Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα - «Θέλουμε ουδέτερη ζώνη» διαμηνύει σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Κατάρ και Τουρκία

Το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα - «Θέλουμε ουδέτερη ζώνη» διαμηνύει σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Κατάρ και Τουρκία
Τα τρία επίπεδα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Hamas, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την αποριζοσπαστικοποίηση του θύλακα
Το Ισραήλ έχει ενημερώσει αρκετά αραβικά κράτη ότι θέλει να χαράξει μια ζώνη ασφαλείας στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις ως μέρος των προτάσεων για τον θύλακα μετά το τέλος του πολέμου, δήλωσαν αιγυπτιακές και περιφερειακές πηγές.
Σύμφωνα με τρεις περιφερειακές πηγές, το Ισραήλ συσχέτισε τα σχέδιά του με τους γείτονές του Αίγυπτο και Ιορδανία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυνσαν τις σχέσεις με το Ισραήλ το 2020.
Είπαν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία διέκοψε τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, είχε ενημερωθεί.
Οι πηγές δεν ανέφεραν πώς έφτασαν οι πληροφορίες στο Ριάντ, το οποίο επίσημα δεν έχει άμεσους διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ.
Ενημερώθηκε επίσης η Τουρκία, ανέφεραν οι πηγές.
Η πρωτοβουλία δεν υποδηλώνει επικείμενο τέλος στην επίθεση του Ισραήλ -η οποία επαναλήφθηκε την Παρασκευή μετά από επταήμερη εκεχειρία- αλλά δείχνει ότι το Ισραήλ απλώνεται πέρα ​​από καθιερωμένους Άραβες μεσολαβητές, όπως η Αίγυπτος ή το Κατάρ, καθώς επιδιώκει να διαμορφώσει μια μεταπολεμική Γάζα.
Ερωτηθείς για τα σχέδια για μια ουδέτερη ζώνη, ο Ofir Falk, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, δήλωσε σχετικά στο Reuters: «Το σχέδιο είναι πιο λεπτομερές από αυτό. Βασίζεται σε μια διαδικασία τριών επιπέδων για την επόμενη ημέρα της Χαμάς».
Περιγράφοντας τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε ότι τα τρία επίπεδα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Hamas, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την αποριζοσπαστικοποίηση του θύλακα.
«Μια ουδέτερη ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης», εξήγησε.
Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε εάν αυτά τα σχέδια είχαν συζητηθεί με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης