχονται στο Bakhmut, είπε στο Reuters ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων Serhiy Cherevaty μετά τις δηλώσεις του Prigozhin.
Οι βρετανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν «πολύ πιθανό» η Ρωσία να έχει αναπτύξει έως και πολλά τάγματα για να ενισχύσει τον τομέα του Bakhmut, μετά τις νίκες της Ουκρανίας στα πλευρά της πόλης.

Η σημασία του Bakhmut

Το Artemovsk (ουκρανικά Bakhmut) βρίσκεται στο Donbass στα βόρεια της μεγάλης πόλης Gorlovka.
Πρόκειται για έναν σημαντικό κόμβο για τον ανεφοδιασμό της ουκρανικής ομάδας μάχης στο Donbass.
Σκληρές μάχες διεξάγονται για πολλούς μήνες.
Από τη ρωσική πλευρά, σημαντικό μέρος των αποστολών μάχης κατά την απελευθέρωση της πόλης εκτελέστηκε από την Ομάδα Wagner.
wagner_2.jpg
Η μάχη που διήρκεσε 224 μέρες

Η μάχη του Bakhmut εξάντλησε πλήρως τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (AFU).
Για μήνες, το Κίεβο αναγκαζόταν να στέλνει όλο και περισσότερους άνδρες και στρατιωτικό εξοπλισμό στην «κρεατομηχανή του Bakhmut».
Αλλά σχεδόν κανείς δεν επέστρεψε.
Το «πηγαίνοντας στο Bakhmut» για τους βίαια επιστρατευμένους Ουκρανούς ήταν συγκρίσιμο με μια θανατική ποινή.
Η επιχείρηση για την κατάληψη του Bakhmut διήρκεσε 224 ημέρες.
Πρόκειται για την τρίτη σημαντική νίκη των Wagner στην Ουκρανία μετά από Popasna και Soledar.

Το οχυρό έπεσε – Σε νέες γραμμές οπισθοχωρούν οι Ουκρανοί

Το καθεστώς Zelensky αναφερόταν στο Bakhmut ως «Φρούριο Bakhmut».
To «φρούριο έχει πέσει» παρά τις προσπάθειες περισσότερων από 80.000 Ουκρανών στρατιωτών που δρούσαν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να υπολογίζονται οι εφεδρείες από το Kharkiv, Svatovsk, Krasnoliman, και Zaporizhia
Τα υπολείμματα των AFU υποχώρησαν πίσω από το Chasov Yar, προστατευμένα από τις ρωσικές δυνάμεις από υπονομευμένες με εκρηκτικά γέφυρες.
Το Slavyansk και το Kramatorsk έχουν μετατραπεί σε νέα φρούρια, όπου συγκεντρώνονται οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η πτώση του Bakhmut κάνει τον γύρο του κόσμου

Πρώτο θέμα είναι στα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η πλήρης κατάληψη της σημαντικής πόλης Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις των Wagner.
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης με πηχυαίους τίτλους αναφέρουν: «Η κύρια πόλη του Donbass, το Artermovsk, γνωστή ως Bakhmut στην Ουκρανία, απελευθερώθηκε πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις...».
Ο ιδρυτής των Wagner Yevgeni Prigozhin ανέφερε ότι η πλήρης κατάληψη της πόλης έγινε όταν κατακτήθηκε μια περιοχή που περιείχε πολυώροφα κτίρια όπου είχε παρουσία το τελευταίο αμυντικό τμήμα της Ουκρανίας.
Reuters και Associated Press (AP) μεταδίδουν τη δήλωση νίκης του αρχηγού Wagner
Όπως υπογραμμίζει το AP, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πρόσφατα ότι η κατάσταση ήταν ήδη τρομερή για τις δυνάμεις τους.
Ωστόσο, μετά την εμφάνιση του βίντεο, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Maliar είπε ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», πρόσθεσε.

Medvedev προς Musk: Έλα Elon στο Bakhmut

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Medvedev κάλεσε το Σάββαυο 20 Μαϊου 2023 τον Αμερικανό επιχειρηματία Elon Musk να επισκεφθεί το Bakhmut μετά από αναφορές για την απόκτηση του ελέγχου της περιοχής από τις ρωσικές δυνάμεις, απαντώντας στην περσινή ερώτηση του δισεκατομμυριούχου για την κατάσταση στην πόλη.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Medvedev σχολίασε την απόφαση της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Liz Truss να παραιτηθεί, αφήνοντας ένα μήνυμα στο Twitter : «Αντίο, και συγχαρητήρια».
Ο Musk αντέδρασε σε αυτό το μήνυμα, εκτιμώντας την αίσθηση του χιούμορ του Bakhmut.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ρώτησε πώς «τα πάει» η Ρωσία στο Medvedev.
«Elon Musk, με ρώτησες για το Bakhmut... Έλα να δεις μόνος σου!».
Ο Medvedev έκανε ανάρτηση στον αγγλόφωνο λογαριασμό του στο Twitter απαντώντας στην ανάρτηση του Musk.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης