Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 6,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2023

Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 6,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2023
Επιβραδύνονται οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων
Στο 6,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο του 2023, διαμορφούμενος σε επίπεδα κατώτερα των προβλέψεων αλλά και ελαφρώς χαμηλότερα από τον περασμένο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,3%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο γενικός δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 7% σε ετήσια βάση και θα αυξανόταν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, εν μέσω μιας μικρής αύξησης των τιμών στην αντλία. Τον Ιούλιο σημειώθηκε ετήσια αύξηση 6,8% και μείωση 0,4% σε μηνιαία βάση.
«Οι μεγαλύτερες πτωτικές συνεισφορές στη μηνιαία μεταβολή τόσο του ΔΤΚΗ όσο και του ετήσιου ΔΤΚ προήλθαν από τα τρόφιμα, όπου οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο τον Αύγουστο του 2023 από ό,τι πριν από ένα χρόνο, και από τις υπηρεσίες διαμονής, όπου οι τιμές μπορεί να είναι ευμετάβλητες και μειώθηκαν τον Αύγουστο του 2023», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
«Η αύξηση των τιμών των καυσίμων κίνησης οδήγησε στη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μεταβολή των ετήσιων συντελεστών».
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Πέμπτη (21/9/2023). Η αγορά έχει σε γενικές γραμμές τιμολογήσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία θα ανεβάσει το βασικό επιτόκιο της τράπεζας στο 5,5% - το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007.
Ο δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- διαμορφώθηκε στο 6,2% τους 12 μήνες έως το τέλος Αυγούστου, από 6,8% τον Ιούλιο, με το ποσοστό των αγαθών να αυξάνεται ελαφρώς, αλλά να αντισταθμίζεται από το ποσοστό των υπηρεσιών που επιβραδύνεται σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης