Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεκλεισμένων των θυρών η συνάντηση Erdogan με Blinken - Πίσω από τις πόρτες σκληρό παζάρι για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κεκλεισμένων των θυρών η συνάντηση Erdogan με Blinken -  Πίσω από τις πόρτες σκληρό παζάρι για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών - Απαιτήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας
Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (6/1/2024) η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) İbrahim Kalın και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Jeffry Flake.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει παραπεμφθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της τουρκικής Βουλής που θα κληθεί να ψηφίσει
και εφόσον το επικυρώσει, ο πρόεδρος Erdogan θα βάλει την τελική υπογραφή.
Όμως, παρά τα όσα κυκλοφορούσαν πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή ότι εφόσον το πρωτόκολλο ένταξης περνούσε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, θα προωθείτο ταχύτατα στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Fouat Oktay δήλωσε σαφώς μετά την ψηφοφορία ότι «δεν υπάρχει γρήγορη έγκριση».
Τα νεότερα σενάρια θέλουν την συνεδρίαση τον Ιανουάριο του 2024, πιθανώς στις 16 Ιανουαρίου.
turkey_usa.jpg

Είναι προφανές ότι η όλη διαδικασία επηρεάζεται από μια διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών για το αν θα τηρήσουν τις αμοιβαίες υποσχέσεις τους.
Στην περίπτωση της Τουρκίας υπάρχει επιπλέον το ρευστό εσωτερικό μέτωπο εν όψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου του 2024.
Υπάρχει ένα έντονο αίσθημα κατά της Δύσης και των ΗΠΑ λόγω της Γάζας, αίσθημα που καλλιέργησε ο ίδιος ο Erdogan, αλλά και οργή μετά την πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ εναντίον τούρκων στρατιωτών, όπου πίσω από τους Κούρδους η τουρκική κοινή γνώμη βλέπει πάλι τη Δύση και τους Αμερικανούς.
Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) εξήγησε με σαφήνεια την άρνηση του κόμματός του να ψηφίσει υπέρ του πρωτοκόλλου στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής.
«Δεν είμαστε εναντίον της επέκτασης του ΝΑΤΟ, αλλά στη διαχείριση αυτής της διαδικασίας υπάρχει μια αμφίθυμη στάση και μια πιθανή επιβολή.
Ο πρόεδρος Biden δεν έχει αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση εκτός από το να «περάσει την πρόταση για τα F-16 στο Κογκρέσο.
Το χαρτί που βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά, διαφορετικά θα υπάρξει ανεπανόρθωτη ζημιά για τα συμφέροντα του έθνους μας», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος της Meral Aksener.

Δίωρη συνάντηση με Fidan

Νωρίτερα ο Blinken είχε δίωρη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Hakan Fidan στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στη συνάντηση συζητήθηκαν ο πόλεμος στη Γάζα, η ανθρωπιστική κρίση, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
Ο Blinken πραγματοποίησε την τέταρτη περιοδεία του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης