Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nέα τραγωδία στη Γάζα: Μετά το νοσοκομείο, το Ισραήλ βομβάρδισε το τέμενος Nuseirat - Αναφορές για εκατόμβες νεκρών

Nέα τραγωδία στη Γάζα: Μετά το νοσοκομείο, το Ισραήλ βομβάρδισε το τέμενος Nuseirat - Αναφορές για εκατόμβες νεκρών
Από τις 7 Οκτωβρίου, 450 πύραυλοι των Παλαιστινίων δεν έχουν βρει το στόχο τους - Έχουμε υποκλέψει συνομιλία Παλαιστινίων που μιλάνε για αποτυχία εκτόξευσης πυραύλου λένε οι Ισραηλινοί
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Δεν έχει τέλος η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, μετά το νοσοκομείο το Ισραήλ φέρεται να έχει βομβαρδίσει το τέμενος Nuseirat. Επίσης υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς.
Στο μεταξύ, Ιράν και Hezbollah με οργισμένες ανακοινώσεις του υπόσχονται να εκδικηθούν και να αφανίσουν το Ισραήλ, το οποίο ωστόσο υποστηρίζει πως δεν ευθύνεται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, δίνοντας στοιχεία που όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν πως επρόκειτο για πλήγμα που επήλθε από ρουκέτα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικό Τζιχάντ.
Τις κατηγορίες αυτές απορρίπτει κατηγορηματικά η παλαιστινιακή οργάνωση, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δήλωσε πως όλα δείχνουν πως το Ισραήλ δεν φέρει ευθύνη για αυτήν την επίθεση, ενώ σε νεότερες δηλώσεις του από το Τελ Αβίβ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν άπραγες απέναντι στις «φρικαλεότητες της Hamas».
Την ίδια στιγμή, την άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν τόσο ο ΟΗΕ όσο και 22 αραβικά κράτη, με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να επισημαίνει την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας πως κανείς από τους μεγάλους «παίκτες» δεν θέλει κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να αναπτύξουν 12.000 στρατιώτες και πεζοναύτες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημάδι που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Biden: Η Hamas διέπραξε φρικαλεότητες - Δεν φταίει το Ισραήλ

Η Hamas διέπραξε τέτοιου είδους φρικαλεότητες που κάνουν ακόμα και τον ISIS να φαίνεται ... μετριοπαθής υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά τις δηλώσεις του στη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.
«Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η Hamas δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και ότι του έχει φέρει δεινά.
Είμαι βαθιά λυπημένος και εξοργισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας.
Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται ότι η επίθεση έγινε από την άλλη πλευρά, όχι από εσάς» είπε ο Biden απευθυνόμενος στον Netanyahu.
«Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι.
Για αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά ακόμα πράγματα.
Ο κόσμος μας κοιτάζει» είπε ο Biden, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί, αναφέροντας πως ήθελε να είναι στο Ισραήλ, έτσι ώστε όλος ο κόσμος να γνωρίζει, στο πλευρό τίνος στέκονται οι ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο Netanyahu εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη των ΗΠΑ, είπε πως η συνεργασία των δύο κρατών δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της συμμαχίας τους, είπε πως οι ΗΠΑ στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ με την αποστολή των δύο αεροπλανοφόρων και έκανε μια εκτενή αναφορά στις βιαιότητες που διέπραξε η Hamas κατά την εισβολή της στο Ισραήλ.

Επικίνδυνη αποστολή - Οι ΗΠΑ στέλνουν 12.000 στρατιώτες στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να αναπτύξουν 12.000 στρατιώτες και πεζοναύτες στην Ανατολική Μεσόγειο με 10 πολεμικά πλοία με την επίκληση της κλιμακούμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με τη Nikkei Asia.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford έφτασε στην περιοχή με περισσότερους από 4.500 στρατιωτικούς, συνοδευόμενο από πέντε πλοία που μετέφεραν περισσότερους από 1.600 στρατιωτικούς.
Το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower έχει επίσης σταλεί στη Μέση Ανατολή, με 5.000 στρατιώτες, μαζί με τρία συνοδευτικά πλοία που μεταφέρουν περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες.
Washington Post και Fox News ανέφεραν ότι ο αμερικανικός στρατός στέλνει περισσότερους από 4.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους των ΗΠΑ, τα στρατεύματα περιλαμβάνουν μέλη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Σώματος Πεζοναυτών, συμπεριλαμβανομένων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Ήδη βρίσκονται στην περιοχή τα πλοία Bataan, Carter Hall και Mesa Verde.
Τα δύο πρώτα πλοία βρίσκονταν στον Κόλπο του Ομάν τη Δευτέρα (16/10), ενώ το τρίτο στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Δεν έχει αναφερθεί ακόμη πού θα αναπτυχθούν τελικά αυτές οι δυνάμεις.
Στις 18 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έφτασε στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan.

Παρέμβαση Putin: Κανείς δεν θέλει κλιμάκωση του πολέμου

Σε παρέμβαση του ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έκανε λόγο για τρομερή καταστροφή που δείχνει ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί μέσω διαπραγματεύσεων.
«Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην δυνατότητα να ξεκινήσουν κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις» είπε ο Putin, εκτιμώντας πως κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η σύγκρουση.
«Κατά την άποψή μου, οι βασικοί παίκτες - κάποιοι εξ ορισμού δεν θέλουν, κάποιοι φοβούνται κάτι - αλλά έχω την εντύπωση ότι πρακτικά δεν υπάρχουν παίκτες έτοιμοι να προχωρήσουν την σύγκρουση και να την οδηγήσουν σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ισραήλ: Δεν είμαστε εμείς πίσω από το χτύπημα

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι ήταν αυτό που βομβάρδισε το νοσοκομείο Al-Ahli al-Arabi της Γάζας, υποστηρίζοντας πως το χτύπημα επήλθε από ρουκέτα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικού Τζιχάντ.
«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν επίσης τα δικά τους παιδιά» ανέφερε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu. Εικόνες - αποδείξεις από drone

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από drone που όπως υποστηρίζει, δείχνουν ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο δεν προκλήθηκε από ισραηλινά πυρομαχικά.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, εάν ήταν το Ισραήλ πίσω από την επίθεση, θα είχε δημιουργηθεί ένας κρατήρας διαμέτρου 7 έως 19 μέτρων.
Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, στα πλάνα φαίνονται ίχνη μεγάλης πυρκαγιάς, ένας κάμενος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και στέγες σπιτιών γεμάτες με σκάγια, αλλά όχι κρατήρες που συνήθως προκύπτουν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Υπoκλοπή συνομιλιών

Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ χτύπησε το νοσοκομείο είναι λανθασμένοι και ανεδαφικοί υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας πως περίπου 450 πύραυλοι των Παλαιστινίων δεν έχουν βρει το στόχο τους από τις 7 Οκτωβρίου, όταν και η άρχισε η επίθεση της Hamas κατά του Ισραήλ.
Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από χώρο πίσω από το νοσοκομείο και επισημαίνει ότι έχει υποκλέψει τηλεφωνικές κλήσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους που συζητούν για την αποτυχία της εκτόξευσης του πυραύλου. Newsweek: Κατέβασαν τα βίντεο

Ωστόσο και παρά τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι δεν βρίσκονται αυτοί πίσω από την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, το περιοδικό Newsweek αναφέρει ότι το βίντεο που έδειχνε την επίθεση και που είχε δημοσιοποιηθεί σε δύο επίσημους λογαριασμούς του Ισραήλ «κατέβηκε» , γεγονός που επιτείνει τη σύγχυση για το ποιος ευθύνεται τελικά για το πλήγμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βίντεο που είχε αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Κράτους του Ισραήλ στο twitter όπως και στο λογαριασμό του Michael Herzog, του Ισραηλινού πρέσβη στις ΗΠΑ, διαγράφηκε ύστερα από την παρέμβαση του δημοσιογράφου Aric Toler από τους New York Times, ο οποίος αμφισβήτησε την ακρίβεια των πλάνων, αναφερόμενος στις χρονικές σημάνσεις του βίντεο και της στιγμής της επίθεσης.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι οι χρονικές σημάνσεις στα βίντεο αυτά δείχνουν πως έγιναν τουλάχιστον 40 λεπτά μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο.
Ερωτηθείς για αυτήν την χρονική ανακρίβεια, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως τα βίντεο αυτό δεν δημοσιεύτηκαν στον επίσημο λογαριασμό του και πως προέρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
«Οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τον ισραηλινό στρατό, δεν είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari.
43_3.jpg
Λένε ψέματα

Τους ισχυρισμούς του Netanyahu διαψεύδει ο Ισλαμικός Τζιχάντ, κάνοντας λόγο για ψέματα του Ισραήλ.
«Όπως συνηθίζει, ο σιωνιστής εχθρός προσπαθεί, κατασκευάζοντας ψέματα, να απαλλαγεί από την ευθύνη του για τη βάρβαρη σφαγή που διέπραξε, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Ισλαμικό Τζιχάντ.
Διαβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και ανυπόστατες» αναφέρει η παλαιστινιακή οργάνωση.
2_115.jpg
3_92.jpg
4_82.jpg
Είναι σφαγή, καμία συνομιλία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas είπε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.
«Το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές.
Δεν θα αφήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από εκεί» υποστήριξε ο Abbas, ο οποίος ακύρωσε τη σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden στην Ιορδανία όπου είχε προγραμματιστεί μια τετραμερής Σύνοδος Κορυφής με απώτερο στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Απειλές Ιράν

Και ενώ σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο επικρατεί αναβρασμός και οργή για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, το Ιράν απειλεί πλέον ευθέως το Ισραήλ με αφανισμό.
«Οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών, οι οποίες ερρίφθησαν απόψε πάνω σε Παλαιστίνιους αρρώστους και τραυματίες στο νοσοκομείο στη Γάζα, σύντομα θα καταβροχθίσουν τους σιωνιστές» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi.

Hezbollah: Οργή κατά του Ισραήλ

Αντίστοιχες απειλές εκτοξεύει και η Hezbollah, η οποία προειδοποιεί ότι η σημερινή επίσκεψη θα είναι «μια ημέρα πρωτοφανούς οργής» εναντίον του Ισραήλ αλλά και της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Η επίθεση αποκαλύπτει το πραγματικό εγκληματικό πρόσωπο αυτής της οντότητας και του χορηγού της (...) των Ηνωμένων Πολιτειών, που φέρουν την άμεση και πλήρη ευθύνη για τη σφαγή αυτή» υποστηρίζει η Hezbollah.

Απολογισμός: Περίπου 5.000 οι νεκροί

Την ίδια στιγμή αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών.
Οι Ισραηλινοί μιλούν για τουλάχιστον 1.400 νεκρούς και οι Παλαιστίνιοι για περισσότερους από 3.300 μόνο στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, περίπου 4.800 ασθενείς στη Γάζα δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία.
GettyImages-1715298938.jpg
Von der Leyen (ΕΕ): Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει πλήγμα σε νοσοκομείο με αμάχους

Την θέση πως «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει πλήγμα σε νοσοκομείο γεμάτο αμάχους» διατύπωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία ζήτησε να «υπάρξει πλήρης εξακρίβωση των γεγονότων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
Από την πλευρά του ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, υποστήριξε πως «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο».
Αφού επανέλαβε ότι όλοι στην ΕΕ καταδικάζουν έντονα τις θηριωδίες και τρομοκρατικές επιθέσεις της Hamas στον Ισραηλινό λαό, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά «πρέπει να ακουστεί και η φωνή της λογικής».
«Πρέπει ο ανθρωπιστικός νόμος να γίνει σεβαστός από όλες τις πλευρές και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα» υποστήριξε ο Borrell, αναφέροντας πως «καταδικάζουμε τις θηριωδίες της Hamas, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε και τα θύματα των αμάχων στη Γάζα που ξεπερνούν τους 3.000, tο ένα τέταρτο τον οποίων είναι παιδιά».

OHE: Κατάπαυση πυρός τώρα


Την άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος υποστήριξε ότι η επίθεση της Hamas στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Έχω πλήρη συναίσθηση της βαθιάς αγανάκτησης του παλαιστινιακού λαού έπειτα από 56 χρόνια κατοχής, όμως όσο σοβαρά κι αν είναι τα παράπονά του, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν από τη Hamas την 7η Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» υποστήριξε ο Guterres.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα 18/10, έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ/Hamas.
«Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της 18ης Οκτωβρίου εξαιτίας του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε μέσω Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Ρωσία ανέφερε πως θα εισηγηθεί να προστεθεί στο κείμενο σθεναρή καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο.

ΠΟΥ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Γάζα – Χάνουμε ζωές κάθε δευτερόλεπτο

Η κατάσταση στη Γάζα είναι εκτός ελέγχου αναφέρει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, επισημαίνοντας πως υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε την ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές», επισημαίνει σε ανάρτηση του στο twitter o Ghebreyesus, τονίζοντας ότι οι ιατρικές προμήθειες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τέσσερις ημέρες στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης