Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία «εξαγοράζει» το Ιράν με επενδύσεις, για να μην εμπλακεί στον πόλεμο Ισραήλ - Hamas

Η Σαουδική Αραβία «εξαγοράζει» το Ιράν με επενδύσεις, για να μην εμπλακεί στον πόλεμο Ισραήλ - Hamas
Το Ριάντ έχει προτρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία να συγκρατήσει τους συμμάχους της στον Λίβανο, το Ιράκ και τη Συρία

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει οικονομικές επενδύσεις στην πληγείσα από κυρώσεις οικονομία του Ιράν, του μακροχρόνιου περιφερειακού της αντιπάλου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει ένα εμπόδιο: Η Τεχεράνη δεν πρέπει να ενθαρρύνει την περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Hamas.
Σύμφωνα με Άραβες και Δυτικούς αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, η πρόταση παραδόθηκε άμεσα και με πολλαπλά μέσα στο Ιράν, μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.
Από την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, το Ριάντ έχει προτρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία να συγκρατήσει τους συμμάχους της στον Λίβανο, το Ιράκ και τη Συρία.
Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά έχει λάβει το Ιράν αυτά τα ανοίγματα, αλλά ο συμφιλιωτικός τόνος σηματοδοτεί ένα βήμα προς τα εμπρός για δύο χώρες που επί μακρόν ανταγωνίζονται για γεωπολιτική ισχύ στη Μέση Ανατολή.

iran.jpg

Διττή προσέγγιση

Παράλληλα με την προσέγγιση του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed Bin Salman, η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται επίσης με τους Άραβες συμμάχους και τις ΗΠΑ για να σταματήσει το Ιράν από το να "οπλοποιήσει" τη σύγκρουση.
Η διττή προσέγγιση έδωσε μια σπάνια εικόνα της στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας μετά τη φετινή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
Το φάσμα μιας περιφερειακής σύγκρουσης ώθησε το Ριάντ να κάνει τα πάντα για να εντάξει το Ιράν ως συνυποστηρικτή του ανακοινωθέντος που εκδόθηκε στο τέλος της πρόσφατης ισλαμοαραβικής συνόδου κορυφής.
Το έγγραφο καταδίκασε το Ισραήλ, το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας, έχει σκοτώσει περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων πολέμου.
Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν "ανθρωπιστική καταστροφή" την καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ, την απάντησή του στην επίθεση της Hamas κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί.
Η εξαήμερη εκεχειρία που διαπραγματεύτηκε το Κατάρ λήγει απόψε, αλλά οι διαπραγματευτές ελπίζουν να την παρατείνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης