Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Οι αγρότες «πολιορκούν» το Παρίσι

Γαλλία: Οι αγρότες «πολιορκούν» το Παρίσι
Δημοσίευμα της Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα
Εκατοντάδες τρακτέρ ξεκίνησαν από τον Nότο αλλά και τον Bορρά με κατεύθυνση τη γαλλική πρωτεύουσα.
Με 40 χλμ την ώρα, περίπου 300 τρακτέρ ξεκίνησαν χαράματα από τον Nότο, ενώ από την περιοχή του Μποβέ βόρεια, που είναι πολύ πιο κοντά, άρχισαν να στήνουν μπλόκα από τις 14:00 τοπική ώρα, όταν έφτασαν στις εισόδους της πρωτεύουσας.
Στόχος των αγροτών είναι όχι μόνο να μπλοκάρουν 8 άξονες που οδηγούν στο Παρίσι, αλλά κυρίως να μπλοκάρουν την αγορά «Ρενζίς», μερικά χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, μια από τις μεγαλύτερες αγορές φρέσκων προϊόντων στον κόσμο. Η αγορά αυτή θρέφει τα 12 εκατομμύρια των Παριζιάνων «και εάν χρειαστεί να λιμοκτονήσουν για 3-4 μέρες, δεν πειράζει» λένε οι αγρότες. Δεν το ακούει όμως με τον ίδιο τρόπο ο υπουργός Eσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, που κινητοποίησε 15.000 αστυνομικούς για την προστασία Παρισιού και Λυόν και έβαλε σαν κόκκινες γραμμές: «απαγόρευση στο πέρασμα των αγροτών εντός της πρωτεύουσας και απαγόρευση στα μπλόκα σε Ρενζίς και αεροδρόμια». Δυο αύρες της χωροφυλακής τοποθετήθηκαν ήδη από χθες έξω από την αγορά Ρενζίς σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο, που κατά τη διάρκεια του πρωινού εξελίχθηκαν χωρίς πρόβλημα.
Οι αγρότες από τις μεγαλύτερες αποστάσεις του νότου θα φτάσουν αναγκαστικά στο Παρίσι αύριο, μέρα συμβολική γι’ αυτούς, αφού στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ θα παρουσιάσει τις προγραμματικές του δηλώσεις.

Αιτήματα των αγροτών

Να σημειωθεί ότι μερίδα των αγροτών, αυτοί μάλιστα που ξεκίνησαν πρώτοι τη διαμαρτυρία (μπλόκο Carbonne νoτιοδυτικά στην Οξιτανία) δεν συμμετέχουν στην εν λόγω πορεία προς το Παρίσι. Ο δε επικεφαλής της αρχικής αυτής πρώτης κινητοποίησης, που ήταν αυθόρμητη εκτός συνδικάτων, ο κτηνοτρόφος Ζερόμ Μπαϊλέ κατηγορήθηκε για «προδοσία» για τη μη συμμετοχή του. Φούντωσαν μάλιστα υπόνοιες και υποψίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πουλήθηκε» στην κυβέρνηση για να λύσει το μπλόκο. Μια ατμόσφαιρα που κάνει πολλούς να μιλούν για ένα πρώτο ρήγμα στο κίνημα των αγροτών.
Αμυνόμενος ο ίδιος ο Μπαϊλέ εξήγησε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση BFM ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μεταβεί στο μπλόκο τους φέρνοντας απαντήσεις για 3 βασικά θέματα: τη μείωση των φόρων στο πετρέλαιο ντίζελ, την εξασφάλιση της ιατρικής περίθαλψης για τις αρρώστιες στα ζώα και μείωση της γραφειοκρατίας. «Μετέβη και είχαμε τις απαντήσεις» εξήγησε, «έπρεπε και εγώ να κρατήσω τον λόγο μου» είπε, και πρόσθεσε : «Συμφωνούμε με το να πάρουν τη σκυτάλη τα συνδικάτα, εμείς πάντως παρακολουθούμε τη συνέχεια για την υλοποίηση όσων υποσχέθηκαν, και εάν δεν κρατήσουν τον λόγο τους, τότε θα δείξουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης