Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Λευκορωσία αλλάζει το στρατιωτικό της δόγμα: Θα προβλέπει χρήση πυρηνικών όπλων

Η Λευκορωσία αλλάζει το στρατιωτικό της δόγμα: Θα προβλέπει χρήση πυρηνικών όπλων
Για ένα νέο κεφάλαιο που ορίζεται από τις υποχρεώσεις της προς τους συμμάχους έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Viktor Khrenin
Στην αλλαγή του στρατιωτικού της δόγματος, το οποίο για πρώτη φορά προβλέπει την χρήση πυρηνικών όπλων, θα προχωρήσει η Λευκορωσία.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας, Viktor Khrenin είπε πως σύντομα η Λευκορωσία θα υποβάλλει το νέο της στρατιωτικό δόγμα.
«Ανακοινώνουμε ξεκάθαρα τις θέσεις της Λευκορωσίας σχετικά με την χρήση των πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στο έδαφος μας.
Ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει, στο οποίο εμείς αποτυπώνουμε ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους συμμάχους μας» ανέφερε ο Khrenin.

Άμυνα απέναντι στην Πολωνία

Οι νέες προβλέψεις του στρατιωτικού δόγματος αναμένεται να παρουσιαστούν προκειμένου να εγκριθούν από τη Λαϊκή Συνέλευση της Λευκορωσίας, ένα αντιπροσωπευτικό όργανο που λειτουργεί παράλληλα με τη Βουλή.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας, Alexander Volfovich, η ανάπτυξη των ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, έχει ως στόχο να αποτρέψει την επιθετικότητα από την Πολωνία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
«Δυστυχώς, οι δηλώσεις των γειτόνων μας, ιδιαίτερα της Πολωνίας… μας ανάγκασαν να ενισχύσουμε το στρατιωτικό δόγμα» υποστήριξε ο Volfovich.

Το ιστορικό

Η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας, είχε τόσο τακτικά όσο και πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όταν ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης.
Με την κατάρρευση όμως της ΕΣΣΔ, όλα τα πυρηνικά όπλα μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, η οποία ωστόσο το 2023 έστειλε τακτικά πυρηνικά όπλα προκειμένου να τοποθετηθούν στη Λευκορωσία.
Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι διατηρεί τον έλεγχο αυτών των πυρηνικών όπλων, τα οποία εκτιμάται ότι είναι μικρής εμβέλειας και με σχετικά «χαμηλές αποδόσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης