Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hanegbi (Σύμβουλος Ασφαλείας Ισραήλ): Μετά τη Hamas θα έρθει και η σειρά της Hezbollah στο Βορρά

Hanegbi (Σύμβουλος Ασφαλείας Ισραήλ): Μετά τη Hamas θα έρθει και η σειρά της Hezbollah στο Βορρά
Το Ισραήλ θα πρέπει να δράσει για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι του βορρά δεν θα είναι πλέον «εκτοπισμένοι στη γη τους και να τους εγγυηθεί ότι η κατάσταση στο βορρά έχει αλλάξει», σύμφωνα με τον Hanegbi
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Tzachi Hanegbi υποδεικνύει σε ανάλυση του το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 ότι είναι πιθανή η εντατικοποίηση της δράσης των ισραηλινών δυνάμεων στα βόρεια σύνορα, αν και κατά προτίμηση όχι παράλληλα με τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι κάτοικοι δεν θα επιστρέψουν εάν δεν κάνουμε το ίδιο πράγμα» στο βορρά ενάντια στη Hezbollah , όπως κάνουμε στο νότο εναντίον της Hamas, δήλωσε στο Channel 12 News το Σάββαοτ 9 Δεκεμβρίυο 2023.
«Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε τη Hezbollah με τις επίλεκτες δυνάμεις της να κάθεται στα σύνορα.
Δεν μπορούμε, πλέον, να δεχτούμε να μην εφαρμόζεται το ψήφισμα 1.701», προσθέτει, αναφερόμενος σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2006 που απαγόρευε οποιαδήποτε παρουσία της Hezbollah εντός σχεδόν 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.
Ερωτηθείς ευθέως εάν θα γίνει πόλεμος στο βορρά, λέει: «Η κατάσταση στο βορρά πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει.
Αν η Hezbollah συμφωνήσει να αλλάξει τα πράγματα μέσω της διπλωματίας, θα ήταν πολύ θετικη΄εξέλιξη.
Αλλά δεν πιστεύω ότι θα γίνει».
Και ως εκ τούτου, λέει, «όταν έρθει η μέρα», το Ισραήλ θα πρέπει να δράσει για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι του βορρά δεν θα είναι πλέον «εκτοπισμένοι στη γη τους και να τους εγγυηθεί ότι η κατάσταση στο βορρά έχει αλλάξει».

Ιράν, Συρία και Ιράκ

Σημειώνει ότι πολλές χώρες έχουν πυραύλους στραμμένους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Συρίας και του Ιράκ, «και το Ισραήλ δεν εισβάλλει σε αυτές».
Ο φόβος σχετικά με τη δύναμη Radwan της Hezbollah είναι ότι «μέσα σε λίγα λεπτά» θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα και να ξεκινήσει μια δολοφονική έξαψη στις βόρειες κοινότητες, όπως έκανε η Hamas στο νότο στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτή την απειλή
, επισήμανε.
Λέει ότι το Ισραήλ δεν θέλει να πολεμήσει ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα.
«Καθιστούμε σαφές στους Αμερικανούς ότι δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος [στο Βορρά], αλλά ότι θα έχουμε εναλλακτική από το να επιβάλουμε μια νέα πραγματικότητα στον Βορρά» εάν η Hezbollah παραμείνει επικίνδυνη απειλή στην άλλη πλευρά των συνόρων .
Εάν η διεθνής κοινότητα δεν αντιμετωπίσει την απειλή που θέτουν οι Huthi στην Υεμένη, λέει επίσης, χωρίς διευκρινίσεις, «το Ισραήλ θα δράσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης