Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάζα: Φονικοί βομβαρδισμοί Ισραήλ για 78η μέρα, πάνω από 20.000 νεκροί - Άμεση κατάπαυση πυρός ζητούν ΟΗΕ, ΠΟΕ

Γάζα: Φονικοί βομβαρδισμοί Ισραήλ για 78η μέρα, πάνω από 20.000 νεκροί -  Άμεση κατάπαυση πυρός ζητούν ΟΗΕ, ΠΟΕ
Guterres: 136 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκαν μέσα σε 75 ημέρες στη Γάζα, κάτι «που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ»,
Σχετικά Άρθρα
(upd. 3). Συνεχίζει το Ισραήλ το φονικό σφυροκόπημα της Γάζας, με τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών να σημειώνονται στα προσφυγικά στρατόπεδα Jabalya, Nuseirat και την πόλη Khan Younes, ενώ αμφίβολο είναι αν η απόφαση που υιοθέτησε το βράδυ της Παρασκευής 22/12, έστω και με μεγάλες δυσκολίες, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας να αυξηθεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, θα έχει αντίκρυσμα στο πεδίο όπου οι Παλαιστίνιοι άμαχοι βρίσκονται πλέον στα όρια του λοιμού.
Από το πρωί του Σαββάτου 23/12 ο ισραηλινός στρατός εκδίδει συνεχώς νέες εντολές εκκένωσης που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Γάζας, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους στο Deir al-Balah, που κατά τον διευθυντή υποθέσεων της UNRWA Thomas White είναι «ήδη υπερφορτωμένο με εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων της UNRWA», αλλά παρ όλα αυτά περιστασιακά βομβαρδίζεται.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο την Jabalya στη βόρεια Γάζα ενώ πέντε ήσαν οι νεκροί, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, από βομβαρδισμό  .στο Boureij.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 200 μαχητές της Hamas και της Ισλαμικής Jihand στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα  και τους μετέφερε στο Ισραήλ για ανάκριση.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Έπειτα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί ένα veto των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αργά το βράδυ της Παρασκευής 22/12 υιοθέτησε εν τέλει απόφαση που καλεί να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πολιορκημένο παλαιστιανικό θύλακα.
Στη συγκεκριμένη απόφαση δεν ζητείται ωστόσο να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», επειδή αυτό απορρίπτεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ που το στηρίζουν και διατυπώνεται μόνον η παρότρυνση «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή παύση των εχθροπραξιών».
Η υιοθέτηση του κειμένου κατέστη δυνατή χάρη στην αποχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την ψηφοφορία και χαρακτηρίστηκε από ορισμένες πλευρές ως «επιτυχία της διπλωματίας», καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την απραξία του από το ξέσπασμα του πολέμου.
Όμως το αν και κατά πόσον θα έχει αντίκτυπο στο πεδίο παραμένει αβέβαιο.
Η ανθρωπιστική βοήθεια, που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας, δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού, ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή του λιμού, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

paidia_katsarola.JPG

Πριν από την ψηφοφορία, το Ισραήλ, που κάνει ελέγχους στα φορτηγά που εισέρχονται στον θύλακο, απέδιδε τα προβλήματα στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε «ανικανότητα» των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατό να παραδώσεις ανθρωπιστική βοήθεια, μέσα σε περιοχές που βομβαρδίζονται.
απλαιστινι5.JPG


Παλαιστίνιος  πρεσβευτής: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Riad Mansur χαιρέτισε το «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επιμένοντας ταυτόχρονα πως είναι ανάγκη να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός άμεσα».
«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα γίνουν πιο αποτελεσματικά στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να εξασφαλιστεί πως δεν θα καταλήγει στα χέρια των τρομοκρατών της Hamas», υποστήριξε μέσω X (του πρώην Twitter) o Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Eli Cohen.
Αντίθετα, από τη δική της πλευρά η Hamas χαρακτήρισε την απόφαση «ανεπαρκή», κρίνοντας πως δεν «ανταποκρίνεται στην καταστροφική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η σιωνιστική πολεμική μηχανή» (σ.σ. το Ισραήλ).
Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε 1.140 Ισραηλινούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημους διαθέσιμους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.
Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου.
Όμηροι παραμένουν ακόμη 129, πάντα κατά τις ισραηλινές αρχές.
παλαιστινι2.JPG

Τους 20.000 νεκρούς ξεπέρασαν τα θύματα των επιθέσεων του Ισραήλ

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.057 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και εφήβους, κι έχουν τραυματίσει άλλους 53.000 και πλέον, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν πάνω από 8.000 παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μετά την αρχική φάση των βομβαρδισμών, ο ισραηλινός στρατός άρχισε την 27η Οκτωβρίου χερσαίες επιχειρήσεις, αρχικά στο βόρειο τμήμα του θύλακα, κατόπιν στο νότιο.
Ο ισραηλινός στρατός, λέει οι απώλειές του έκτοτε είναι 139 στρατιωτικοί. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον απολογισμό αυτόν.
Το Σάββατο 23.12 ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε «τρομοκράτες» κι εντόπισε υπόγειες σήραγγες της Hamas στην πόλη της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήγμα στην πόλη Deir al Bala (κεντρικά) τραυμάτισε πολλούς Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazzera
«Το μήνυμά μου στον κόσμο είναι πως πρέπει να μας κοιτάξει, να μας δει, να διαπιστώσει πως πεθαίνουμε. Γιατί αδιαφορεί;», είπε με αγανάκτηση σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η Wala al Medini, παλαιστινιοαιγύπτια εκτοπισμένη, καθώς έφευγε από τον καταυλισμό προσφύγων της Bureij (κεντρικά), έπειτα από προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού. παλαιστινι1.JPG



ΟΗΕ: Πώς να διανείμουμε βοήθεια όταν 136 εργαζόμενοι μας σκοτώθηκαν μέσα σε 75 μέρες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

O πόλεμος μετέτρεψε σε συντρίμμια μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, μικρού θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τεράστια πρόβλημα υπερπληθυσμού.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρα, θάλασσα και γη ανάγκασαν 1,9 εκατ. κατοίκους —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Έπειτα από δυο και πλέον μήνες πολέμου, μόλις 9 από τα 36 νοσοκομεία του θυλάκου λειτουργούν ακόμη εν μέρει —όλα βρίσκονται στον νότο—, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ διεθνείς οργανισμοί επιμένουν να προειδοποιούν πως ο πληθυσμός απειλείται από λιμό.
Παρά την απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres κατήγγειλε τα «τεράστια εμπόδια» για τη διανομή βοήθειας που οφείλονται όπως το βλέπει στον τρόπο που το Ισραήλ διεξάγει την «επίθεσή» του.
Θύμισε ότι «136» εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών «σκοτώθηκαν μέσα σε 75 ημέρες», κάτι «που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ», όπως υπογράμμισε. Μόνο αν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «θα αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας» καθώς θα επιτραπεί η διανομή της απαραίτητης βοήθειας, συμπλήρωσε.
«Η πιο πιεστική απαίτηση για τον πληθυσμό της Γάζας είναι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός άμεσα», πρόσθεσε με δήλωσή του στην πλατφόρμα X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Tedros Adanom Gebreghesus, επιμένοντας ότι «η πείνα, ο λιμός και η εξάπλωση ασθενειών» απειλούν τον παλαιστινιακό θύλακο και «επιτείνονται από τον αποδεκατισμό των δομών υγείας και τις επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας».
Τις επόμενες ημέρες, «10.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών θα υφίστανται την πιο θανάσιμη μορφή υποσιτισμού»,προειδοποίησε εξάλλου η UNICEF σε ανακοίνωσή της.
παλαιστινι3_1.JPG

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Οι προσπάθειες των μεσολαβητών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, συνεχίζονται προκειμένου να συναφθεί συμφωνία για νέα ανακωχή, έπειτα από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και σε αντάλλαγμα 240 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και να φθάσει περισσότερη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακο.
Όμως τα μέρη παραμένουν αδιάλλακτα.
Η Hamas απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις προτού διαπραγματευθεί για τους ομήρους.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει ανοικτή στην ιδέα να κηρυχθεί νέα ανακωχή, αλλά αποκλείει κάθε κατάπαυση του πυρός προτού επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο της, την «εξάλειψη» της Hamas.
Εν αναμονή, η αγωνία των οικογενειών των ομήρων παρατείνεται.
Χθες Παρασκευή το κιμπούτς Nir Oz και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσαν ότι ισραηλινοαμερικανός όμηρος, ηλικίας 73 ετών, σκοτώθηκε την ημέρα της απαγωγής του, την 7η Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως το πτώμα του βρίσκεται έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης