Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία δεν σχεδιάζει προσώρας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της

Η Φινλανδία δεν σχεδιάζει προσώρας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της
Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω συζητήσεων για επέκταση της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Η Φινλανδία, έχοντας γίνει νέο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), δεν σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, τόνισε ο πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο στη συνέντευξή του στην πολωνική έκδοση Rzeczpospolita. Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω συζητήσεων για επέκταση της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ειδικά μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος των πολωνικών αρχών για το πρόγραμμα Nuclear Sharing, το οποίο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας.
Ο Όρπο τόνισε ότι η παρουσία πυρηνικού οπλοστασίου σε άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι επαρκής για να διασφαλίσει την πυρηνική αποτροπή και την προστασία όλων των κρατών μελών της συμμαχίας.
«Αυτό δεν είναι απαραίτητο γιατί το ίδιο το ΝΑΤΟ παρέχει πυρηνική αποτροπή», είπε, προσθέτοντας ότι η Φινλανδία θα επικεντρωθεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της εντός της συμμαχίας χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα.
Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω έντονης συζήτησης για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ως απάντηση στη συνεχιζόμενη στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 2023, καθιστώντας την το 31ο μέλος της συμμαχίας, χαιρετίστηκε ως ένα βήμα προς την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης