Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μικρά (ανατολικές χώρες) θέλουν να επιτεθούν στον μεγάλο (Ρωσία) – Σε απόγνωση ο Zelensky διώχνει και τον ΥΠΕΞ Kuleba

Τα μικρά (ανατολικές χώρες) θέλουν να επιτεθούν στον μεγάλο (Ρωσία) – Σε απόγνωση ο Zelensky διώχνει και τον ΥΠΕΞ Kuleba
Biden (Πρόεδρος ΗΠΑ): Οι αμερικανικοί στρατιώτες δεν θα πάνε στην Ουκρανία... ο Zelensky δεν ζητάει στρατιώτες - Λιθουανικές μυστικές Υπηρεσίες: Οι Ρώσοι θα εντείνουν τις επιθετικές τους ενέργειες στην Ουκρανία – Έχουν δαπανήσει 119 δισ το 2023
(upd 40) Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν Οδησσό και Kharkiv και να προελαύνουν στο μέτωπο 1.000 χιλιομέτρων της Ουκρανίας ενώ οι Ουκρανοί πανικόβλητοι αδειάζουν 50 χωριά και κωμοπόλεις στο Kupyansk στην Βόρεια Ουκρανία…
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Donetsk σε διάρκεια 7 ημερών οι Ουκρανοί έχασαν 2.000 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες) ενώ υποχωρούν συνεχώς.  

Και ενώ μέχρι και οι Λιθουανοί αναγνωρίζουν ότι ο ρωσικός στρατός θα εντείνει την επιθετική του προσπάθεια στην Ουκρανία, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν χώρες στην Ανατολική Ευρώπη που θέλουν να επιτεθούν στην Ρωσία… τα μικρά θέλουν να επιτεθούν στον μεγάλο… την Ρωσία… τα Πομεράνιαν θέλουν να δαγκώσουν το Καγκάλ
Εν τω μεταξύ ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει ότι αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πάνε στην Ουκρανία ενώ οι New York Times αποκαλύπτουν ότι ο στις ΗΠΑ επικρατεί απογοήτευση με τις τακτικές Zelensky.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ρωσία δαπάνησε 119 δισεκ. δολάρια το 2023 για τις πολεμικές τις επιχειρήσεις...
Την ίδια στιγμή ο ευρισκόμενος σε απόγνωση Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky καρατομεί και τον υπουργό Εξωτερικών Dmitry Kuleba και ενώ η συνολική ουκρανική πολιτική έχει οδηγηθεί σε ένα ολέθριο ναυάγιο.

Ο Zelensky καρατομεί και τον υπουργό Εξωτερικών Dmitry Kuleba

Σε δεινή πολιτική και διπλωματικά θέση έχει περιέλθει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, λόγω των συνεχών πανωλεθριών στο πολεμικό μέτωπο με τη Ρωσία, κι έτσι μετά την αποπομπή του Αρχιστράτηγου Valery Zaluzhny, ετοιμάζεται να καρατομήσει και τον Υπουργό Εξωτερικών του Dmitry Kuleba.
«Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα για τον Kuleba. Ειδικότερα, πολυάριθμες είναι οι καταγγελίες για τις υποψηφιότητες πρέσβεων που παρέχει το υπουργείο Εξωτερικών», σημειώνει σχετικά δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας Strana.
«Είναι αδύνατο να επιτευχθούν τα πάντα, αλλά πληροφορίες για τη μη ικανοποιητική κατάσταση των πραγμάτων στις πρεσβείες διαρρέουν από διαφορετικές πλευρές - ακόμη και από πολιτικούς που έχουν επισκεφτεί μια συγκεκριμένη χώρα και υψηλόβαθμους υπαλλήλους», αναφέρει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή του ουκρανικού ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το Strana, ο Kuleba σχεδιαζόταν αρχικά να σταλεί ως πρεσβευτής στο Λονδίνο, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να διοριστεί ο πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny σε αυτή τη θέση.
Η πηγή ανέφερε, επίσης, ότι ο πιο πιθανός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον σημερινό επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, Igor Zhovkva.
Ούτως ή άλλως ο Zhovka ήδη επιβλέπει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Zelensky από το παρασκήνιο.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα stiw 8/3, ο επίσημος εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Oleg Nikolenko ανακοίνωσε την παραίτησή του. 


Ισχυρές εκρήξεις στο Kharkiv και Οδησσό… οι ρώσοι ισοπεδώνουν στρατιωτικές υποδομές των Ουκρανών

Για τρεις νεκρούς από τις ισχυρές εκρήξεις που κατεγράφησαν νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Kharkiv κάνουν λόγο οι ουκρανικές αρχές.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας (Dnepropetrovsk, Kirovograd, Nikolaev, Poltava, Sumy), ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν και στην Οδησσό.
Σφοδρή ήταν η επίθεση στο Dnepropetrovsk, όπου υπέστησαν σοβαρές ζημιές υποδομές και εγκαταστάσεις, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Sergei Lysak.
«Έχουν καταστραφεί υποδομές», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.

Χειρουργικό χτύπημα – Η Ρωσία βομβάρδισε το αρχηγείο συνοριοφυλακής που έχει η Ουκρανία στο Sumy

Το βράδυ της 7ης Μαρτίου 2024 οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση ακριβείας σε μία από τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Sumy.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν το χτύπημα, ενώ πηγές ανέφεραν μεγάλες απώλειες στον ουκρανικό στρατό ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Μετά από μια μεγάλη έκρηξη στην πόλη Sumy, οι ουκρανικές αρχές αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ότι οι δυνάμεις αεράμυνας τους δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τον ρωσικό πύραυλο. αλλά είπαν ψέματα ότι ο στόχος του χτυπήματος ήταν δήθεν κάποια πολιτική εγκατάσταση.
Τα πλάνα από την πόλη επέτρεψαν να αποκαλυφθεί ότι ο στόχος της ρωσικής επίθεσης ήταν το αρχηγείο του αποσπάσματος των συνοριοφυλάκων του Sumy.
Το κτίριο που χρησιμοποιήθηκε για τη μόνιμη ανάπτυξη του ουκρανικού στρατού σχεδόν καταστράφηκε.
Σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες, η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των διοικητών των τοπικών συνοριακών φυλακίων.
Η χρονική στιγμή της συνάντησης μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε το επικίνδυνο χτύπημα το απόγευμα, ενώ οι περισσότερες επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Ουκρανίας γίνονται τη νύχτα.
Ο ακριβής αριθμός των ουκρανικών απωλειών είναι απίθανο να αποκαλυφθεί επίσημα, αλλά δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, μπορεί να υποτεθεί ότι το χτύπημα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Δύο νεκροί και ένας τραυματίας από ουκρανική επίθεση με drones kamikaze στο Belgorod

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε τρία drones kamikaze για να επιτεθεί σε ένα χωριό στην περιοχή του Belgorod σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν άλλον έγραψε ο κυβερνήτης Vyacheslav Gladkov στο κανάλι του στο Telegram.
«Τα περίχωρα του χωριού Rozhdestvenska στην αστική περιοχή Grayvoron δέχθηκαν επίθεση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τρία drones "kamikaze".
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά ως αποτέλεσμα εκρήξεων» σημείωσε.
Νωρίτερα, ο κυβερνήτης έγραψε στο κανάλι του Telegram ότι από το πρωί της Παρασκευής, (8/3/2024) η αεράμυνα είχε καταρρίψει πέντε drones στην περιοχή Belgorod: δύο από αυτά καταρρίφθηκαν κοντά στο χωριό Varvarovka, άλλα δύο κοντά στο Belomestnoye και το Boldyrevka και το τελευταίο. στην περιοχή Krasnaya Yaruga.
Εν τω μεταξύ τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 11 ουκρανικά drones πάνω από την περιοχή του Volgograd και 1 μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το Belgorod

Biden (Πρόεδρος ΗΠΑ): Οι αμερικανικοί στρατιώτες δεν θα πάνε στην Ουκρανία... ο Zelensky δεν ζητάει στρατιώτες 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden, κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να μην ζητά να σταλούν Αμερικανοί στρατιώτες στο μέτωπο… αλλά χρειάζεται μόνο πρόσθετες προμήθειες όπλων.
«Δεν ζητούν Αμερικανούς στρατιώτες.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αμερικανοί στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεσμεύομαι να το διατηρήσω» τόνισε ο Biden.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον προκάτοχό του, Ρεπουμπλικάνο Trump, ότι «υπέκυψε» στη ρωσική ηγεσία όταν μιλούσε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Νομίζω ότι αυτό είναι εξωφρενικό, επικίνδυνο και απαράδεκτο», είπε ο Biden, σχολιάζοντας τα λόγια του πολιτικού του αντιπάλου.
Το Κογκρέσο, λόγω της θέσης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχει υποστηρίξει ακόμη το αίτημα της κυβέρνησης να διαθέσει άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.

Πυρά Medvedev σε Biden: Είναι τρελός, διανοητικά ανάπηρος - Είναι η ντροπή των ΗΠΑ

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden με αφορμή τα όσα υποστήριξε στην ομιλία του στην Κατάσταση της Ένωσης εξαπέλυσε ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Medvedev υποστήριξε ότι ο Biden είναι ένας τρελός, διανοητικά ανάπηρος που το μόνο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι πως θα σύρει την ανθρωπότητα στην κόλαση.
«Στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, ο Biden συνέκρινε τον εαυτό του με τον Franklin Delano Roosevelt.
Είναι μια σύγκριση που προφανώς δεν είναι υπέρ του.
Πρώτον, παρόλο που ο Roosevelt ήταν ένας ανάπηρος άνδρας σε αναπηρικό καροτσάκι, μεγάλωσε την Αμερική από την Ύφεση.
Ο Biden, από την άλλη, είναι ένα τρελό, διανοητικά ανάπηρο άτομο που είχε το μυαλό του να σύρει την ανθρωπότητα στην κόλαση.
Δεύτερον, ο Roosevelt μαζί με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΣΔ, πολεμούσε για την ειρήνη.
Αντιθέτως, ο Biden προσπαθεί ενεργά και επίμονα να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τρίτον, ο Roosevel πολεμούσε ενάντια στους φασίστες, ενώ ο Biden παλεύει για αυτούς.
Είναι η ντροπή των Ηνωμένων Πολιτειών!» αναφέρει στην ανάρτηση του στο Χ ο Medvedev.

Εξαιρετικά σημαντικό για τη Ρωσία να καταλάβει το Chasov Yar στο Donetsk

Έχοντας καταλάβει την πόλη Avdiivka, τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν τώρα σε μια άλλη πόλη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk που κατέχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις - το Chasov Yar.
Τα κέρδη της Ρωσίας στην περιοχή Chasov Yar είναι ένα λογικό αποτέλεσμα της νίκης στην Avdiivka και της επίθεσής της που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Anatoliy Matviychuk, στρατιωτικός αναλυτής και απόστρατος συνταγματάρχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Μας επιτρέπει να εισέλθουμε και να πάρουμε τον έλεγχο των περιοχών υποδομής και των γραμμών ανεφοδιασμού μέσω των οποίων οι ουκρανικές δυνάμεις λαμβάνουν ενισχύσεις και πυρομαχικά, καθώς και την πρόσβαση στην περιοχή του Kramatorsk», εξήγησε.
«Προσεγγίζοντας το Chasov Yar, διαταράσσουμε εντελώς τη σταθερότητα της ουκρανικής άμυνας και ανοίγουμε το δρόμο για να προχωρήσουμε στο Kramatorsk και στο Slavyansk».
Σύμφωνα με τον Matviychuk, η κατάληψη του Chasov Yar θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να διαταράξουν την επιμελητεία των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή καθώς η πόλη είναι ένας σημαντικός κόμβος αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων.

Πάγωσε ο Zelensky με Erdogan που δήλωσε έτοιμος να οργανώσει ειρηνευτική σύνοδο αλλά με παρούσα τη Ρωσία

Η Τουρκία παραμένει έτοιμη να οργανώσει και να φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Ουκρανίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μετά τις συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή (8/3/2024).
«Δυστυχώς, η διπλωματική μας πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2022 απέτυχε να αποφέρει αποτελέσματα.
Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να τερματιστεί μέσω συνομιλιών.
Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε μια σύνοδο κορυφής ειρήνης στην οποία θα συμμετάσχει και η Ρωσία», είπε, όπως μεταδόθηκε από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.
Κατά τα άλλα ο Erdogan έθεσε τη συμφωνία για τα σιτηρά και την κατάσταση ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Zelensky.
«Πραγματοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τα θέματα που σχετίζονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, την εδαφική της ακεραιότητα.
Είμαστε πρόθυμοι να διευκολύνουμε έντονα την αποκατάστασή της.
Αναφέραμε επίσης την κατάσταση ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι συμφωνίες για τα σιτηρά συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική ασφάλεια και επέτρεψαν την παράδοση εκατομμυρίων μετρικών τόνων σιτηρών στις χώρες που το είχαν ανάγκη», είπε ο Erdogan.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Η παραίτηση Nuland σημάδι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώνει

Η παραίτηση της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland υποδηλώνει το επικείμενο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρει ο Γερμανό-φιλανδός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της Megaupload, Kim Dotcom.
«Αυτή η παραίτηση είναι ένα σαφές σημάδι ότι ο πόλεμος αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος του.
Η Ρωσία νίκησε.
Η Δύση έχασε» αναφέρει στην ανάρτηση του ο Dotcom, επισημαίνοντας ότι το ουκρανικό σχέδιο της Nuland απέτυχε καθώς προκάλεσε χιλιάδες θύματα και κατέστρεψε την Ουκρανία.
«Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μείνει στη μνήμη όλων ως εκείνη που διοργάνωσε το πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Ο αρουραίος φεύγει από το πλοίο που βυθίζεται…
Η Vicky και ο πολεμοχαρής σύζυγος της κέρδισαν εκατομμύρια από τον πόλεμο των αντιπροσώπων στην Ουκρανία» επισήμανε ο Dotcom.

Financial Times: Στην Ανατολική Ευρώπη υπάρχουν χώρες που εξετάζουν επίθεση στη Ρωσία

Στην Ανατολική Ευρώπη, σκέφτονται μια πιθανή επίθεση στη Ρωσία, υποστηρίζουν οι Financial Times, επικαλούμενες υψηλόβαθμο ανατολικοευρωπαίο πολιτικό.
Οι Financial Times αξιολογούν εάν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte είναι κατάλληλος για το ρόλο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι θα πρέπει διασφαλίσει ένα κατακερματισμένο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει «χορτοφάγους Γερμανούς» και έναν υψηλόβαθμο πολιτικό από την Ανατολική Ευρώπη που θέλει η χώρα του να επιτεθεί στην Ρωσία….
«Αναρωτιόμαστε: «Γιατί να καθόμαστε και να περιμένουμε τη Ρωσία να μας επιτεθεί;.
Γιατί να μην επιτεθούμε εμείς στη Ρωσία;», τόνισε ένας ανατολικοευρωπαίος πολιτικός στους Financial Times.
Οι ιδέες για μια άμεση ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκφράζονται όλο και περισσότερο στη Δύση.
Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποτελεί απειλή, δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Πολωνία: Δεν είναι αδιανόητη η αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radosław Sikorski θεωρεί ότι η ιδέα του Macron για ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος στην Ουκρανία είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να πιεστεί η Ρωσία του Putin.
Ο Sikorski προέβη στις σχετικές δηλώσεις σε μια διάσκεψη στις 8 Μαρτίου στην Πολωνική Sejm, αφιερωμένη στην 25η επέτειο από την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η Pravda.
Σχολιάζοντας τα λόγια του Macron, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι παρόμοιο προηγούμενο υπήρχε στην ιστορία, συγκεκριμένα κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Κορέας του 1950-1953, όταν ένας συνασπισμός δυτικών κρατών έσπευσε να βοηθήσει τη Νότιο Κορέα μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Λίγο μετά την εισβολή, περισσότερες από 140 χώρες από τις 190 ψήφισαν για να καταδικάσουν την επίθεση ως απαράδεκτη. Δεν πρόκειται απλώς για δήλωση στον Τύπο, αλλά για τη θέσπιση νομικού πλαισίου», τόνισε ο Sikorski.
Tούτου δοθέντος, ο Sikorski δήλωσε ότι «δεν είναι αδιανόητο να υπάρχει ένας συνασπισμός κρατών μελών του ΟΗΕ για να σταματήσει η επιθετικότητα εδώ», αναφερόμενος στην Ουκρανία

Phiilippot (Γάλλος πολιτικός): Έπεσαν οι μάσκες, ο Macron και η κλίκα του ΝΑΤΟ παρατείνουν σκόπιμα τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο ηγέτης του γαλλικού δεξιού κόμματος «Πατριώτες», Florian Philippot, κατηγόρησε την Παρασκευή (8/3/2024) τον Emmanuel Macron και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ότι έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία αφού ο Γάλλος πρόεδρος φαινόταν να έχει παραδεχθεί ότι η Μόσχα ήταν ανοιχτή σε κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Fabien Roussel, ο Macron κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Πέμπτης (7/3/2024) με την αντιπολίτευση παραδέχθηκε ότι η Ρωσία είχε ζητήσει κατάπαυση του πυρός, αλλά η Δύση δεν μπορούσε να συμφωνήσει με αυτό λόγω ανησυχιών πως η κατάσταση στο πεδίο της μάχης θα παγώσει, επιτρέποντας στη Μόσχα να επανεξοπλιστεί.
«Πρόκειται για μια πραγματική βόμβα, αποδεικνύει ότι ο Macron και η κλίκα του στο ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τον Απρίλιο του 2022 απαγόρευσαν στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί.
Ας τους σταματήσουμε για χάρη της ειρήνης!», έγραψε ο Philippot έγραψε στο X.

Responsible Statecraft: Τα 60 δις των ΗΠΑ δεν θα αποτρέψουν την κατάρρευση της Ουκρανίας

Την εκτίμηση πως ακόμα και εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν τελικά να δώσουν τη βοήθεια των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, αυτή δεν πρόκειται να αποτρέψει την κατάρρευση της Ουκρανίας διατυπώνει ο αναλυτής Mark Episkopos σε άρθρο του στο Responsible Statecraft.
«Τι μπορεί να επιτύχει ένα πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό το φως της ζοφερής πραγματικότητας;
Αν και δεν θα αποτρέψει τη συνεχιζόμενη απειλή κατάρρευσης, πιθανότατα θα δώσει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μια ευκαιρία μάχης τους επόμενους μήνες» τονίζει το δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται πάντως πως η έλλειψη οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα στην Ουκρανία.
«Υπάρχει έντονη έλλειψη προσωπικού στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» υποστηρίζει ο Episkopos, αναφέροντας πως η Δύση δεν είναι σε θέση να επιλύσει αυτό το ζήτημα.
«Το σοβαρό οικονομικό έλλειμμα του Κιέβου συνοδεύεται από μια εξίσου σοβαρή στρατιωτική έλλειψη - ένα πρόβλημα που η Δύση δεν μπορεί να λύσει χωρίς άμεση στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Η κατάρρευση για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης το 2022 είναι πλέον αρκετά πιθανή» αναφέρει ο αναλυτής.

New York Times: Δυσαρέσκεια ΗΠΑ από τη στρατηγική του Zelensky μετά την ήττα των Ουκρανών στην Avdiivka

Η αμερικανική ηγεσία δείχνει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη στρατιωτική στρατηγική του Ουκρανού προέδρου Zelenskly, γράφουν οι New York Times.
«Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας δείχνουν σημάδια κόπωσης και διχόνοιας, δίνοντας τη θέση τους στην αμοιβαία απογοήτευση», αναφέρουν οι New York Times.
Οι New York Times σημείωσαν ότι η Ουάσιγκτον επικρίνει την ουκρανική ηγεσία για την ήττα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στην Avdiivka.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η μακροχρόνια άμυνα της οχυρωμένης περιοχής κόστισε στην Ουκρανία πάρα πολλές απώλειες.
Στο Πεντάγωνο, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αρέσει που ο Zelensky ξοδεύει τους πόρους του Κιέβου σε μικρές πόλεις που «δεν έχουν στρατηγική αξία».
Σύμφωνα με τους New York Times, οι αρχές του Κιέβου, με τη σειρά τους, εκφράζουν επίσης δυσαρέσκεια για την πολιτική των ΗΠΑ.
«Η Ουκρανία χάνει όλο και περισσότερο την καρδιά της λόγω της πολιτικής παράλυσης της Αμερικής , η οποία έχει οδηγήσει σε έλλειψη πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή».
Η πόλη Avdiivka είναι ένα βόρειο προάστιο του Donetsk, το οποίο οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μετέτρεψαν σε ισχυρή οχυρωμένη περιοχή και, από το 2014, βομβαρδίζουν τακτικά την πρωτεύουσα του Donetsk καιοικισμούς του Donbass.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Σε απελπισία οι Ουκρανοί, έχουν χάσει τα καλύτερα όπλα του ΝΑΤΟ


Η κατάσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην πρώτη γραμμή του μετώπου είναι απελπιστική υποστηρίζει ο Βρετανός ειδικός, Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Η κατάσταση στη γραμμή επαφής γίνεται τόσο απελπιστική που οι Ουκρανοί πρέπει να ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους» ανέφερε μιλώντας στο κανάλι του στο Youtube ο Μερκούρης, ο οποίος υποστήριξε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στέλνουν τον καλύτερο δυτικό εξοπλισμό τους στην πρώτη γραμμή, ο οποίος στη συνέχεια καταστρέφεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Όπως είπε, οι Ρώσοι πιλότοι πραγματοποιούν εκατοντάδες μάχιμες εξόδους την ημέρα, βομβαρδίζοντας θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

John Mearsheimer (πανεπιστήμιο Σικάγο): Οι Ρώσοι θα πάρουν περισσότερα εδάφη

Οι Ρώσοι θα αναλάβουν τον έλεγχο ακόμα περισσότερων εδαφών προτού η Δύση απαιτήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από την Ουκρανία υποστήριξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο John Mearsheimer.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για να τους ωθήσει να διαπραγματευτούν με τους Ρώσους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα και οι Ρώσοι θα πάρουν περισσότερα εδάφη» επισημαίνει ο Mearsheimer, αναφέροντας πως οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να επικρατήσουν σε αυτή τη σύγκρουση.
«Για αυτό το λόγο η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μια λογική λύση για την κατάσταση» αναφέρει ο Mearsheimer, τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Δύσης κάνουν λάθος ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή οι πρόσθετες προμήθειες όπλων θα βοηθήσουν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να κερδίσουν τη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Η μόνη διέξοδος είναι η διπλωματία» επισημαίνει ο Mearsheimer.

Πάνω από το 80% των Ρώσων έχει εμπιστοσύνη στον Putin και αξιολογεί θετικά το έργο του

Περίπου το 83% των ερωτηθέντων Ρώσων αξιολογεί θετικά το έργο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης (FOM).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αξιολογεί θετικά την πολιτική του Putin.
Το επίπεδο εμπιστοσύνης των Ρώσων στον Putin φτάνει περίπου στο 82%.

Rogov (Ρωσία): Ο στρατός προελαύνει στη Zaporizhia, σκληρές και άγριες μάχες σε Rabotino

Για επέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Zaporizhia έκανε λόγο ο Ρώσος αξιωματούχος Vladimir Rogov.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Rogov υπογράμμισε πως ο ρωσικός στρατός βελτιώνει διαρκώς τις θέσεις του στο μέτωπο της Zaporizhia.
«Είχαμε απτές επιτυχίες στην περιοχή του Verbovoye.
Οι δικοί μας προωθήθηκαν ένα χιλιόμετρο προς τα δυτικά, στην πλευρά του Rabotino.
Και αυτό είναι πολύ» υπογράμμισε ο Rogov, ο οποίος τόνισε ότι διεξάγονται πολύ άγριες και σκληρές μάχες στο Rabotino.
Όπως είπε οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν μαζικά drones για αναγνώριση και επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον Rogov, χθες 7 Μαρτίου, οι Ρώσοι κατέλαβαν τέσσερα προπύργια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μεταξύ των οικισμών Verbovoye και Rabotino, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 Ουκρανούς στρατιώτες.

Λιθουανικές μυστικές Υπηρεσίες: Οι Ρώσοι θα εντείνουν τις επιθετικές τους ενέργειες στην Ουκρανία – Έχουν δαπανήσει 119 δισ το 2023

Οι λιθουανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτίμησαν ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να συνεχίσει να διατηρεί τον τρέχοντα ρυθμό του πολέμου της στην Ουκρανία και πιθανότατα θα έχει την ικανότητα να επεκτείνει σταδιακά τις στρατιωτικές της ικανότητες στο εγγύς μέλλον.
Η λιθουανική υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε την εθνική της αξιολόγηση απειλών για το 2024 στις 7 Μαρτίου, όπου εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει το ανθρώπινο δυναμικό, τους υλικούς και τους οικονομικούς πόρους για να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.
Οι λιθουανικές υπηρεσίες πληροφοριών σημείωσαν ότι η Ρωσία ανασυγκρότησε και αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της στην Ουκρανία το 2023, παρά τις αρχικές απώλειες, αλλά συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στην ποσότητα ανθρώπινου δυναμικού και υλικού έναντι της ποιότητας των δυνάμεων.
Οι λιθουανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτίμησαν επίσης ότι η αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας (DIB) έχει γίνει κινητήρια δύναμη στη ρωσική οικονομία σε βάρος άλλων οικονομικών τομέων και ότι η Ρωσία είχε διαθέσει τουλάχιστον 10,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 119 δισεκατομμύρια δολάρια) στις στρατιωτικές δαπάνες το 2023.
Η αξιολόγηση των λιθουανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι η οικονομία της Ρωσίας πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και της ικανότητας της Ρωσίας να αντισταθμίσει τις δυτικές κυρώσεις.
Οι λιθουανικές πληροφορίες προειδοποίησαν ότι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και ότι τα ρωσικά διαρθρωτικά προβλήματα, που επιβάλλουν όρια στη βραχυπρόθεσμη ικανότητα της Ρωσίας, είναι πιθανό να βαθύνουν μόνο μακροπρόθεσμα.
Οι λιθουανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτίμησαν επίσης ότι το Κρεμλίνο θεωρεί τις προσεχείς προεδρικές εκλογές της Ρωσίας τον Μάρτιο του 2024 ως ένα σημαντικό γεγονός για τη νομιμοποίηση του Ρώσου προέδρου Putin και ότι θα είναι πιο πιθανό να λάβει αντιδημοφιλείς αποφάσεις (δυνητικά όπως η κινητοποίηση) μετά τις εκλογές, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Κρεμλίνο να αντιμετωπίσει ορισμένους πιθανούς περιορισμούς στη μακροπρόθεσμη πολεμική της προσπάθεια.

Ibrahim Naber (Γερμανός δημοσιογράφος): Θα συμβεί το καλοκαίρι: Τι ετοιμάζουν στο μέτωπο… οι Ρώσοι

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βελτιώνουν διαρκώς τις θέσεις τους σε όλες τις γραμμές του μετώπου καθώς οι Ουκρανοί είναι αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις στρατιωτικού προσωπικού και πυρομαχικών αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος Ibrahim Naber από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Welt.
«Υπάρχουν φόβοι ότι αυτό το καλοκαίρι, δηλαδή σε μερικούς μήνες, θα φτάσουμε σε μια κρίσιμη καμπή: η δυσαναλογία βλημάτων πυροβολικού και ο αριθμός των στρατιωτών, από τους οποίους η Ρωσία έχει πολύ περισσότερους, θα οδηγήσει στο γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο» τονίζει ο Naber, υποστηρίζοντας πως οι Ρώσοι έχουν ήδη καταλάβει την Avdiivka και προχωρούν.
Επιπλέον, πρόσθεσε, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις φοβούνται την πλήρη διάρρηξη του μετώπου από τον ρωσικό στρατό.

Dmitry Medvedev: Η Ρωσία δεν έχει κόκκινες γραμμές με τη Γαλλία μετά τις δηλώσεις Macron… In hostem omina licita

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει πλέον «κόκκινες γραμμές» σε σχέση με τη Γαλλία μετά τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Macron ότι το Παρίσι δεν έχει πλέον κόκκινες γραμμές και όρια στο θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, ο Macron, σε συνάντηση με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, είπε ότι «δεν υπάρχουν όρια» και «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές» στη στήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία.
«Ο Macron είπε ότι «δεν υπάρχουν άλλες κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχουν άλλα όρια» στο θέμα της υποστήριξης προς την Ουκρανία...
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας συνόδευσε την καταχώρηση με τη λατινική έκφραση In hostem omina licita, που σημαίνει «όλα επιτρέπονται σε σχέση με τον εχθρό».

Scott Ritter (πρώην CIA): Τα νέα πυρηνικά όπλα δίνουν στη Ρωσία υπεροχή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών

Η Ρωσία έχει επιτύχει αναμφισβήτητη πυρηνική υπεροχή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω νέων στρατηγικών όπλων, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και πρώην επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών Scott Ritter.
«Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει τα καλύτερα στρατηγικά πυρηνικά όπλα στον κόσμο.
Αυτή τη στιγμή, οι Ρώσοι, χωρίς αμφιβολία, έχουν πυρηνική υπεροχή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Αμερικανός αναλυτής.
Σύμφωνα με τον Ritter, η Δύση έκανε ένα μοιραίο λάθος ωθώντας τη Ρωσία να αναπτύξει ενεργά τόσο το πυρηνικό της οπλοστάσιο όσο και τις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις της.
Ένας ανανεωμένος και σκληραγωγημένος από τη μάχη ρωσικός στρατός θα είχε πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση πλήρους κλίμακας πυρηνικής σύγκρουσης, πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι εμείς οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα», πρότεινε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Putin, σε ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα επιδείξει σύντομα τους τελευταίους μεγάλους διηπειρωτικούς πυραύλους Sarmat σε μάχιμη υπηρεσία.
Κατά την Ρωσία ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τελευταίο, αποχαιρετιστήριο φάρμακο και οι συζητήσεις για αυτό το θέμα στις δυτικές πρωτεύουσες είναι εξαιρετικά ανεύθυνο.

Πανικός στο Kharkiv - Οι ουκρανικές αρχές θα απομακρύνουν τους κατοίκους 57 οικισμών στην κατεύθυνση Kupyansk

Οι στρατιωτικές αρχές της περιοχής του Kharkiv αποφάσισαν να εκκενώσουν δια της βίας τους κατοίκους των οικισμών στην κατεύθυνση του Kupyansk, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης μετά από συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου άμυνας.
«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε υποχρεωτική εκκένωση κατοίκων 57 οικισμών».
Επιπλέον, αποφασίστηκε η βίαιη εκκένωση των παιδιών με τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους από 18 οικισμούς στις περιοχές Veliky Burluk και Olkhovatsky.
Σύμφωνα με τον Sinegubov, 161 ανήλικοι παραμένουν εκεί.
Οι ουκρανικές αρχές πραγματοποιούν εκτοπίσεις πληθυσμού σε τακτική βάση, αυξάνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων.
Στα τέλη του 2023, αναφέρθηκε η εκκένωση περίπου 4.000 πολιτών από την περιοχή Sumy.
Στα τέλη Νοεμβρίου, οι αρχές ενημέρωσαν για την ολοκλήρωση της εκκένωσης σχεδόν 300 παιδιών από την περιοχή Kupyansk.

Seznam Zprávy (Τσεχικό ΜΜΕ): Ο ουκρανικός στρατός είναι σε τραγική κατάσταση μετά την απώλεια της Avdiivka

Τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση αφού έχασαν τον έλεγχο της Avdiivka, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης της Τσεχίας Seznam Zprávy, οι δημοσιογράφοι του Τσεχικού μέσου ενημέρωσης βρέθηκαν δέκα χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.
Ένα τεράστιο πρόβλημα είναι η έλλειψη βλημάτων πυροβολικού. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη στρατιωτών.
Σύμφωνα με την Seznam Zprávy, οι Ουκρανοί εστιάζουν στο πόσο σοβαρό είχε γίνει το πρόβλημα με την έλλειψη στρατιωτών: ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρών, καθώς και οι λιποταξίες, αυξάνονται.
Υπάρχει δυσαρέσκεια για το καθεστώς του Κιέβου μεταξύ των κατοίκων των περιοχών της πρώτης γραμμής, πρόσθεσε η Seznam Zprávy.
Οι Ουκρανοί είναι εξοργισμένοι με την ασυμφωνία μεταξύ αυτών που ακούν από τους πολιτικούς και αυτού που βλέπουν στην πραγματικότητα.
Ως παράδειγμα, η αναφορά του Προέδρου Zelensky ότι σε δύο χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν μόνο 31.000 στρατιώτες.
«Στο μέτωπο γελούν με αυτό το νούμερο, λένε ότι δεν είναι αλήθεια», τόνισε η Seznam Zprávy.

Πάνω από 2.000 νεκροί Ουκρανοί στο Donetsk

Στα πρόθυρα της απόλυτης κατάρρευσης ο ουκρανικός στρατός, υφίσταται τρομακτικές απώλειες.
Τις τελευταίες 7 ημέρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βελτίωσαν τις θέσεις τους στην κατεύθυνση του Donetsk και απέκρουσαν 8 αντεπιθέσεις, ενώ ο ουκρανικός στρατός έχασε σχεδόν 2.000 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες), 103 οχήματα και 10 αποθήκες, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή (8/3/2024).

Luhansk_Battle_Map_Draft_March_7_2024.png


Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_7_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_March_7_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_March_7_2024.png

Vremivka_-_Marinka_Battle_Map_Draft_March_7_2024.png
Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_March_7_2024.png

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης