Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο Γαλλίας – Σαουδικής Αραβίας για μεταφορά ηγεσίας της Hamas στην Αλγερία και ειρήνευση στη Γάζα

Σχέδιο Γαλλίας – Σαουδικής Αραβίας για μεταφορά ηγεσίας της Hamas στην Αλγερία και ειρήνευση στη Γάζα
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε λεπτομέρειες αυτή την εβδομάδα για ένα κείμενο εργασίας της Σαουδικής Αραβίας που περιέχει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, το οποίο ορίζει τη μεταφορά των ηγετών του στρατού και της ασφάλειας της Hamas στην πρωτεύουσα της Αλγερίας.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι το έγγραφο προετοιμάστηκε από τον επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου του Κόλπου, Abdulaziz bin Saqr, μετά από συνάντηση στις 19 Νοεμβρίου στο Ριάντ με την επικεφαλής του τμήματος Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, Anne Greux. Στη συνέχεια το κείμενο εστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.
Η Le Monde επεσήμανε ότι η μεταφορά των ηγετών της Hamas στην Αλγερία πιθανότατα αναφέρεται στον ηγέτη των Ταξιαρχιών Ezzedine al-Qassam, Muhammad Deif, και στον ηγέτη του κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Sinwar.
Η Αλγερία φέρεται να επιλέχθηκε ως πιθανός τόπος εξορίας για τους ηγέτες του κινήματος λόγω της καλής σχέσης του βορειοαφρικανικού έθνους με το Κατάρ και το Ιράν, τους κύριους υποστηρικτές του κινήματος της Hamas, και λόγω των δυνατοτήτων ασφαλείας που θα του επέτρεπαν να ελέγχει αυστηρά τις δραστηριότητές τους .
Η Le Monde επικοινώνησε με τον Αλγερινό πρέσβη στο Παρίσι, αλλά εκείνος δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.
Το σχέδιο απαιτεί επίσης την ανάπτυξη αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη σύσταση ενός «κοινού μεταβατικού συμβουλίου», συμπεριλαμβανομένων των κύριων φατριών στη Γάζα, τη Hamas, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Jihad (PIJ) και τη Fatah.
Το συμβούλιο θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του θύλακα για μια περίοδο τεσσάρων ετών και για τη διοργάνωση προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.
Η εφημερίδα σημείωσε ότι δεν είναι σαφές εάν το σχέδιο είχε εγκριθεί από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας ή αν ήταν μια καθαρά προσωπική πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου του Κόλπου.
Το έγγραφο ανέφερε μόνο: «Φαίνεται ότι η αναζήτηση μιας σαουδαραβικής-γαλλικής συναίνεσης θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκρυστάλλωση ενός κοινού οράματος αποδεκτού από όλα τα μέρη και να έχει αντίκτυπο στην απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-24_153707.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης