Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στην Τουρκία – Ολική ρήξη με ΗΠΑ, μίσος για Ισραήλ – Διαδηλωτές εισέβαλαν στη βάση Incirlik, ανεπιθύμητος ο Blinken

Οργή στην Τουρκία – Ολική ρήξη με ΗΠΑ, μίσος για Ισραήλ – Διαδηλωτές εισέβαλαν στη βάση Incirlik, ανεπιθύμητος ο Blinken
Επιτυγχάνεται ο στόχος του Erdogan να ηγηθεί των αραβικών αντιδράσεων στην  πολιτική τη Δύσης για τη Μέση Ανατολή και τα αδιέξοδα στο Παλαιστινιακό 
Σχετικά Άρθρα
Τo ερώτημα που τίθεται από τους αναλυτές όσον αφορά τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή είναι εάν η Τουρκία και ο πρόεδρος Tayyip Erdogan με την σαφή στάση που έχει τηρήσει μετά την επίθεση της Hamas στη Γάζα θα ηγηθεί του αραβικού κόσμου και θα τεθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας για το Μεσανατολικό.
Η οργή του αραβικού κόσμου (αλλά και της τουρκικής κοινωνίας) είναι μεγάλη για το μακελειό που επιχειρούν οι Ισραηλινοί σε μία ασύμμετρη «εκδίκηση» με θύματα άμαχο πληθυσμό, γεγονός που έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δίνουν την ευκαιρία, μετά την στάση του στο Ουκρανικό, να εκπληρωθεί η στρατηγική του Erdogan να καταστεί η Τουρκία μια ηγετική χώρα για το μουσουλμανικό κόσμο και την ίδια ώρα να παραμείνει ένας αξιόπιστος συνομιλητής της Δύσης.
Εκ νέου επιθετικός απέναντι στο Ισραήλ εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Τayyip Erdogan σε ομιλία του στη Ριζούντα στα βορειοανατολικά της Τουρκίας.
Ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ  Antony Blinken στην Τουρκία, ο ίδιος αναφέρθηκε στο «καθήκον της Τουρκίας» να σταματήσει τις σφαγές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη Γάζα.
Δεσμεύτηκε ότι «δεν θα αφήσουμε τα αδέλφια μας στη Γάζα μόνα τους» ενώ υποστήριξε ότι «είναι ιστορική ευθύνη η σκληρή στάση έναντι αυτών που υποστηρίζουν αυτές τις δολοφονίες».


Η επίσκεψη Blinken 

Στο πλαίσιο των πολυμερών επαφών που επιχειρεί ο YΠΕΞ των ΗΠΑ Antony Blinken επισκέπτεται τη Δευτέρα 6/11 την Τουρκία στη βαριά σκιά των δηλώσεων του Recep Tayyip Erdogan, ότι διακόπτει κάθε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο Netanyahu δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε.
Τον ξεγράψαμε», είπε ο Erdogan, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη διεθνή διπλωματία δεν είναι δυνατή η πλήρης διακοπή των δεσμών και ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα με τον υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan και τον επικεφαλής της ΜΙΤ, Ibrahim Kalin για την επίτευξη οριστικής ειρήνης και διευθέτησης του Παλαιστινιακού.
Επιπλέον, η Άγκυρα ανακάλεσε και τον προεσβευτή της από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις σε σχέση με τη Γάζα.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν «για διαβουλεύσεις» σε απάντηση για το γεγονός ότι «η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και δεν επιτρέπει την αδιάλειπτη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Το State Department δεν επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του συνάντηση του Blinken με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη κι αν φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Turkey Recalls Ambassador to Israel, Cuts Ties with Netanyahu Amid Gaza  Violence
Turkey recalls envoy to Tel Aviv, Israel accuse Erdogan of siding with Hamas
Οργίσμένη αντίδραση του Ισραήλ, χαιρετίζουν οι Παλαιστίνοι


Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την ανάκληση από την Τουρκία του πρεσβευτή της στο Ισραήλ, το Σάββατο 5/11 αποκαλώντας την «επέκταση της υποστήριξης της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα και την ασφάλεια του λαού μας».
«Καλούμε τα κράτη να λάβουν παρόμοιες γενναίες θέσεις και να επαναξιολογήσουν τις διπλωματικές του σχέσεις με το [Ισραήλ], το οποίο διαπράττει σφαγές και γενοκτονία», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απάντησε στην απόφαση της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του πολέμου με τη Hamas και δήλωσε ότι αυτό είναι «ένα ακόμη βήμα του Προέδρου της Τουρκίας να βρεθεί στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas».
«Οι τρομοκράτες της Hamas δολοφόνησαν, έσφαξαν και εκτέλεσαν πάνω από 1.400 ανθρώπους και απήγαγαν 240 στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων μωρών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Lior Hayat στο X.
«Επιπλέον, οι τρομοκράτες της Hamas χρησιμοποιούν τον πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, εμποδίζοντάς τους να περάσουν σε ασφαλείς περιοχές και κλέβουν καύσιμα, τρόφιμα και πόσιμο νερό από αυτούς.
Η Hamas είναι ο πραγματικός εχθρός του παλαιστινιακού λαού, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», έγραψε ο Hayit.
Kayseri'den Amerikan üssünü kuşatmaya gidenler ile ilgili yeni gelişme!
H έφοδος στη στρατιωτική βάση του Incirlik


Στην τουρκική πόλη Άδανα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον διαδηλωτών που προσπάθησαν να εισέλθουν στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Incirlik, διαμαρτυρόμενοι για τη σφαγή στη Λωρίδα της Γαζας, αναφέρει το πρακτορείο DHA την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.
Η εκδήλωση, που ονομάζεται «Κομβόι Ελευθερίας για την Παλαιστίνη», διοργανώθηκε από το Τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες» (İHH).
Το κονβόι για τη διαμαρτυρία ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και έφτασε στη βάση του Incirlik.
Μαζί του προστέθηκαν αυτοκίνητα που έφτασαν με δική τους πρωτοβουλία και από άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική.
Η αστυνομία απέκλεισε κάποιους δρόμους, αλλά κάποια στιγμή ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να μπει στη βάση.
«Η έφιππη αστυνομία και αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού για να αναστατώσουν τους διαδηλωτές», ανέφερε το πρακτορείο.
Η αεροπορική βάση Incirlik,στη νότια Τουρκία χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο στρατός των ΗΠΑ λειτουργεί έναν σταθμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για επίθεση με πυραύλους, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Kurecik της επαρχίας Malatya και αποτελεί μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
İncirlik Üssü Haberleri - Son Dakika İncirlik Üssü Hakkında Güncel Haber ve  Bilgiler
«Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Δεν υπάρχει λέξη για να περιγράψει κανείς αυτή τη βαρβαρότητα.
Επί 28 ολόκληρες ημέρες, διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα», είπε ο πρόεδρος Erdogan στην ομιλία του την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2023 προς τους ηγέτες του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Αστάνα, του Καζακστάν.
«Ένας ενοποιημένος τουρκογενής κόσμος που ενεργεί από κοινού θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει μια μόνιμη ειρήνη στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, ο οποίος συνέδεσε έμμεσα το Παλαιστινιακό με την λήξη του πολέμου στο Καραμπάχ και σημασία της νίκης του Αζερμπαϊτζάν μετά από 30 χρόνια πολέμου. «Νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά για αυτό το ιστορικό επίτευγμα», είπε.
«Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη μόνιμη ειρήνη στην περιοχή μας.
Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία, εμείς, ως τουρκογενής κόσμος, πρέπει να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο πολιτισμός μάς επιβάλλει να τηρούμε τη δικαιοσύνη, να κρατάμε τα χέρια των καταπιεσμένων και να μην παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι στην αδικία,» τόνισε ο τούρκος προεδρος
Η Άγκυρα επιμένει να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή στο Παλαιστινιακό παρά την ανοικτή υποστήριξή της προς τη Ηamas για την οποία αρνείται το χαρακτηρισμό τρομοκρατική οργάνωση.
Η επίσκεψη Blinken επιβεβαιώνει ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Turkey Israel Palestinians | World | reflector.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης