Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Οι αμερικανοί θα μεταφέρουν όπλα στην Ταϊβάν... μέσω του προυπολογισμού για την Ουκρανία

Financial Times: Οι αμερικανοί θα μεταφέρουν όπλα στην Ταϊβάν... μέσω του προυπολογισμού για την Ουκρανία
Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ θα συμπεριλάβει χρηματοδότηση για την Ταϊβάν σε ένα πρόσθετο αίτημα ως μέρος των προσπαθειών για την επίσπευση των μεταφορών όπλων
Ο Αμερικανός πρόεδρος Biden θα ζητήσει από το Κογκρέσο να πληρώσει για όπλα στην Ταϊβάν από τον προϋπολογισμό για την Ουκρανία,  αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενες πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.
Ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει όπλα για την Ταϊβάν ως μέρος ενός αιτήματος για πρόσθετες πιστώσεις του προϋπολογισμού για την Ουκρανία.
Όπως σημειώνεται, το αίτημα του Λευκού Οίκου στοχεύει στην επιτάχυνση της προμήθειας όπλων στην Ταϊβάν εν μέσω μιας υποτιθέμενης αυξανόμενης απειλής από το Πεκίνο.
Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ θα συμπεριλάβει χρηματοδότηση για την Ταϊβάν σε ένα πρόσθετο αίτημα ως μέρος των προσπαθειών για την επίσπευση των μεταφορών όπλων.
Εάν ψηφιστεί από το Κογκρέσο, για πρώτη φορά η Ταϊβάν θα λάβει όπλα μέσω ενός συστήματος που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα.
Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει ή να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσα χρήματα θα ζητηθούν για την Ταϊβάν.
Στα μέσα Ιουλίου, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Mark Milley, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να επιταχύνουν την προμήθεια όπλων στην Ταϊβάν προκειμένου να αυξήσουν την αμυντική ικανότητα του νησιού.
Σύμφωνα με τον Milley, πρώτα απ' όλα, η Ταϊβάν χρειάζεται συστήματα αεράμυνας και εξοπλισμό που μπορούν να χτυπήσουν θαλάσσιους στόχους από το έδαφος.
Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής της θέσης του στρατεύματός τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν κλιμακώθηκε σημαντικά μετά από μια επίσκεψη στο νησί στις αρχές Αυγούστου 2022 από την τότε Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Pelosi.
Η Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί μια από τις επαρχίες της, καταδίκασε την επίσκεψη της Pelosi, βλέποντας σε αυτή την κίνηση την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αυτονόμηση της Ταϊβάν και πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα καλέσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν και να δημιουργούν ένταση στα στενά της Ταϊβάν.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η στρατιωτική αλληλεπίδραση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν, καθώς και η πώληση όπλων, παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της «μίας Κίνας» και τα τρία κοινά κινεζοαμερικανικά ανακοινωθέντα και επίσης «προκαλεί μεγάλη ζημιά στην τα συμφέροντα της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης