Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράπισμα των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ στον Netanyahu: Δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τη Hamas - Η αντίσταση θα συνεχιστεί για χρόνια

Ράπισμα των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ στον Netanyahu: Δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τη Hamas - Η αντίσταση θα συνεχιστεί για χρόνια
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εγείρουν ενστάσεις για το κατά πόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu μπορεί να παραμείνει στην εξουσία
Μια μυστική έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζει ότι μια νέα συμφωνία για την απελευθέρωση των αιμαλώτων, που κρατούνται από τη Hamas στη Γάζα, είναι «ο πιο πρακτικός τρόπος» για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ Hamas και Ισραήλ.
Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εγείρουν ενστάσεις για το κατά πόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ή να επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη ολοκληρωτικά την σουνίτικη οργάνωση Hamas.
Πιο ενδελεχώς, η σχετική έκθεση διαπιστώνει: «Η δυσπιστία για την ικανότητα του Netanyahu να κυβερνά έχει βαθύνει μεταξύ των πολιτών, ξεπερνώντας τα ήδη υψηλά επίπεδα, στα οποία βρισκόταν πριν από τον πόλεμο».
Τονίζει επίσης πως μια διαφορετική, πιο μετριοπαθής κυβέρνηση είναι μια πιο ρεαλιστική πιθανότητα για το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει πιθανώς παρατεταμένη ένοπλη αντίσταση από τη Hamas για τα επόμενα χρόνια και ο στρατός του Ισραήλ θα [πρέπει να] αγωνιστεί σκληρά για να εξουδετερώσει την υπόγεια υποδομή της παλαιστινιακής οργάνωσης, η οποία επιτρέπει στους αντάρτες να κρυφτούν, να ανακτήσουν δυνάμεις και να αιφνιδιάσουν τις ισραηλινές δυνάμεις», εξηγεί για τις μακροχρόνιες δυνατότητες του εβραϊκού κράτους να επικρατήσει της Hamas.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, η έκθεση υπολαμβάνει ευρήματα από 18 διαφορετικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
«Το συμπέρασμα από όλες αυτές τις υπηρεσίες είναι ότι παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Γάζας δεν πρόκειται να είναι σύντομος» αναφέρει το δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου.
«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι πολύ υψηλός. Αυτό είναι κάτι που πρόκειται να συνεχιστεί ακόμη και όταν ο Netanyahu παραπλανεί τον λαό του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Επίσης, πιέσεις προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ασκεί η ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας προκειμένου να εγκρίνει πρόσθεση στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο θα ενισχύσει την προσπάθεια του Κιέβου αλλά θα αποθαρρύνει και την επιθετικότητα της Κίνας.
«Όλο αυτό έχει συνέπειες στα αμερικανικά συμφέροντα που συνδυάζονται... ευθέως με τα συμφέροντά μας στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο διευθυντής της CIA William Burns κατά την ετήσια ακρόασή του από την Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τις Παγκόσμιες Απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.
Το πρακτορείο ανέφερε νωρίτερα, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που θα μπορούσε να φτάσει τα 400 εκατ. δολάρια, προσθέτοντας ότι η σχετική ανακοίνωση αναμένεται αργότερα σήμερα 12/3.
Αυτό το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αν όντως ανακοινωθεί, θα είναι το πρώτο προς το Κίεβο εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να μπλοκάρουν στο Κογκρέσο την έγκριση των πρόσθετων κονδυλίων που έχει ζητήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν για τη στήριξη της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης