Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιάσκο για τον ισραηλινό στρατό αλλά το Iron Dome λειτούργησε, ήταν ένας πραγματικός καταιγισμός από ρουκέτες της Χαμάς

Φιάσκο για τον ισραηλινό στρατό αλλά το Iron Dome λειτούργησε, ήταν ένας πραγματικός καταιγισμός από ρουκέτες της Χαμάς
H αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ λειτούργησε αλλά επρόκειτο για έναν πρωτοφανή καταιγισμό από 5.000 ρουκέτες
Σχετικά Άρθρα
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αιφνιδιαστική επίθεση της οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.
Τα ερωτηματικά σχετίζονται με το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας Iron Dome και εάν κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Έγκυροι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν, πώς η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ λειτούργησε αλλά επρόκειτο για έναν πρωτοφανή καταιγισμό από 5.000 ρουκέτες, που δεν μπορούν να αποκρουστούν από κανένα αμυντικό σύστημα, όσο σύγχρονο και εάν είναι.
Μέσα σε δύο ώρες από τις 06:30 έως τις 08:30 το πρωί του Σαββάτου (7/10/2023 εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες, εάν δεν λειτουργούσε το Iron Dome το Ισραήλ θα θρηνούσε πολλές χιλιάδες νεκρούς και θα επικρατούσε ο απόλυτος πανικός στη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για μία άψογα σχεδιασμένη επίθεση, που συνδυάστηκε και με επιδρομές από drones.
Οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν με μηχανοκίνητα ανεμόπτερα, που πετούσαν σε χαμηλό ύψος για να μη γίνουν αντιληπτοί από τα ισραηλινά ραντάρ.
Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι οι μαχητές της Χαμάς πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό μίας στρατοκρατούμενης κοινωνίας, όπως αυτή του Ισραήλ, έστω και εάν είναι σε διχασμό λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης αποτελεί φιάσκο για την κυβέρνηση Netanyahu.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι Παλαιστίνοι μαχητές κυκλοφορούσαν σε δρόμους μεθοριακών πόλεων του Ισραήλ και αιχμαλώτιζαν στρατιωτικούς και εποίκους συνιστά μία καταφανή αποτυχία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Στο στόχαστρο η Mossad

Το πώς οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών (Mossad) αιφνιδιάστηκαν με τις επιθέσεις της Χαμάς είναι πιθανό να διερευνηθεί μετά το τέλος των μαχών, δήλωσε στο Al Jazeera ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Yossi Beilin.
Αρκετοί αναλυτές είπαν ότι το Ισραήλ είναι γνωστό για τις εξελιγμένες δυνατότητες πληροφοριών του και τη στενή παρακολούθηση των Παλαιστινίων, καθιστώντας τις επιθέσεις ακόμη πιο απροσδόκητες.
«Πιστεύω ότι όταν τελειώσει, τότε θα υπάρξουν έρευνες και στους ανθρώπους θα τεθούν σκληρές ερωτήσεις, τελικά θα υπάρξουν αποφάσεις για αυτό», είπε ο Beilin.

To Iron Dome ειδικά σχεδιασμένο για πυραύλους

Το Iron Dome σχεδιάστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει τους πυραύλους, που εκτοξεύονται από τα παλαιστινιακά εδάφη και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια απέναντι στη Χαμάς.
Η ανάπτυξή του επιταχύνθηκε μετά τον μηνιαίο πόλεμο του Ισραήλ το 2006 με τη Χεζμπολάχ, το λιβανικό κίνημα που υποστηρίχθηκε από το Ιράν και τη σύγκρουσή του με τη Χαμάς τρία χρόνια αργότερα.
Ο Justin Bronk, ερευνητής στο Royal United Services for Defense and Security Studies, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Iron Dome οφείλεται σε ένα εξελιγμένο σύστημα ραντάρ που του δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίζει γρήγορα ποιοι εισερχόμενοι πύραυλοι είναι πιθανό να πλήξουν κατοικημένες περιοχές.
dome.JPG
90% αποτελεσματικό

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι είναι 90% αποτελεσματικό
Το Iron Dome διαθέτει 10 συστοιχίες που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, καθεμία με τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που μπορούν να πυροδοτήσουν 20 πυραύλους αναχαίτισης, δίνοντας στο σύστημα τη δυνατότητα να εκτοξεύει έως και 800 αμυντικούς πυραύλους σε εισερχόμενες ρουκέτες, χωρίς να μετράει τις επαναφορτώσεις.
Καθώς έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει πυραύλους μικρότερης εμβέλειας και βραδύτερες κινήσεις, οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί είναι σχετικά μικροί και φθηνοί σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούνται σε άλλες αεροπορικές άμυνες, όπως το σύστημα Patriot των ΗΠΑ, με τους πυραύλους αναχαίτισης να κοστίζουν μεταξύ 40.000 και 100.000 δολάρια.
Η κυβέρνηση Obama αύξησε εν μέρει την αμερικανική χρηματοδότηση για το Iron Dome προκειμένου να επιδείξει υποστήριξη στο Ισραήλ.
Αλλά ήλπιζε επίσης ότι θα συμβάλει στην αποτροπή της κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
«Ήταν ένας σκόπιμος υπολογισμός από την κυβέρνηση Obama για τη χρηματοδότησή του με 1,5 δισεκ. δολάρια, γράφουν οι Financial Times.
Ο Ulrike Franke, αξιωματούχος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, είχε υπογραμμίσει την «πολιτική σημασία» του Iron Dome που επέτρεψε στους Ισραηλινούς να «συνεχίσουν μια κάπως φυσιολογική ζωή ενώ δέχονται μία επίθεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης