Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο 0,6% η ετήσια ανάπτυξη το γ' 3μηνο του 2023 - Αμετάβλητο το ΑΕΠ σε 3μηνιαία βάση

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο 0,6% η ετήσια ανάπτυξη το γ' 3μηνο του 2023 - Αμετάβλητο το ΑΕΠ σε 3μηνιαία βάση
Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει το «μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη» στη χώρα
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε αμετάβλητη, κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Παρασκευής.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ δεν παρουσίασε αύξηση το γ' τρίμηνο, έπειτα από αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Βρετανίας το γ' τρίμηνο ήταν 0,6% υψηλότερο από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022.
Η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τρίμηνο, αλλά η μείωση αντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 0,1% των επιδόσεων των κατασκευών, ενώ ο τομέας της παραγωγής σημείωσε στασιμότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει το «μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη» στη χώρα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί βιώσιμα η οικονομία μας αυτή τη στιγμή είναι να τηρήσουμε το σχέδιό μας και να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό στο κεφάλι», δήλωσε ο Hunt.
«Η φθινοπωρινή δήλωση θα επικεντρωθεί στο πώς θα κάνουμε την οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι υγιώς, ξεκλειδώνοντας τις επενδύσεις, επαναφέροντας τους ανθρώπους στην εργασία και μεταρρυθμίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες μας, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα μας».
Ο Lindsay James, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Quilter Investors, δήλωσε ότι τα στοιχεία της Παρασκευής (10/11/2023) επιβεβαίωσαν μια επερχόμενη επιβράδυνση που σηματοδοτείται όλο και περισσότερο από τους πρόδρομους δείκτες τους τελευταίους μήνες, με τις καταναλωτικές δαπάνες και την επιχειρηματική δραστηριότητα να παρουσιάζουν ρωγμές που έχουν επίσης μαλακώσει τη ζήτηση εργασίας.
«Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου εξέπληξαν θετικά χάρη στον ισχυρό τομέα των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν τα αρνητικά στοιχεία του Ιουλίου και να δημιουργήσουν οποιαδήποτε ανάπτυξη το γ' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αν και με κάποιο τρόπο αποφεύγεται η ύφεση φέτος, η σημερινή μηδενική ένδειξη ανάπτυξης σημαίνει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίπεδη με οικονομική ανάπτυξη μόλις 0,2% τους τελευταίους έξι μήνες» ανέφερε η ίδισ.
«Δυστυχώς, για πολλούς ο οικονομικός πόνος έχει απλώς καθυστερήσει. Καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι περισσότερο από το ήμισυ του αντίκτυπου των υψηλότερων επιτοκίων στο επίπεδο του ΑΕΠ δεν έχει ακόμη επέλθει, η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει αυξανόμενους αντίθετους ανέμους καθώς πλησιάζουμε στο 2024».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης