Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακτωλός χρημάτων στη Σαουδική Αραβία - Παγκόσμια κυριαρχία, με επενδύσεις 31,5 δισ. δολ. το 2023 από το κρατικό Ταμείο

Πακτωλός χρημάτων στη Σαουδική Αραβία - Παγκόσμια κυριαρχία, με επενδύσεις 31,5 δισ. δολ. το 2023 από το κρατικό Ταμείο
Το ισχυρό ράλι στις μετοχές συνέβαλε στη διόγκωση των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται τα κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως
Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των σχεδόν 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την 1η Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας την επενδυτική κυριαρχία του πλούσιου βασιλείου της Αραβικής Χερσονήσου.
Πρόκειται για μία επιβλητική δαπάνη του PIF ύψους 31,5 δισ. δολαρίων το 2023, σε σύγκριση με 123,8 δισ. δολάρια για όλα τα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, με βάση την προκαταρκτική ετήσια έκθεση του ειδικού στον κλάδο Global SWF, ο οποίος παρακολουθεί τα κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως.
Το ισχυρό ράλι που σημειώθηκε πέρυσι στις παγκόσμιες μετοχές συνέβαλε στη διόγκωση των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται τα κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως, στο ποσό ρεκόρ των 11,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρωταγωνιστεί η ενεργειακή μετάβαση

Οι συνολικές δαπάνες που ελέγχονται από τα κράτη για την ενεργειακή μετάβαση - από το πράσινο υδρογόνο μέχρι την εξόρυξη λιθίου - έφτασαν επίσης στο ρεκόρ των 25,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με την έκθεση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Παρόλα αυτά, οι συνολικές δαπάνες των κρατικών ταμείων πέρυσι ήταν 21% χαμηλότερες από το 2022.
"Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση, καθώς δεν υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων για να αξιοποιηθούν μεταξύ αυτών των θεσμικών οργάνων", δήλωσε στην έκθεση ο διευθύνων σύμβουλος του Global SWF Diego López.
Η GIC της Σιγκαπούρης, η οποία ηγήθηκε των δαπανών των ταμείων πλούτου τα τελευταία έξι χρόνια, επένδυσε 48% λιγότερο το 2023, παρά την εισροή 144 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Τα ταμεία του Κόλπου κατάφεραν να αυξήσουν την κυριαρχία τους στις συναλλαγές, σε μεγάλο βαθμό εις βάρος των καναδικών και των ταμείων της Σιγκαπούρης, όπως έδειξε η έκθεση Global SWF. Τα κεφάλαια του Κόλπου αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 40% της αξίας των επενδύσεων που αναπτύσσουν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως.

Επενδύσεις στο ποδόσφαιρο

Η έκθεση της Global SWF δεν αναλύει τις επιμέρους επενδύσεις του PIF της Σαουδικής Αραβίας, αλλά οι πλουσιοπάροχες δαπάνες του για το ποδόσφαιρο και το γκολφ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο.
Τον Ιούνιο, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohamed Bin Salman ανακοίνωσε ότι η PIF θα αναλάβει τον έλεγχο των τεσσάρων κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της χώρας, της Al-Ittihad, της Al-Ahli, της Al-Hilal και της Al-Nassr του Cristiano Ronaldo.
Τον Ιούνιο, η Σαουδική Αραβία εξέπληξε τον κόσμο του γκολφ, με μια συγκλονιστική συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ του PGA Tour, του DP World Tour και του αντίπαλου κυκλώματος LIV, το οποίο υποστηρίζεται από τη σαουδαραβική PIF.
Αυτή η συγχώνευση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Εκτός από τις δαπάνες στον αθλητισμό, οι μεγαλύτερες επενδύσεις του Βασιλείου έγιναν σε άλλους τομείς και το 42% των δαπανών αυτών ήταν στο εσωτερικό.
Οι μεγάλες αγορές περιλάμβαναν 4,9 δισ. δολ. για την αμερικανική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Scopely, 3,6 δισ. για την αγορά του τμήματος χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών της Standard Chartered και 3,3 δισ. δολάρια για την χαλυβουργία Hadeed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης