Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία παίζει με τα νεύρα του ΝΑΤΟ: Δεν θα βιαστούμε να εγκρίνουμε την ένταξη της Σουηδίας, δεν είναι επείγον

Η Ουγγαρία παίζει με τα νεύρα του ΝΑΤΟ: Δεν θα βιαστούμε να εγκρίνουμε την ένταξη της Σουηδίας, δεν είναι επείγον
Η κυβέρνηση του Viktor Orban δεν επείγεται να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 
Σχετικά Άρθρα
Το μαρτύριο της σταγόνας εφαρμόζει η Ουγγαρία λέγοντας ότι δεν θα βιαστεί να εγκρίνει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
Το ουγγρικό Κοινοβούλιο δεν θα βιαστεί να εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς το θέμα δεν είναι επείγον, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος Laszlo Kover σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Index.
Όταν ρωτήθηκε εάν το κοινοβούλιο θα συγκληθεί για μια επείγουσα συνεδρίαση, είπε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν ήταν πάντα σύμφωνο με τα ουγγρικά συμφέροντα, θα ζητήσει μια τέτοια συνεδρίαση, αλλά αυτό πιθανότατα θα αποτύχει».
«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη επείγουσα ανάγκη.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση» σημείωσε.

Μόνο η Ουγγαρία δεν έχει ανάψει το πράσινο φως

Στις 23 Ιανουαρίου 2024, η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας την Ουγγαρία ως τη μόνη χώρα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία της οποίας το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη σουηδική ένταξη.
Σύμφωνα με το Tass, που επικαλείται πηγές στη Βουδαπέστη, η ημερομηνία συνεδρίασης για το θέμα, καθώς και ολόκληρη η ημερήσια διάταξη για την εαρινή σύνοδο που ξεκινά στα μέσα Φεβρουαρίου, θα καθοριστεί από μια επιτροπή του νομοθετικού σώματος υπό την προεδρία του Kover.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban απηύθυνε στις 23 Ιανουαρίου πρόσκληση στον Σουηδό ομόλογό του Ulf Kristersson για συνομιλίες σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η Στοκχόλμη απάντησε ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν μία ατζέντα θεμάτων να συζητήσουν.
Την επόμενη μέρα, ο Orban είπε μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία και προέτρεψε το κοινοβούλιο να εγκρίνει την προσφορά «το συντομότερο δυνατό».

Από παράταση σε...παράταση

Το ουγγρικό υπουργικό συμβούλιο υπέβαλε στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 2022, αλλά οι βουλευτές δεν ασχολήθηκαν με το θέμα λόγω «εχθρικών δηλώσεων Σουηδών πολιτικών για την Ουγγαρία».
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στις επιτροπές του Κοινοβουλίου και εντάχθηκε επίσημα στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου το 2023.
Τους τελευταίους μήνες, η Βουδαπέστη βρισκόταν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό με την Άγκυρα, η οποία ωθούσε τη Στοκχόλμη να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά των Κούρδων αυτονομιστών στη Σουηδία.
Στις 27 Μαρτίου 2023, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά ανέβαλε την εξέταση της υποψηφιότητας της Σουηδίας.
Και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου 2022, λέγοντας ότι η κίνηση προκλήθηκε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης