Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επικίνδυνα μονοπάτια η Φινλανδία - «Γεράκι» και υποστηρικτής των πυρηνικών ο νέος πρόεδρος

Σε επικίνδυνα μονοπάτια η Φινλανδία - «Γεράκι» και υποστηρικτής των πυρηνικών ο νέος πρόεδρος
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μετέτρεψαν σε λίγα χρόνια τους φιλήσυχους Σκανδιναβούς, σε σκυλιά του πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Η πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι πραγματική για τη Φινλανδία, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της χώρας, Alexander Stubb, ο οποίος ανέλαβε σήμερα 1/3 τα καθήκοντά του -μετά τη νίκη στις σκληρές δύσκολες της 11ης Φεβρουαρίου.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Stubb ανέφερε ότι δεν βλέπει όρια για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ότι θα ήταν έτοιμος να αφήσει τα πυρηνικά όπλα να μεταφερθούν μέσω της Φινλανδίας -αν και δεν αποθηκεύονται εκεί- καθώς η χώρα εγκατέλειψε δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευσης.
Όταν ρωτήθηκε για τις απόψεις του για τα πυρηνικά όπλα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος, ο Stubb είπε ότι θα εναπόκειται στη φινλανδική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν η Φινλανδία θέλει να τροποποιήσει την τρέχουσα νομοθεσία της που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα σε φινλανδικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τους. «Θα ξεκινούσα από την υπόθεση ότι εμείς στη Φινλανδία πρέπει να έχουμε ένα πραγματικό πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο, και αυτό έχουμε, γιατί το ΝΑΤΟ πρακτικά μας δίνει τρεις αποτρεπτικούς μηχανισμούς μέσω της ιδιότητας μέλους μας», είπε στους δημοσιογράφους.
«Το πρώτο είναι στρατιωτικό, δηλαδή στρατιώτες, το δεύτερο είναι πύραυλοι, δηλαδή πυρομαχικά, και το τρίτο είναι ένα πυρηνικό αποτρεπτικό, το οποίο προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Στην επίσημη ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο, ο Stubb είπε ότι ήταν έτοιμος να επιβλέψει μια νέα εποχή μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της γειτονικής Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μια νέα εποχή. Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής μας ευθυγράμμισης και της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ, κάναμε το τελευταίο βήμα στη δυτική κοινότητα αξιών, όπου η δημοκρατία μας ανήκε πνευματικά σε όλη της την ανεξαρτησία», είπε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο κατά τα εγκαίνια. Ανέφερε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως τις βασικές αξίες στις οποίες θα βασιζόταν η εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας υπό την ηγεσία του.
Ο Stubb αντικαθιστά τον απερχόμενο πρόεδρο Sauli Niinisto, ο οποίος παραιτείται μετά από δύο εξαετείς θητείες κατά τις οποίες κέρδισε το παρατσούκλι "ο Ψιθυριστής Putin" για τις προηγούμενες στενές του σχέσεις με τον Ρώσο ηγέτη. Μια ημέρα πριν από την ορκωμοσία του Stubb, ο Putin είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κατά μήκος των δυτικών συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Stubb καταδίκασε τον πρόσφατο θάνατο του Alexei Navalny, η κηδεία του οποίου έγινε στη Μόσχα την ίδια ημέρα, και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία να αναλάβει την ευθύνη για την «πολιτική δολοφονία» του. «Ο θάνατος τουNavalny είναι ένα είδος συμβόλου της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ρωσία. Η ανθρώπινη ζωή δεν φαίνεται να έχει καμία σημασία για τη σημερινή ρωσική ηγεσία», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης