Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άσχημα τα νέα για την ιταλική βιομηχανία - Πλήγμα από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ

Άσχημα τα νέα για την ιταλική βιομηχανία - Πλήγμα από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ
Η βιομηχανία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ πέρασε το χειρότερο μήνα από την περίoδο της πανδημίας
H βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας πέρασε τον χειρότερο μήνα της από την κορύφωση του lockdown της πανδημίας (αρχές του 2020), δικαιώνοντας όσους έκαναν λόγο για απότομη επιβράδυνση της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ο σχετικός δείκτης της S&P Global που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (3/7) έριξε την Ιταλία στο 43,8 τον Ιούνιο από το 45,9 του περασμένου μήνα, πολύ κάτω ακόμα και από αυτό που ανέμεναν οι πλέον απαισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές.
Στο σχετικό δείκτη μία τιμή κάτω του 50 δείχνει ότι η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται σημαντικά.
Η οικονομία της Ιταλίας τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο στην αρχή του έτους, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης έχουν μειώσει τη δραστηριότητα των εργοστασίων τους τελευταίους μήνες, παρότι οι υπηρεσίες και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένουν αμφότερες σταθερές.
Η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής φαίνεται ότι εγείρει ακόμα πιο οξεία κριτική στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από τη δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός Giorgia Meloni επέκρινε την «απλουστευτική συνταγή αύξησης των επιτοκίων», μια θέση που επανέλαβε τη Δευτέρα ο υπουργός βιομηχανίας Adolfo Urso σε συνέντευξή του στο Il Messaggero.
Η επιβράδυνση στον κλάδο της μεταποίησης πιθανότατα θα συνεχιστεί δεδομένου ότι οι νέες παραγγελίες μειώνονται επίσης απότομα, προέβλεψε η S&P Global.
Αν και η ταχύτερη πτώση στο κόστος των πρώτων υλών από τον Απρίλιο του 2009 μπορεί να «χαροποιήσει» τις εταιρείες, αυτές οι προβλέψεις για περαιτέρω συρρίκνωση θα αποτελέσουν δεδομένα ένα σημάδι «μελαγχολίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης