Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στη Μέση Ανατολή: Απόλυτη κόλαση στη Γάζα - Ισραήλ: Ρίξαμε 6.000 βόμβες, θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Hamas

Τρόμος στη Μέση Ανατολή: Απόλυτη κόλαση στη Γάζα - Ισραήλ: Ρίξαμε 6.000 βόμβες, θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Hamas
Σε περίπου 13.000 εκτιμώνται οι νεκροί και οι τραυματίες από τον μέχρι στιγμής πόλεμο των 6 ημερών
(συνεχές upd) Σε πολύ λεπτές ισορροπίες κινούνται μέχρι στιγμής οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Hamas, καθώς υπάρχουν φόβοι πως ο πόλεμος των 6 ημερών θα πάρει περαιτέρω διαστάσεις και θα προκαλέσει μια γενικότερη ανάφλεξη στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή που πληροφορίες κάνουν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και του Χαλεπίου στη Συρία.
Στο Ισραήλ σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και πολεμικό συμβούλιο προκειμένου να καταρτιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα, τα οποία προβλέπουν αφενός χερσαία εισβολή στη Γάζα για την πλήρη εξάλειψη της Hamas αφετέρου πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα για στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Hezbollah από το Λίβανο.
Πάντως, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υποστηρίζει ότι το ενωμένο Ισραήλ θα «συντρίψει» τη Hamas, πολλοί Ισραηλινοί στρατιωτικοί και ειδικοί αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος μιας χερσαίας εισβολής που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τεράστιο αριθμό θυμάτων στον ισραηλινό στρατό, και συνεπώς μια ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη δυσαρέσκειας των Ισραηλινών κατά της κυβέρνησης Netanyahu.
Από την πλευρά της η Hamas συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του εδάφους του Ισραήλ και δηλώνει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια εισβολή των Ισραηλινών στην πολιορκημένη Γάζα, η οποία ισοπεδώνεται καθημερινά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τη στιγμή που διεθνείς οργανώσεις και κυβερνήσεις, προειδοποιούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και νερού.
Και ενώ στελέχη της Hamas καλούν τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να βγουν στους δρόμους αύριο Παρασκευή 13/10 για να διαδηλώσουν υπέρ των Παλαιστινίων και ζητούν από τα αραβικά κράτη της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας να πάρουν τα όπλα κατά του Ισραήλ, οι ΗΠΑ έσπευσαν να προειδοποιήσουν το Ιράν να προσέξει και να μην κάνει οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να το εμπλέξει στις πολεμικές συγκρούσεις. Μάλιστα ο Biden σημείωσε πως η αποστολή δύο αεροπλανοφόρων ανοικτά του Ισραήλ είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους Ιρανούς.

Ισραηλινός στρατός: Θα δώσουμε ένα αιώνιο χτύπημα χτυπώντας αδιάκοπα με όλη την ισχύ - Θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Γάζας

Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιστράτηγος Herzi Halevi διεμήνυσε την Πέμπτη ότι ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει τη Γάζα αδιάκοπα, και με όλη του την ισχύ, στην πρώτη του ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά την εισβολή της Hamas το περασμένο Σάββατο 7/10.
Ο Herzi Halevi είπε ότι «θα χτυπήσουμε σκληρά και θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Γάζας».
«Όποιος αφεθεί επικεφαλής θα καταλάβει πολύ καλά ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα στο κράτος του Ισραήλ» δήλωσε δε ο επικεφαλής των IDF.
Αναφερόμενος δε στον αρχηγό της Hamas στη Γάζα,, είπε ότι «αυτή η αποτρόπαια επίθεση αποφασίστηκε από τον Γιάχια Σινγουάρ, τον ‘’ηγεμόνα’’ στη Γάζα, κάτι που καθιστά τον ίδιο και όλα τα όργανά του υπό αυτόν νεκρούς».
Ο Herzi Halevi ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση στη Γάζα «θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει ψυχραιμία, αλλά είναι καλό που η συνοχή και η αδελφοσύνη μας έχουν ενισχυθεί»

«Θα δώσουμε ένα αιώνιο χτύπημα»

«Θα δώσουμε ένα αιώνιο χτύπημα στους εχθρούς μας, αυτή είναι η αποστολή μας και είμαστε αποφασισμένοι να την πετύχουμε» ανέφερε.
Σχολιάζοντας την αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει ο ισραηλινός στρατός στην κοινή γνώμη μετά την εισβολή της Hamas, ο αρχηγός των IDF παραδέχθηκε ότι: «έχουμε ένα (κοινωνικό) συμβόλαιο για την προστασία των Ισραηλινών, το οποίο είχε σκαμπανεβάσματα, και αυτή τη φορά βρισκόμαστε σε χαμηλό σημείο και πληρώσαμε βαρύ τίμημα».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει ρίξει μέχρι στιγμής περίπου 6.000 βόμβες βάρους 4.000 τόνων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.
Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή την έκτη μέρα του πολέμου, με τους νεκρούς να υπερβαίνουν ήδη τους 2.700 και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 9.000.

F8P3MiZbwAAFlA0.jpg

F8P3MiVbMAAlMYn.jpg
Kuperwasser (Υπηρεσία Πληροφοριών Στρατού Ισραήλ): Η Hamas μας έπιασε στον ύπνο – Κλείσαμε την πόρτα και μπήκε από το παράθυρο

Ο πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Yossi Kuperwasser, επισημαίνει τους κύριους λόγους για τους οποίους οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ απέτυχαν να αποτρέψουν την επίθεση της Hamas.
Αν και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη φήμη ότι είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, οι αξιωματικοί τους «είναι άνθρωποι», δήλωσε ο Kuperwasser στη γερμανική εφημερίδα Bild.
«Είναι απλώς άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι και πάντα ελπίζουν για το καλύτερο.
Αυτό ήταν λάθος.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που έχουν κακές προθέσεις και είναι σκληροί στην επιδίωξη των στόχων τους», είπε.
«Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών πιάστηκαν στον ύπνο», δήλωσε ο Kuperwasser.
Το Ισραήλ, είπε, «αγνοούσε την αληθινή φύση της Hamas, μιας ριζοσπαστικής ισλαμικής φανατικής οργάνωσης».

Μπήκε από το παράθυρο

«Οι άνθρωποι ήθελαν να πιστέψουν ότι η Ηamas ήθελε να δώσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα μια καλύτερη ζωή και πως μια απόφαση να επιτραπεί σε χιλιάδες Παλαιστίνιους να έρχονται καθημερινά στο Ισραήλ για να κερδίσουν τα προς το ζην θα κατευνάσει τη Hamas», τόνισε ο ειδικός.
Πιστεύει ότι το Ισραήλ είχε υπερβολική πίστη στη δική του στρατιωτική δύναμη, ένα άλλο μεγάλο λάθος υπολογισμού.
«Υπήρχε ευρέως πεποίθηση ότι θα αποτρεπόταν από τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ και θα αποφεύγονταν μία τρομοκρατική επίθεση», εξήγησε ο Kuperwasser.
«Σκεφτήκαμε ότι επειδή είχαμε βρει λύση στις επιθέσεις με πυραύλους τους και είχαμε εξαλείψει τις σήραγγες, θα ήμασταν ασφαλείς», επεσήμανε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια μοιραία παρανόηση.
«Έπρεπε να μείνουμε σε επιφυλακή: αν κλείσουμε την πόρτα, θα μπουν από το παράθυρο. Αυτό ακριβώς έκαναν», κατέληξε.

Netanyahu: Η Hamas σφάγιασε ολόκληρες οικογένειες – Blinken: Δεν εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους

Η Hamas σφάγιασε ολόκληρες οικογένειες, έκαψε ζωντανούς ανθρώπους, αποκεφάλισε είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
«Ο πρόεδρος Biden είχε δίκιο, όταν αποκάλεσε αυτά που έκανε η Hamas ως «πράξη απόλυτου κακού».
Θα πρέπει οι μαχητές της Hamas να αντιμετωπίζονται όπως αυτοί του Ισλαμικού Κράτους» υποστήριξε ο Netanyahu, με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ να συμφωνεί ότι «η Hamas είναι ίδια με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)».
Ο Blinken είπε πως περισσότερη στρατιωτική βοήθεια «έρχεται» για το Ισραήλ, επισημαίνοντας πάντως πως η Hamas δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό και ότι κυβερνά με καταπίεση.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.
Ωστόσο, το πώς θα το πράξει αυτό, έχει σημασία»
υπογράμμισε ο Blinken, ο οποίος ανακοίνωσε πως 25 Αμερικάνοι σκοτώθηκαν κατά την εισβολή της Hamas.

Μήνυμα Ισραήλ: Χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα η Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι

Η Γάζα δεν πρόκειται να λάβει τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, αν δεν απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι όμηροι διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Israel Katz, απορρίπτοντας κάθε παρέμβαση κυβερνήσεων και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να αρθεί η πολιορκία.
«Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα;
Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, κανένας κρουνός νερού δεν θα ανοίξει και κανένα φορτηγό καυσίμων δεν θα μπει μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί απαχθέντες στα σπίτια τους.
Ανθρωπισμός για ανθρωπισμό.
Και κανείς δεν θα μας διδάξει ηθική» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ.

Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 447 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 1.417 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου και ότι 6.268 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μεταξύ των νεκρών είναι 447 παιδιά και 248 γυναίκες και 10 από τους νεκρούς είναι μέλη ιατρικού προσωπικού.

15_8.jpg
Την ίδια στιγμή πάντως απόγνωση επικρατεί στη Γάζα, καθώς τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από τραυματίες τη στιγμή που πολύ σύντομα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα και φάρμακα.

Επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα 97 ομήρων

Στην ταυτοποίηση των 97 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα προχώρησαν οι Ισραηλινοί, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός
«Ο στρατός ετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο του πολέμου» είπε o Daniel Hagari εκπρόσωπος των IDF, ο οποίος ανακοίνωσε πως 222 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, όταν και έγινε η επίθεση της Hamas.

Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Δεν θα μείνει ούτε ένας από τη Hamas

Θα εξαλείψουμε την Hamas μέχρι τον τελευταίο μαχητή της, είναι ένας πόλεμος για το μέλλον μας, θα αλλάξουμε την πραγματικότητα στα σύνορα είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant κατά την τοποθέτηση του στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Κατά την τοποθέτηση του ο Gallant ανέφερε ότι στις 07:00 το πρωί του περασμένου Σαββάτου χιλιάδες μαχητές της Hamas εισέβαλαν στο έδαφος του Ισραήλ και άρχισαν πόλεμο κατά των παιδιών, των γυναικών και ολόκληρων οικογενειών του Ισραήλ.
«Χιλιάδες τρομοκράτες πέρασαν τα νότια σύνορα μας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα χιλιάδες πυραύλους» είπε ο Gallant, ο οποίος παρουσίασε βίντεο και αδημοσίευτο υλικό με τις φρικαλεότητες των μαχητών της Hamas.
«Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν έχουν ζήσει οι Ισραηλινοί από το 1945.
Πάνω από 100 απαχθέντες, πάνω από 1.000 νεκροί, πάνω από 3.000 τραυματίες, πάνω από 5.000 πύραυλοι και συνεχίζουμε να μετράμε» τόνισε ο Gallant, υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει την Hamas μέχρι και τον τελευταίο μαχητή της.

Πολεμάμε για το μέλλον μας

«Είναι ένας πόλεμος για το μέλλον μας.
Θα αλλάξουμε την πραγματικότητα στο έδαφος.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ θα καταστρέψουν την Hamas.
Αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά θα επικρατήσουμε.
Και παρά τις δυσκολίες, είμαστε έτοιμοι να προστατεύουμε το λαό μας από κάθε απειλή» επισήμανε ο Gallant.

Περίπου 2.500 με 3.000 μαχητές της Hamas συμμετείχαν στην εισβολή

Την εκτίμηση ότι περίπου 2.500 με 3.000 μαχητές συμμετείχαν στην εισβολή της Hamas στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου διατυπώνουν ισραηλινά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι βάσει των ενημερώσεων από τον ισραηλινό στρατό, ένας αριθμός 1.000 με 2.000 μαχητών κατάφερε να επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας ενώ έχουν εντοπιστεί τα πτώματα άλλων 1.500 Παλαιστινίων μαχητών.
«Συνεπώς μιλάμε για μια δύναμη 2.500 με 3.000 μαχητών που συμμετείχαν στην εισβολή» υποστηρίζει το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24, το οποίο ήταν αυτό που είχε μεταδώσει τα περί αποκεφαλισμού Ισραηλινών από τη Hamas.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζικούς βομβαρδισμούς τα ξημερώματα στη Γάζα, υποστηρίζοντας πως έπληξε στόχους της Hamas.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι 15 Παλαιστίνιοιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για βομβαρδισμό του καταυλισμού προσφύγων στην Jabalia, στη βόρεια Γάζα.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτών εξουδετερώθηκε μια δύναμη καταδρομέων της Hamas, γνωστή ως Nachaba, μέλη της οποίας επιτέθηκαν στον οικισμό Otaf καθώς και ότι σκοτώθηκε ο Muhammad Abu Shamla, ανώτερο στέλεχος των ναυτικών δυνάμεων της Hamas.

Εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια Δαμασκού και Χαλεπίου μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Επικαλούμενο συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το Reuters ανέφερε ότι μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, τόσο το αεροδρόμιο της Δαμασκού όσο και εκείνο του Χαλεπίου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η Hamas προσπαθεί ακόμα να εισβάλει, τους έχουμε μπλοκάρει

Μαχητές της Hamas επιχειρούν ακόμα και τώρα να εισβάλλουν στο Ισραήλ αλλά τους έχουμε μπλοκάρει υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος προειδοποιεί πως όποιος πλησιάζει τα σύνορα στη Γάζα, θα πυροβολείται.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως τα αεροπορικά χτυπήματα στη Γάζα νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 12/10 τα ξημερώματα είχαν ως στόχο μέλη της δύναμης Nakhba, επισημαίνοντας πως επικεντρώνεται στον εντοπισμό των μαχητών που οργάνωσαν την εισβολή στο Ισραήλ, αξιοποιώντας στοιχεία «μετά από ανάκριση ανθρώπων που συνελήφθησαν».
«Ο Ισραηλινός Στρατός σκοπεύει να βάλει στο στόχαστρο την ανώτερη ηγεσία της Hamas, πέρα από τη στρατιωτική της πτέρυγα, αλλά και πολιτικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε κυβερνητικούς θεσμούς» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Richard Hecht, τονίζοντας ότι μαχητές της Hamas εξακολουθούν να προσπαθούν να εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος δια θαλάσσης.
«Αναχαιτίσαμε μερικούς θαλάσσιους στόχους» είπε ο Hecht, αναφέροντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να ασφαλίζουν τη συνοριακή περιοχή γύρω από τη Γάζα, «κτίζοντας μικρά οδοφράγματα με τανκ και αναχώματα για να ασφαλίσουν τα σύνορα».

Κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει

Σύμφωνα με τον Hecht, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν κατακλύσει την περιοχή στα σύνορα με τη Γάζα.
«Όποιος πλησιάσει τα σύνορα της Γάζας, θα πυροβοληθεί.
Οποιοσδήποτε.
Κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει.
Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια του πολέμου» είπε ο Hecht, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με μια χερσαία εισβολή προέρχεται από την κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα περί αεροπορικής εισβολής χθες το βράδυ από τον Λίβανο, ο Hecht είπε ότι οι αναφορές ανεμόπτερα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν αποτέλεσμα «ανθρώπινου λάθους».

Αυξάνονται νεκροί, τραυματίες

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός του πολέμου των 6 ημερών είναι τραγικός.
Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως μετρούν ήδη 1.354 νεκρούς και περίπου 6.050 τραυματίες μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 1.500 μαχητές της Hamas που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, κείτονται νεκροί στο ισραηλινό έδαφος.
Όσον αφορά τους Ισραηλινούς, ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 1.300 νεκρούς και 3.300 τραυματίες, εκ των οποίων οι 28 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και οι 350 σοβαρά.
Συνολικά δηλαδή νεκροί και τραυματίες ξεπερνούν μέχρι στιγμής τους 13.000.

Διμέτωπο με Hamas, Hezbollah

Με το Ισραήλ να συνεχίζει να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές και να ισοπεδώνει τη Γάζα, δύο είναι τα μεγαλύτερα ερωτήματα.
Πρώτον, εάν θα τολμήσει μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας με τους 300.000 έφεδρους στρατιώτες που έχει κινητοποιήσει και δεύτερον εάν στον πόλεμο θα μπει μαζικά και αποφασιστικά η Hezbollah από το νότιο Λίβανο.
Σε δηλώσεις του στο Sky News ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Netanyahu, είπε πως το Ισραήλ ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό πως η Hesbollah θα κλιμακώσει την κατάσταση και για αυτό το λόγο, όπως είπε, το Ισραήλ είναι «προετοιμασμένο για πόλεμο σε δύο μέτωπα».
«Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος.
Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο… και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων» υποστήριξε ο Regev.
Ήδη ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως ισχυρές δυνάμεις Ισραηλινών στρατιωτών έχουν αναπτυχθεί σε πολλές πόλεις στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο.
Όσον αφορά την εισβολή στη Γάζα, αυτό είναι ένα σενάριο που οι Ισραηλινοί θέλουν να το έχουν εξετάσει λεπτομερώς πριν το υλοποιήσουν, καθώς είναι σαφές πως είναι μεγάλος ο κίνδυνος ο ισραηλινός στρατός να υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Netanyahu: Θα τους συντρίψουμε

Την ίδια στιγμή πάντως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε πως το Ισραήλ περνά στην επίθεση και πως θα συντρίψει την Hamas, την οποία παρομοίασε με το Ισλαμικό Κράτος.
«Η Hamas είναι (ό,τι) το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την εξαλείψουμε» είπε ο Netanyahu έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Benny Gantz, ο οποίος είπε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ».
Στο Ισραήλ έχει συγκροτηθεί ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Hamas, στο οποίο μετέχουν ο Netanyahu, ο Gantz και ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant.
3_89.jpg
5_33.jpg

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καταδίκασε τη βία σε βάρος αμάχων "και από τις δύο πλευρές"

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Abbas καταδίκασε τη βία εναντίον αμάχων μετά την πολύνεκρη επίθεση της Hamas στο Ισραήλ και το συνεχές σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Απορρίπτουμε την πρακτική της δολοφονίας πολιτών ή της κακομεταχείρισής τους και από τις δύο πλευρές επειδή είναι ενάντια στην ηθική, τη θρησκεία και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με όσα μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Erdogan: Μόνο η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα λύσει την κρίση 

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan μίλησε με τον γερμανό καγκελάριο Scholz και επέμεινε στη θέση του ότι μόνο η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα λύσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

24319.webp


Ιράν κατά Ισραήλ: Επιδιώκετε «γενοκτονία»


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει «γενοκτονία» με την επιβολή της πολιορκίας κατά της Γάζας, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, πριν από την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Ιράκ την Πέμπτη 12/10.
«Σήμερα, η συνέχιση των εγκλημάτων πολέμου από τον Netanyahu και τους Σιωνιστές εναντίον των αμάχων της Γάζας, με την πολιορκία, την διακοπή του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος και την άρνηση εισόδου φαρμάκων και τροφίμων, έχει δημιουργήσει συνθήκες όπου οι Σιωνιστές επιδιώκουν μια γενοκτονία όλων των ανθρώπων στη Γάζα», αναφέρει στο Reuters ο Hossein Amirabdolakhian.
"Ο πόλεμος που παρακολουθούμε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνο ο πόλεμος των Σιωνιστών εναντίον της Hamas, είναι ο πόλεμος των Σιωνιστών εναντίον όλων των Παλαιστινίων".

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ιράν

Και ενώ τα ερωτηματικά για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των Ισραηλινών αλλά και των μαχητών της Hamas και της Hezbollah, οι ΗΠΑ έσπευσαν να προειδοποιήσουν το Ιράν να προσέξει… και να μην κάνει το λάθος να εμπλακεί στον πόλεμο.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden είπε πως η ανάπτυξη των δύο αεροπλανοφόρων ανοιχτά του Ισραήλ είναι ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν, το οποίο είναι ένθερμος υποστηρικτής της Hamas και της Hezbollah.
«Το έχουμε καταστήσει σαφές στους Ιρανούς: Να είστε προσεκτικοί» είπε ο Biden, ο οποίος κατά την τέταρτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε μέσα σε πέντε ημέρες με τον Netanyahu, του ζήτησε το Ισραήλ να σεβαστεί τους κανόνες του πολέμου όσον αφορά την απάντηση του στη Hamas.
Σημειώνεται πως σήμερα Πέμπτη 12/10 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken βρίσκεται στο Ισραήλ, ενώ όπως έγινε γνωστό, αύριο Παρασκευή 13/10 θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.
2222.JPG
ΗΠΑ: Και δεύτερο αεροπλανοφόρο ανοιχτά του Ισραήλ

Έτοιμες να αναπτύξουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά του Ισραήλ και εφόσον χρειαστεί για λόγους αποτροπής είναι οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Σε δηλώσεις του ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, διευκρίνισε ότι ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό, πριν από τις επιθέσεις της Hamas, να κατευθυνθεί ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο προς τη Μεσόγειο.
Όπως είπε, θα μπορούσε, εάν χρειαστεί, το αεροπλανοφόρο αυτό να πάει στην Ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται ήδη το πρώτο αεροπλανοφόρο, το Gerald Ford, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του κόσμου.
18_4.jpg
Επικοινωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας


Για τα όσα εκτυλίσσονται στο Ισραήλ συνομίλησαν ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi και ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman.
Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται πως Salman και Raisi συνομίλησαν μετά τη διαδικασία διπλωματικής προσέγγισης των δύο κρατών.
Όπως μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και έδωσαν έμφαση στην «ενότητα του ισλαμικού κόσμου» και στην ανάγκη να μπει ένα τέλος στα εγκλήματα πολέμου κατά της Παλαιστίνης.
Η Σαουδική Αραβία θεωρείται προστάτιδα δύναμη των Παλαιστινίων, αν και το τελευταίο διάστημα έχει κάνει βήματα προσέγγισης με το Ισραήλ.

Ιράν και Συρία ζητούν συντονισμό Αράβων και μουσουλμάνων για να σταματήσουν το Ισραήλ στη Γάζα

Να συντονιστούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα καλούν τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη οι πρόεδροι του Ιράν, Ebrahim Raisi και της Συρίας, Bashar al Assad.
«Σήμερα, όλες οι μουσουλμανικές και αραβικές χώρες και όλοι οι ελεύθεροι λαοί της γης θα πρέπει να ενωθούν και να συντονιστούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του καταπιεσμένου παλαιστινιακού έθνους» ανέφερε ο Raisi μετά τη συνομιλία που είχε με τον Σύρο ομόλογό του.
«Σε αυτήν τη βάση, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα προσπαθήσει να επιτευχθεί αυτός ο συντονισμός το ταχύτερο δυνατό, ερχόμενη σε επαφή με τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών» αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας του Ιράν, στην οποία καταγγέλλεται η συνέχιση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.
Από την πλευρά του ο Assad υπογράμμισε «την ανάγκη για μια γρήγορη δράση των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών για να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός και να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές που στοχοθετούν τα παιδιά και τις γυναίκες στη Γάζα».

Αραβικός Σύνδεσμος προς Ισραήλ: Σταματήστε τις επιθέσεις στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο χθες Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 κρατών του Συνδέσμου προειδοποίησαν εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.
Επιπλέον, ζητά να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.

Απελευθέρωση ομήρων

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των 100 με 150 ομήρων - Ισραηλινών αλλά και ξένων - που φέρεται να κρατούνται στη Γάζα, η Hamas ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως απελευθέρωσε μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της.
«Απελευθερώθηκαν μια ισραηλινή έποικος και τα δύο παιδιά της, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων» ανέφερε ανακοίνωση της Hamas.
Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Aqsa, διακρίνονται μια γυναίκα και δύο παιδιά να συνοδεύονται από τρεις μαχητές της Χαμάς σε μια περιφραγμένη περιοχή, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Σταυρός έκανε γνωστό πως είναi σε επαφές τόσο με την Hamas όσο και με το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων.

Πάνω από 338.000 οι εκτοπισμένοι στη Γάζα

Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Όπως επισημαίνεται, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων - θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές παγκοσμίως - αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934».
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αδυνατούν να εγκαταλείψουν την περιοχή που δέχεται εκατοντάδες βομβαρδισμούς ημερησίως, καθώς δεν υπάρχουν ανοιχτά περάσματα και ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Φόβοι για πολυμέτωπο πόλεμο

Μεγάλη είναι η ανησυχία για μια πιθανή γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σε συνέχεια των δραματικών εξελίξεων μετά και από τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, το Ισραήλ υπερέχει στρατιωτικά έναντι όλων των γειτόνων του και έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο.
Όμως υπάρχει δυσκολία.
Είναι χαρακτηριστικό το πόσοι κίνδυνοι γύρω από το Ισραήλ μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα.
Το ένα μέτωπο είναι της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο έχει ήδη ανοίξει από το Σάββατο και μετά.
Προετοιμάζουν το έδαφος για τη χερσαία επιχείρηση, η οποία έχει πάρα πολλές παγίδες για τους Ισραηλινούς.
Αυτό που περιγράφεται ως το εφιαλτικό μέτωπο -αν ανοίξει- είναι αυτό ακριβώς στο βόρειο Ισραήλ, δηλαδή αυτό του Λιβάνου.
Η Hezbollah εντείνει τις επιθέσεις και μετά τον πόλεμο του 2006 έχει εξελιχθεί πάρα πολύ στρατιωτικά και θεωρείται πολύ ανώτερη της Hamas.
Οι κίνδυνοι όμως, έρχονται και από πολύ πιο μακριά από το Ισραήλ.
Σιιτικές ομάδες στο Ιράκ και την Υεμένη έχουν απειλήσει ότι θα επιτεθούν εναντίον του αν συνεχιστεί η κατάσταση στην Γάζα.
Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις απειλές είναι το Ιράν βεβαίως, το οποίο μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορήσει ευθέως και είναι πολύ σημαντικό αυτό για τη συγκεκριμένη επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο.
Την ίδια ώρα από τις ΗΠΑ λένε ότι πρόκειται για μήνυμα αποτροπής για τη Hezbollah και το Ιράν, και όχι για τη Ηamas. 
Καταγραφή-12-e1697039336510-768x456_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης