Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γενικεύει τη σύγκρουση το Ισραήλ, βομβαρδίζει Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανο και Συρία - Απειλές ΗΠΑ στο Ιράν, φρένο σε χερσαία εισβολή

Γενικεύει τη σύγκρουση το Ισραήλ, βομβαρδίζει Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανο και Συρία - Απειλές ΗΠΑ στο Ιράν, φρένο σε χερσαία εισβολή
Σε εξέλιξη πυκνές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ  - Oι HΠΑ τοποθετούν στη Μέση Ανατολή τα αντιαεροπορικά συστήματα THAAD και Patriot - 226 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ενα 24ωρο στη Γάζα
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές Upd).  Ακόμη μια αιματηρή ημέρα  στη Γάζα καθώς από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 22 Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει πυκνές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και συγκεκριμένα στην πόλη Khan Younis και στο συνοριακό πέρασμα της Rafah που υποτίθεται κατά το Τελ Αβίβ ότι είναι το ασφαλές, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα εντείνει τις επιθέσεις του στο βόρειο τμήμα.
Ελαβαν χώρα και οι πρώτες εχθροπραξίες καθώς η Hamas υποστηρίζει ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν δύο ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες και ένα τεθωρακισμένο σε ενέδρα, αναγκάζοντας τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν στο Ισραήλ χωρίς τα οχήματά τους.
«Οι στρατιώτες της σιωνιστικής δύναμης που έπεσαν στην ενέδρα του στη περιοχή του Ηan Junis άφησαν τα οχήματά τους και τράπηκαν σε φυγή ανατολικά του φράχτη πεζή», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες al-Qassam στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι ένας στρατιώτης είναι νεκρός και τρεις τραυματίες από την επίθεση της Hamas στα σύνορα με τη Γάζα.
Επίσης ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής (22/10) επίθεση σε μονάδα της Hezbollah που σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν αντιαρματικό πύραυλο από τον Λίβανο και ότι γίνονται επιχειρήσεις από αέρος για να την προετοιμασία της προέλασης των χερσαίων δυνάμεων.

Ενταση επικρατεί και στη Συρία, καθώς τρία  μαχητικά F-15 και τέσσερα F-16 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν επιθέσεις από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα αεροδρόμια Nairab στο Χαλέπι και Duvali στη Δαμασκό στη Συρία την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
Οι διάδρομοι προσγείωσης υπέστησαν μερική ζημιά και το έργο των αεροδρομίων διακόπηκε. δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού κέντρου αεράμυνας .
Ταυτόχρονα τα μαχητικά αεροσκάφη και τα drones του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συρίας στην περιοχή al-Tanf 10 φορές κατά τη διάρκεια της περασμένης ημέρας, δήλωσε ο Vadim Kulit, αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντιτιθέμενων Μερών στη χώρα.

Στο δυτικό Ιράκ εκρήξεις στην αμερικανική αεροπορική βάση Al-Asad καταγραφηκαν σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ το State Department  εκκενώνει από το μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές τους στην πρεσβεία στη Βαγδάτη και το προξενείο στο Κουρδικό Ιράκ.

Την  ιδια ώρα οι ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσίευμα του  CNN οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα ώστε να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Hamas και την παροχή βοήθειας στη Γάζα, και αυτό ήταν το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είναι ο πρόεδρος Biden με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Σοκ και δέος για το μέτωπο του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προειδοποίησε την Hezbollah κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με "ασύλληπτο” μέγεθος, που θα προκαλέσουν "καταστροφή” στο Λίβανο, ενώ συγκρότησε και ειδική ομάδα για να εντοπίσει και εξοντώσει μέλη της Hezbollah.
Στο ίδιο κλίμα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin προειδοποίησε τη Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης» ή «χώρας» που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση",
«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή».
Η πιθανότητα να καταστεί η συγκρουση περιφερειακή φοβίζει τις ΗΠΑ και το State Department διέταξε το βοηθητικό προσωπικό και τα μέλη της οικογένειας τους που πληρούν τις προϋποθέσεις να εγκαταλείψουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και το προξενείο στο Erbil στην περιοχή του Κουρδιστάν «λόγω αυξημένων απειλών κατά της ασφάλειας κατά του προσωπικού και των συμφερόντων των ΗΠΑ».
Να σημειωθεί ότι έχει λάβει χώρα μπαράζ στο Ιράκ τις τελευταίες μέρες μπαράζ επιθέσεων, πέντε σε λίγες ημέρες, κατά αμερικανικών στόχων.
ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να είναι ο τελευταία στη Γάζα για έναν απλό λόγο: μετά δεν θα υπάρχει η Hamas
Μπορεί να χρειαστούν ένας μήνας, δύο ή τρεις, αλλά μετά από αυτό η Hamas θα εξαφανιστεί»./
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, πριν συναντηθεί με τις δυνάμεις πεζικού και αρμάτων μάχης των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, ο εχθρός θα δει ακόμα πιο ακριβείς και καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ενισχύουν το αμυντικό συστημα Iron Dome του Ισραήλ με αντιαεροπορικά συστήματα THAAD και Patriot ενώ σε διπλωματικό επίπεδο η Ρωσία στέλνει στην Τεχεράνη τον υπουργό Eξωτερικών Sergey Lavrov για διαβουλεύσεις με το Ιράν  και η Κίνα καλεί σε άμεση σύγκληση ευρείας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή ενώ επισημαίνει ότι είναι επίκαιρη όσο ποτέ η λύση των δύο κρατών.
Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas ανακοίνωσε ότι έστησε ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις ανατολικά της πόλης Khan Yunis στη νότια Γάζα, τους ανάγκασε να αποσυρθούν αφού κατέστρεψαν 2  βαρέα οχήματα και 1 τεθωρακισμένου.
Τη ίδια ώρα, άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προς την πόλη Netivot του νότιου Ισραήλ

Ο απολογισμός στη Γάζα: 4.651 νεκροί, 14.245 τραυματίες, 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 266 Παλαιστίνιους κατά το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ αυτών και 117 παιδιών.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού που έδωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας  οι αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε  τουλάχιστον 4.651 Παλαιστίνιους της Γάζας, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά. 
Στους 14.245 έχουν ανέλθει οι τραυματίες της Γάζας, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά. 
mva_nekra.PNG
Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Γάζας μετά τη μονομερή αποχώρησή του από το έδαφος αυτό το 2005 έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη οι νεκροί έχουν φτάσει τους 92 και οι τραυματίες τους 1.400.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν σήμερα έξι Παλαιστίνιους, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να έχει αυξηθεί στους 91 από την 7η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Το Ισραήλ μέχρι στιγμής μετρά 1.405 νεκρούς και και 5.431 τραυματίες
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εκτίμησε ότι οι βομβαρδισμοί και οι εντολές εκκένωσης «έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων».
jenin.jpg

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός και τρεις τραυματίες από αναγνωριστική επίθεση της Hamas στη Gaza


Οι
ισλαμιστές της Hamas συγκρούστηκαν με ισραηλινές δυνάμεις μέσα στη Γάζα, ανέφεραν οι Ταξιαρχίες al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο Al- Jazzera.
Πρόκειται για τις πρώτες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο έδαφος εντός της λωρίδας από τότε που ξέσπασε η αντιπαράθεση στις 7 Οκτωβρίου.
Η Hamas υποστηρίζει ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν δύο ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες και ένα τεθωρακισμένο σε ενέδρα, αναγκάζοντας τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν στο Ισραήλ χωρίς τα οχήματά τους.
«Οι στρατιώτες της σιωνιστικής δύναμης που έπεσαν στην ενέδρα του στη περιοχή του Ηan Junis άφησαν τα οχήματά τους και τράπηκαν σε φυγή ανατολικά του φράχτη πεζή», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες al-Qassam στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι ένας στρατιώτης είναι νεκρός και τρεις τραυματίες από την επίθεση της Hamas στα σύνορα με τη Γάζα.
Στην αρχή είχε ανακοινώσει ότι «ρίφθηκαν πυροβολισμοί εναντίον στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού που δρούσαν δυτικά του φράχτη ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, στην περιοχή ».
«Ένα τανκ του Ισραηλινού Στρατού χτύπησε τον πυρήνα των τρομοκρατών που πυροβόλησε κατά των στρατιωτών», πρόσθεσε ο Ισραηλινός Στρατός.
Το κιμπούτς Kissufim, στο Ισραήλ, βρίσκεται ανατολικά του Han Junis, στη Γάζα.
Επίσης ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωση επίθεση σε μονάδα της Hezbollah που σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν αντιαρματικό πύραυλο από τον Λίβανο
Επίσης ανακοίνωσε γίνονται επιχειρήσεις από αέρος για να την προετοιμασία της προέλασης των χερσαίων δυνάμεων.

Ισραηλινό άρμα μάχης έπληξε αιγυπτιακό φυλάκιο στη Γάζα – IDF: Λανθασμένο πλήγμα, συγγνώμη

Ισραηλινό άρμα μάχης έπληξε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 αιγυπτιακό φυλάκιο στη Γάζα, στην περιοχή Karem Salom.
Δεν αποκλείεται το γεγονός να σχετίζεται με τις μαρτυρίες για έκρηξη και ήχο ασθενοφόρων νωρίτερα στο κοντινό (3 χλμ) συνοριακό πέρασμα της Rafah.
Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός (IDF) έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το περιστατικό σημειώθηκε «κατά λάθος» και ότι διερευνάται, ζητώντας συγγνώμη.
Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα από το περιστατικό.
Δεν αποκλείεται το γεγονός να σχετίζεται με τις μαρτυρίες για έκρηξη και ήχο ασθενοφόρων νωρίτερα στο κοντινό (3 χλμ) συνοριακό πέρασμα της Rafah μεταξύ της Λωρίδαs της Γάζας και της Αιγύπτου, λίγο μετά την είσοδο ενός δεύτερου κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από την πλευρά της Αιγύπτου.
Εως στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία.
Ένα δεύτερο κομβόι με φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθε την  Κυριακή 22/20 στο συνοριακό πέρασμα της Rafah.
Εικόνα
CNN: Πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή

T
o Ισραήλ δέχεται έντονες πιέσεις από συμμάχους και κυρίως τις ΗΠΑνα καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Δημοσίευμα του CNN την Κυριακή 22/10 ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα ώστε να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Hamas και την παροχή βοήθειας στη Γάζα.
Το Κατάρ, που ενεργεί ως μεσάζων για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Hamas για την απελευθέρωση των ομήρων από τότε που απήχθησαν από την οργάνωση πριν από δύο εβδομάδες.
Η απελευθέρωση δύο Αμερικανών που κρατούνταν από τη Hamas την Παρασκευή 20/10 σηματοδότησε ότι περισσότεροι από 200 περίπου άτομα που πιστεύεται ότι απήχθησαν από την ομάδα μπορεί να απελευθερωθούν μετά τη σύλληψή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες.
Η [κυβέρνηση] πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει λόγω της προόδου στο μέτωπο των ομήρων» και της ανάγκης μεταφοράς φορτηγών βοήθειας στη Γάζα, είπε ένα άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν καθυστέρηση της χερσαίας εισβολής τους στη Γάζα.
«Αρνούμαστε αυτή την αναφορά.
Έχουμε στενό διάλογο και διαβουλεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ δεν πιέζουν το Ισραήλ όσον αφορά τη χερσαία επιχείρηση», είπε ο αξιωματούχος.
Όταν ο πρόεδρος Joe Biden ρωτήθηκε το Σάββατο 21/10 εάν ενθάρρυνε το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».
Το Κατάρ, ενεργώντας ως μεσάζων για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Hamas για την απελευθέρωση των ομήρων.
Σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις περιελάμβαναν συνομιλίες για τη μεταφορά της τόσο αναγκαίας βοήθειας στη Γάζα και την ανάγκη για προσωρινή κατάπαυση του πυρός για τη απελευθέρωση των απαχθέντων.
Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antny Blinken, στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC την Κυριακή (22/10), δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» ότι θα απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, «αλλά η ουσία είναι ότι πρέπει να απελευθερωθούν.
Καθένας από αυτούς, τώρα, άνευ όρων».
Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα της Hamas, ανέφεραν σε δήλωση το Σάββατο (21/10) ότι ήταν διατεθειμένες να απελευθερώσουν δύο «κρατούμενα άτομα» τα οποία προσδιόρισαν ονομαστικά.
Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahuου απάντησε στον ισχυρισμό, λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει την «ψευδή προπαγάνδα της Ηamas», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρει όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους πίσω στην πατρίδα».

Oι HΠΑ τοποθετούν στη Μέση Ανατολή τα αντιπυραυλικά συστήματα THAAD και Patriot 

O
υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin διέταξε την ανάπτυξη συστοιχιών του αντιεροπορικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defence ) και πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας Patriot στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
«Μετά από λεπτομερείς συζητήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden σχετικά με την πρόσφατη κλιμάκωση των ενεργειών από το Ιράν και τις δυνάμεις που ελέγχει σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, διέταξα μια σειρά πρόσθετων βημάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση.
«Έχω ενεργοποιήσει επίσης την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιβαλλιστικών πυραύλων Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) καθώς και πρόσθετων συστοιχιών Patriot σε τοποθεσίες σε όλη την περιοχή για να αυξήσω την προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ επί του πεδίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Άμυνας των ΗΠΑ.
THAAD, the missile defense system kicking off a new US-China fight,  explained - Vox
ΗΠΑ: Εντολή στο βοηθητικό προσωπικό να εγκαταλείψει την πρεσβεία στη Βαγδάτη και ένα προξενείο στο Ιράκ

Ο
ι ΗΠΑ διατάσσουν το βοηθητικό προσωπικό να εγκαταλείψει την πρεσβεία της Βαγδάτης την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
Το State Department διέταξε το στρατιωτικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών που πληρούν τις προϋποθέσεις να εγκαταλείψουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και το προξενείο στο Erbil στην περιοχή του Κουρδιστάν «λόγω αυξημένων απειλών κατά της ασφάλειας κατά του προσωπικού και των συμφερόντων των ΗΠΑ».
«Η οδηγία επιπέδου 4, μη ταξιδεύετε, παραμένει σε ισχύ για τους πολίτες των ΗΠΑ στο Ιράκ λόγω του κινδύνου τρομοκρατίας, απαγωγών, ένοπλων συγκρούσεων, εμφύλιων ταραχών και της περιορισμένης ικανότητας της Mission Iraq (των αμερικανικών δυνάμεων που στρατοπεδεύουν εκεί) να παρέχει υποστήριξη και ασφάλεια σε πολίτες των ΗΠΑ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Galant (υπουργός Άμυνας Ισραήλ): Η επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι η τελευταία – θα συντριβεί πλήρως η Hamas

H
τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να είναι η τελευταία, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
«Υπάρχουν δύο στοιχεία - η ικανότητα της αεροπορίας και οι επιχειρήσεις στο έδαφος.
Πρώτα απ 'όλα, η στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να είναι ο τελευταία στη Γάζα για έναν απλό λόγο: μετά δεν θα υπάρχει η Hamas
Μπορεί να χρειαστούν ένας μήνας, δύο ή τρεις, αλλά μετά από αυτό η Hamas θα εξαφανιστεί»./
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, πριν συναντηθεί με τις δυνάμεις πεζικού και αρμάτων μάχης των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, ο εχθρός θα δει ακόμα πιο ακριβείς και καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές.

Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: Θα αυξήσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα. Φύγετε. Όποιος δεν φύγει θα θεωρηθεί υποστηρικτής τρομοκρατών.


Τα πλήγματα ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Daniel Hagari κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια για να αποφύγουν τη ζημιά.
«Για τη δική σας ασφάλεια κινηθείτε προς τα νότια. Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στην περιοχή της πόλης της Γάζας και θα αυξήσουμε τις επιθέσεις», είπε ο Hagari στους Ισραηλινούς δημοσιογράφους το Σάββατο 21/10.
«Θα εισέλθουμε στις επόμενες φάσεις του πολέμου στις συνθήκες που θα είναι οι βέλτιστες για εμάς», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ επανέλαβε και μάλιστα κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις αυτές το πρωί της Κυριακής 22/10, ρίχνοντας φυλλάδια με το λογότυπο του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα και αποστέλλοντας ηχητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.
gazatora.jpg
Συν τοις άλλοις, αργά το απόγευμα του Σαββάτου αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού επισκέφθηκαν τα στρατεύματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ενόπλων δυνάμεων για πιθανή χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα μπούμε στη Γάζα, θα το κάνουμε για επιχειρησιακό σκοπό, να καταστρέψουμε τις υποδομές και τους τρομοκράτες της Hamas, και θα το κάνουμε με επαγγελματικό τρόπο», δήλωσε κατά την επιθεώρηση των στρατευμάτων ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Hertzi Halevi.
«Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνοκατοικημένη, ο εχθρός προετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά προετοιμαζόμαστε και εμείς γι' αυτόν», προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματικός.
gazatora2.JPG
Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Jenin της Δυτικής Όχθης

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Jenin στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Al Ansar στην περιοχή.
Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.
jenin_1.jpg
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Jenin της Δυτικής Όχθης και υποστήριξαν ότι στόχος της ήταν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Hamas και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Jihand.
Ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ισχυρίστηκαν επίσης ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.
jenin4.JPG
Ο προσφυγικός καταυλισμός της Jenin είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Hamas στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.
Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη, παράλληλα με το αδιάκοπο σφυροκόπημα της Λωρίδα της Γάζας και προετοιμάζουν χερσαία επίθεση.
Σε άλλα περιστατικά στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς ένας Παλαιστίνιος στη Nablus κι ένας στην Tumbas.
jenin2.jpg
Καθημερινές οι συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο, 7 νεκροί στις 21/10

Στο νότιο Λίβανο επαναλήφθηκαν ξανά το πρωί της Κυριακής 22/10 οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της λιβανέχικης Hezbollah που αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου.
Οι αψιμαχίες έλαβαν χώρα στην περιοχή του Har Dov, με τις δυνάμεις της Hezbollah να εκτοξεύουν αντιαρματικές ρουκέτες, ενάντια σε ισραηλινά τεθωρακισμένα κι αυτά να ανταποδίδουν τα πυρά.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Χτες όμως η Hezbollah, σύμμαχος της Hamas, είχε ανακοινώσει ότι έξι μαχητές της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.
Ο Ισλαμικός Jihand, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, είχε ανακοινώσει επίσης το θάνατο ενός μέλους της.
Για το Σάββατο 21/10 το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA είχε μεταδώσει ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Alma al Saab, τη Yarinν και τη Daira, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Yarun».
Το Ισραήλ εκκένωσε την Παρασκευή 20/10 την πόλη Kiryat Shmona, κοντά στη μεθόριο με τον Λίβανο με 25.000 κατοίκους ενώ την Κυριακή, 22/10 έδωσε εντολή για την εκκένωση άλλων 14 κοινοτήτων, στην ίδια περιοχή. 
Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Hezbollah σεΐχης Naim Kassem, εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης:
«Με βάση τα γεγονότα, αν υπάρξει ένα συμβάν που απαιτεί ενισχυμένη επέμβαση από την πλευρά μας, θα το πράξουμε», τόνισε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της σιιτικής οργάνωσης.
gazabombasismena_2.jpg

Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επισκεπτόταν Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
«Η Hezbollah αποφάσισε να πάρει μέρος στη μάχες και πληρώνει το τίμημα», δήλωσε.
Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του κατηγόρησε τη Hezbollah ότι επιδιώκει τη στρατιωτική κλιμάκωση στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, με κίνδυνο να παρασύρει τον Λίβανο στον πόλεμο.
«Η Hezbollah επιτίθεται και σέρνει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά από τον οποίο κινδυνεύει να χάσει πολλά», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Jonathan Kornicus σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
«Το κράτος του Λιβάνου είναι πραγματικά έτοιμο να διακινδυνεύσει ό,τι έχει απομείνει από τη λιβανέζικη ευημερία και κυριαρχία προς όφελος τρομοκρατών της Γάζας, του Ισλαμικού Κράτους της Γάζας;», διερωτήθηκε.
«Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσουν οι λιβανέζικες αρχές και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ανάμεσά τους 15 μαχητές της Hezbollah, αλλά και άμαχοι όπως και ένας δημοσιογράφος του Reuters, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Το Ισραήλ χτύπησε τα αεροδρόμια της Συρίας, δύο νεκροί στη Δαμασκό

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 22/10 το Ισραήλ έπληξε επίσης τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού που βρίσκονται στη Συρία και τα έθεσε εκτός λειτουργίας.
Από την πυραυλική επίθεση σκοτώθηκε δύο εργαζόμενοι, μέλη της μετεωρολογικής υπηρεσίας που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στρατιωτική πηγή.
syria-damascus.jpg

«Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, προκαλώντας τον θάνατο δύο εργαζομένων της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχει την έδρα της στο αεροδρόμιο της Δαμασκού», δήλωσε η στρατιωτική πηγή.
«Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στις πίστες προσγείωσης των αεροδρομίων τα έχουν θέσει εκτός λειτουργίας»,πρόσθεσε.
Η στρατιωτική πηγή έκανε λόγο για «ταυτόχρονα» πλήγματα που προήλθαν «από τη Μεσόγειο, δυτικά της Λατάκειας, και από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν».
Οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Λατάκειας, επεσήμανε το συριακό υπουργείο Μεταφορών.
Αυτή είναι η τρίτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, που το Ισραήλ πλήττει τα αεροδρόμια της Συρίας και η δεύτερη που τα πλήττει ταυτόχρονα.
Στις 12 Οκτωβρίου ισραηλινά πλήγματα είχαν θέσει και πάλι εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού.
Εξάλλου το Σαββατοκύριακο 14-15/10 ισραηλινές επιδρομές είχαν στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συριακές αρχές είχαν επισημάνει ότι το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού εδάφους, από το 2011 όταν ξέσπασε στη χώρα ο εμφύλιος, πλήττονας βάσεις της Hezbollah και του συριακού στρατού.
gaza2_1.PNG
O Netanyahu προειδοποιεί την Hezbollah να μην μπει στον πόλεμο γιατί τα αντίποινα θα είναι «ασύλληπτου» μεγέθους

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προειδοποίησε την Hezbollah κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με "ασύλληπτο” μέγεθος, που θα προκαλέσουν "καταστροφή” στο Λίβανο.
Σε ένα επίσημο αντίγραφο της ενημέρωσης που έκανε ο Netanyahu σε άντρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ο ίδιος τόνισε: "Δεν μπορώ να σας πω τώρα αν η Hezbollah θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας”.
Ο πόλεμος αυτός άρχισε μετά από μία καταστροφική συνοριακή επίθεση που έκανε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ενώ είναι ζήτημα "ζωής ή θανάτου” για το Ισραήλ, πρόσθεσε ο Netanyahu.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε νωρίτερα τη Hezbollah ότι επιδιώκει τη στρατιωτική κλιμάκωση στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, με κίνδυνο να παρασύρει τον Λίβανο στον πόλεμο, έπειτα από τις νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και μαχητών της οργάνωσης.
"Η Hezbollah επιτίθεται και σέρνει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά από τον οποίο κινδυνεύει να χάσει πολλά", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Jonathan Cornicus σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Προληπτικός ο Austin προς Ιράν: Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε άμεση δράση εάν επιχειρηθεί να διευρυνθεί η σύγκρουση

Με το βλέμμα στο μέτωπο του Νοτίου Λιβάνου μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin προειδοποίησε τη Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης» ή «χώρας» που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση", χωρίς ωστόσο να αναφέρει το Ιράν ή τη Hezbollah, που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ο Austin δήλωσε στο δίκτυο ABC News απευθυνόμενος σε «αυτούς που φέρεται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης: Η συμβουλή μας είναι 'μην το κάνετε'. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα».
«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή».
«Για τους λόγους αυτούς, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε», σε περίπτωση που τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελέσουν στόχο, προειδοποίησε περαιτέρω ο Austin.

Στην Τεχεράνη ο Lavrov με ατζέντα το Μεσανατολικό

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Sergey Lavrov θα επισκεφτεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 την Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το γραφείο τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πρόσφατα πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η σύγκρουση στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση και η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία για το θέμα αυτό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Lavrov δήλωσε επίσης πως οι απόπειρες να κατηγορηθεί το Ιράν για την κρίση στη Γάζα συνιστούν προκλήσεις.

Κίνα: Άμεση σύγκληση ευρείας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή – Επίκαιρη όσο ποτέ η λύση των δύο κρατών

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να προωθήσουν την έγκαιρη σύγκληση μιας πιο έγκυρης, μεγαλύτερης επιρροής και μεγαλύτερης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης από ό,τι μέχρι σήμερα» δήλωσε ο ειδικός επιτετραμένος της κινεζικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, Zhai Jun
Ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, Zhai Jun, προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν μια ειρυνευτική διάσκεψη, σημναντικού κύρους και μεγάλης κλίμακας το συντομότερο δυνατό για την επίλυση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης.

Μόλις 17 φορτηγά η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας


Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 17 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω του τερματικού σταθμού της Rafah, το μόνο σημείο διέλευσης προς τον παλαιστινιακό θύλακα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή 20 φορτηγών έφθασε χθες Σάββατο (21/10).
Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζονται 100 φορτηγά την ημέρα για να ικανοποιούνται βασικές ανάγκες των κατοίκων στη Γάζα.
Σήμερα επίσης, έξι δεξαμενές καυσίμων αποθηκευμένων στον τερματικό σταθμό της Rafah παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών.
Η έλλειψη καυσίμων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των θερμοκοιτίδων όπου παραμένουν περισσότερα από 120 πρόωρα νεογνά, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης και η ανθρωπιστική κατάσταση στο έδαφος είναι «καταστροφική».

Shin Bet, Mossad kατ' εντολήν Netanyahu,συγκρότησαν την task force «Nyli»: Ρητή εντολή Netanyahu να εντοπίσει και εξοντώσει μαχητές της Hamas

Κατ' εντολήν Benjamin Netanyahu, η υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών του κράτους, Shin Bet, από κοινού με τη Mossad συγκρότησαν και απελευθέρωσαν μια επίλεκτη ομάδα (task force) και ένα κέντρο ειδικών επιχειρήσεων με αποκλειστικό στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση των μαχητών της Hamas που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Όπως γράφουν οι Times of Israel, η μονάδα αυτή θα φέρει το όνομα «Nyli», το οποίο είναι το ακρωνύμιο της φράσης «Netzah Yehouda Lo Ichaker» που σημαίνει «το αιώνιο Ισραήλ δε θα πει ψέματα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του κέντρου διοίκησης θα είναι να εντοπίσει και εξουδετερώσει όλους τους ένοπλους της Nukbha που συμμετείχαν στην αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όταν περίπου 2.500 μαχητές εισέβαλαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα με την κάλυψη χιλιάδων ρουκετών, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχους.
Οι μαχητές πήραν επίσης τουλάχιστον 210 ομήρους όλων των ηλικιών στη Γάζα και τους κρατούν αιχμάλωτους.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν ήδη ανακοινώσει τον θάνατο αρκετών διοικητών της Nukbha σε πλήγματα μετά την επίθεση υπό την ηγεσία της Hamas πριν από δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Billal al-Qedra, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τάγματος της μονάδας στο νότιο τμήμα του Khan Younis, και του Ali Qadhi, διοικητή λόχου.

Ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία οι ΗΠΑ

Παράλληλα ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία οι ΗΠΑ στην περιοχή, προκειμένου να στηρίξουν το Ισραήλ αλλά και τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή και γίνονται στόχος επιθέσεων. 
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε συγκεκριμένα την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Συγκεκριμένα επίθεση με drones και ρουκέτες δέχθηκαν δύο στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, από ιρακινούς μαχητές που  τις έβαλαν στο στόχαστρο λόγω της στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν στο Ισραήλ.
«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Biden σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες στην Τεχεράνη δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων» των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Loyd Austin.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει δύο αεροπλανοφόρα, δεκάδες μαχητικά 2.000 πεζοναύτες στη Μέση Ανατολή, από την ημέρα που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών.

ΟΙ ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας  υπέρ της αυτοάμαυνας του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Το προσχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ζητεί επίσης την προστασία των αμάχων –περιλαμβανομένων αυτών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο-- , επισημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο όταν απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» και καλεί σε «συνεχή, αποτελεσματική και χωρίς εμπόδια» παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν και πότε οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβάλλουν το προσχέδιο σε ψηφοφορία.
Για να υιοθετηθεί μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη – τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Οι ΗΠΑ άσκησαν στις 18/10  βέτο σε προσχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει η Βραζιλία και το οποίο ζητούσε την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως και την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.
Ωστόσο το προσχέδιο των ΗΠΑ δεν κάνει λόγο για παύση των εχθροπραξιών ή εκεχειρία. Καλεί όλες τις χώρες να προσπαθήσουν να αποτρέψουν «η βία από τη Γάζα να εξαπλωθεί ή να μεταφερθεί σε άλλα σημεία της περιοχής», ενώ ζητεί «από τη Hezbollah και άλλες ένοπλες οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις».
Παράλληλα οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να σταματήσει να εξοπλίζει οργανώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Hamas.
Σε επιστολή που έστειλε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Hamas εξαπέλυσε την επίθεσή της, ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι θα «ενεργήσει με κάθε απαραίτητο τρόπο ώστε να προστατεύσει τους πολίτες και την κυριαρχία του από τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με διπλωμάτες, στην επιστολή το Ισραήλ δεν φαίνεται να επικαλείται επισήμως το Άρθρο 51.
Οι αραβικές χώρες εξάλλου εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές του στο πλαίσιο της αυτοάμυνας.
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια κατεχόμενη περιοχή», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στον ΟΗΕ Mahmoud Daifala Hmoud, επικ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης