Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επαναφέρει την προσωρινή visa για τους Τούρκους η Ελλάδα

Επαναφέρει την προσωρινή visa για τους Τούρκους η Ελλάδα
Θα διευκολυνθούν οι Τούρκοι πολίτες που επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα
Η Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παρέχοντάς τους μια προσωρινή visa, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η πρωτοβουλία, η οποία επαναφέρει μια παλαιότερη διαδικασία, ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ενέκρινε την απόφαση της Αθήνας να χορηγήσει αυτή την προσωρινή βίζα.
«Είναι μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία πηγαίνει πολύ καλά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε σχετικά ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Δεν είναι θέμα συμφωνίας με την Τουρκία.
Είναι απόφασή μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στη ζώνη Σένγκεν», είπε ο υπουργός.

Επαναφορά παλαιού μέτρου

Η αναβίωση του προσωρινού μέτρου για τις θεωρήσεις θα τονώσει τον τουριστικό τομέα στα ελληνικά νησιά και θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών.
Δείχνει επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα σταδιακά αφήνουν πίσω την περίοδο της αυξημένης έντασης που τις έφερε κοντά στον πόλεμο το 2020.
Οι σχέσεις μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Recep Tayyip Erdogan έχουν βελτιωθεί από τον Ιούλιο, καθώς οι δυο τους συναντήθηκαν δύο φορές και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο ήρεμη σχέση παρά τις διαφορές τους σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων.
Συμφώνησαν να αναβιώσουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας όταν συνεδρίασαν τον Ιούλιο.
Το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών, είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση ποικίλων θεμάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ξεκίνησε το 2010, αλλά η τελευταία φορά που συναντήθηκε ήταν το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης