Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Προς πλήρη κατάρρευση το υπερσύγχρονο θηρίο, «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ - Κίνδυνος υπερφόρτωσης λένε οι ΗΠΑ

Bloomberg: Προς πλήρη κατάρρευση το υπερσύγχρονο θηρίο, «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ - Κίνδυνος υπερφόρτωσης λένε οι ΗΠΑ
Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα που είναι συνδεδεμένο με ραντάρ και βαλλιστικούς πυραύλους, έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει ρουκέτες και όλμους
Σχετικά Άρθρα
Kίνδυνο υπερφόρτωσης του Iron Dome -του προηγμένης τεχνολογίας ισραηλινού συστήματος αεράμυνας- φοβούνται Αμερικανοί εμπειρογνώμονες την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas και η κυβέρνηση Netanyahu δηλώνει έτοιμη για την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ - Iron Dome- (Σιδερένιος Θόλος) κινδυνεύει να φθάσει στα όρια της μετά τις πυραυλικές επιθέσεις από την Hamas εάν ο κλιμακούμενος πόλεμος λάβει ευρύτερες διαστάσεις και εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα που είναι συνδεδεμένο με ραντάρ και βαλλιστικούς πυραύλους, έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει ρουκέτες και όλμους που θα μπορούσαν να χτυπήσουν αστικά κέντρα στο Ισραήλ ή σημαντικές υποδομές.

Πώς λειτουργεί 

Με την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο «Σιδερένιος Θόλος» που βρίσκεται στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011-σύμφωνα με πληροφορίες- αναχαίτισε περίπου το 90% των βλημάτων που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ.
Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Λιβάνου το 2006, η Hezbollah εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες σε βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές απώλειες.
Οι επιθέσεις του 2006 ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας με κύριο σκοπό την προστασία κατοικημένων περιοχών από εχθρικές ρουκέτες, κυρίως προερχόμενες από τη Λωρίδα της Γάζας ή τον Νότιο Λίβανο.

Ανίχνευση, διαβίβαση πληροφοριών, αυτόματη πυροδότηση

Απο την έναρξη του πολέμου οι σειρήνες ηχούσαν στις πόλεις στόχους της Hamas, αλλά οι δεκάδες ρουκέτες που έσκιζαν τον ουρανό δεν έφταναν ποτέ στο έδαφος.
Ο «σιδερένιος θόλος» ήταν η ασφάλεια ζωής των Ισραηλινών.
Πρόκειται ίσως για το ισχυρότερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο που έχει τρία στοιχεία: ένα ραντάρ που ανιχνεύει τους εισερχόμενους πυραύλους, ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που καθορίζει το επίπεδο απειλής και έναν αναχαιτιστή.
Kαθε φορά που εκτοξεύεται ένας πύραυλος προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την τροχιά του και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο "σε χρόνο μηδέν" ανιχνεύει την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.
Στην περίπτωση που ο πύραυλος κατευθύνεται προς κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή.
Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές: "ανάλογα με την απόσταση που εκτοξεύεται ο πύραυλος από τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί έχουν απο 15 έως 90 δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν και να προστατευτούν".
1C4797773-121116-iron-dome-launch-248p_1.webp
Η χρηματοδότηση του προγράμματος

Το ΙRON DOME σε πρώτη φάση αναπτύχθηκε χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά απο το 2011 οι Αμερικανοί επένδυσαν στον "Σιδερένιο Θόλο" και άρχισαν να υποστηρίζουν οικονομικά το πρόγραμμα. Έπειτα, το Κογκρέσο πίεσε για κοινή χρήση της τεχνολογίας και συμπαραγωγή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της Raytheon. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξοδέψει πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα ΙRON DOME, ενώ προμηθεύτηκε δύο από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα, τα οποία παραδόθηκαν στα τέλη του 2020. Αμερικανικές ανοιχτές πηγές αναφέρουν ότι "Ένα απο αυτά έχει αναπτυχθεί στη νήσο Γκουάμ".
Η οικονομική υποστήριξη έγινε στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ύψους 38 δισ. δολαρίων, που ξεκίνησε από το 2019 και θα διαρκέσει έως το 2028.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης