Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιέξοδο στη Γάζα, τέλος οι συνομιλίες Ισραήλ - Hamas - Τοπικές …εναλλακτικές αρχές θα κυβερνούν μετά τον πόλεμο

Αδιέξοδο στη Γάζα, τέλος οι συνομιλίες Ισραήλ - Hamas - Τοπικές …εναλλακτικές αρχές θα κυβερνούν μετά τον πόλεμο
Παραμένει ο κίνδυνος λιμού του παλαιστινιακού πληθυσμού - Ποδοπατούνται και σκοτώνονται για τρόφιμα
(upd4) Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Hamas στο Κατάρ στο πλαίσιο των προσπαθειών για μια συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός και για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι απέσυραν την ομάδα των διαπραγματευτών τους, κατηγόρησαν την Hamas για αιτήματα που είναι αδύνατο να εκπληρωθούν, τη στιγμή που οι ΗΠΑ στέλνουν διφορούμενα μηνύματα, με το μεν State Department να υποστηρίζει πως το Ισραήλ κινείται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και το δε υπουργείο Άμυνας να μιλά για «ανθρωπιστική καταστροφή».
Με την κυβέρνηση Biden να αδυνατεί να στείλει ένα ενιαίο και ξεκάθαρο μήνυμα, το State Department απέρριψε την θέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ότι η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία ήταν αυτή που έβλαψε τις διαπραγματεύσεις με την Hamas.
Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό, θα πρέπει να προστεθεί και η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant, ο οποίος υποστήριξε πως την επομένη του πολέμου στη Γάζα, την διακυβέρνηση της περιοχής θα ασκούν τοπικές… εναλλακτικές αρχές.

Ποιος θα κυβερνά τη Γάζα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, ο Yoav Gallant υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Ουάσινγκτον με Αμερικάνους αξιωματούχους πως μετά το τέλος του πολέμου, η Γάζα δεν θα κυβερνάται ούτε από το Ισραήλ ούτε από την Hamas, αλλά από τοπικές εναλλακτικές αρχές.
«Μοιραζόμαστε το 100% των αξιών και το 99% των συμφερόντων μας με τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Gallant, ο οποίος με την επίσκεψη του αυτή προσπαθεί να σταθεροποιήσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ.

Διφορούμενα μηνύματα

Πάντως, από τις ΗΠΑ εκπέμπονται διφορούμενα μηνύματα – όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις του State Department και του Πενταγώνου -, με πολλούς αναλυτές να επικρίνουν την κυβέρνηση Biden ότι ακόμα προσπαθεί να βρει μια στρατηγική και να ισορροπήσει μεταξύ του να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ έτσι ώστε να αποτρέψει έναν ευρύ λιμό στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα να αποφύγει να περιορίσει την προμήθεια όπλων και κάθε είδους βοήθεια στο Ισραήλ.

Κατάρρευση διαπραγματεύσεων

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση πυρός, αυτές κατέρρευσαν με τους Ισραηλινούς να κατηγορούν την Hamas για αυτήν την εξέλιξη.
Μάλιστα οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar ήταν αυτός που με τη στάση του σαμποτάρει τις συνομιλίες καθώς μέλημά του είναι να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο μέσα στο Ραμαζάνι.
Οι δύο πλευρές συζητούσαν ένα σχέδιο συμφωνίας για μια κατάπαυση πυρός διάρκειας 6 εβδομάδων, για απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων καθώς και για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από την πλευρά της η Hamas υποστηρίζει ότι επιδίωξε και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου, την επιστροφή των Παλαιστίνιων στα σπίτια και στα εδάφη τους και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, με το Ισραήλ να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να τερματιστούν οι προσπάθειες της για την εξόντωση της Hamas.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι συμφώνησε να διπλασιάσει τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθέρωνε σε 700 με 800 καθώς και ότι θα επέτρεπε σε ορισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.
Εν τέλει οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν με τον Netanyahu να κάνει λόγο για παραληρηματικές απαιτήσεις της Hamas, κάτι που έδειξε – όπως είπε – ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν συμφωνία.

Αμερικανικά πυρά

Πάντως, εκπρόσωπος του State Department απέρριψε τις δηλώσεις Netanyahu ότι η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έβλαψε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την Hamas όσον αφορά την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικάνος αξιωματούχος αντέτεινε πως το σχόλιο αυτό των υπηρεσιών του γραφείου του Netanyahu είναι «ανακριβές από σχεδόν κάθε άποψη και άδικο για τους ομήρους και τις οικογένειές τους» και υποστήριξε πως η διπλωματία των ΗΠΑ δεν προτίθεται να ασχοληθεί με «ρητορικούς περισπασμούς για το ζήτημα» και θα συνεχίσει τις προσπάθειες με σκοπό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Οργή Ισραήλ

Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα 25/3, με απόφασή του που έχει δεσμευτικό χαρακτήρα δυνάμει του διεθνούς δικαίου, το ΣΑ του ΟΗΕ απαίτησε να τεθεί σε εφαρμογή «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.
Επιπλέον, το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ απαίτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Hamas.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή, αυτή των ΗΠΑ, που επέλεξαν να μην ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν.
Η στάση αυτή των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, με τον Netanyahu να ακυρώνει την επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα που είχε ζητήσει η κυβέρνηση Biden για να συζητηθεί το ζήτημα της χερσαίας εισβολής στη Rafah.
Το State Department επισήμανε πως η κυβέρνηση Biden δεν παίρνει αποφάσεις παρακινούμενη από «ήσσονες διαφωνίες, ή από το εάν κάποιος ακύρωσε μια συνάντηση ή όχι», αλλά βάσει των «συμφερόντων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και των εταίρων τους», εν προκειμένω στη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινά πυρά σε νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως έγινε γνωστό, ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν χθες βράδυ το συγκρότημα του νοσοκομείου Al Naser στην πόλη Khan Yunis.
Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στην περιοχή από το πρωί, με τους Παλαιστίνιους να υποστηρίζουν πως ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για «επίθεση εναντίον του υγειονομικού, του τεχνικού και του διοικητικού προσωπικού και των χιλιάδων εκτοπισμένων που είναι ακόμη παρόντες στο εσωτερικό».
Παρόμοια επιχείρηση άρχισε τη 18η Μαρτίου γύρω από και μέσα στο νοσοκομείο al Shifa στην πόλη της Γάζας, όπου ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν 170 «μαχητές» παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.
Στο στόχαστρο των Ισραηλινών βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ένα ακόμα νοσοκομείο, το al Amal και αυτό στην Khan Yunis, το οποίο πλέον είναι εκτός λειτουργίας.
Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) τόνισε ότι «η αναστολή λειτουργίας των περισσότερων νοσοκομείων στον Βορρά (της Λωρίδας της Γάζας) εξαιτίας των οξύτατων ελλείψεων καυσίμων, της απουσίας φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και της έλλειψης ασφαλούς πρόσβασης ήταν καταστροφική».

Εντατικοί βομβαρδισμοί παρά τις εκκλήσεις

Και μπορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζήτησε κατάπαυση πυρός, ωστόσο οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να βομβαρδίζουν σφοδρά τα νότια εδάφη της Γάζας.
Στόχος έγινε και η πόλη της Rafah, εκεί όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Ήδη γίνεται λόγος για 3 νεκρούς και 12 τραυματίες από τους βραδινούς βομβαρδισμούς.

Ποδοπατούνται για τρόφιμα

Ενδεκτικοί της απελπισίας και της πείνας που επικρατεί, είναι οι θάνατοι για... τρόφιμα.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να μαζέψουν τρόφιμα, που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα καθώς και άλλοι 6, οι οποίοι ποδοπατήθηκαν προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα.
Η Hamas ζήτησε από τις ξένες χώρες να σταματήσουν τις αεροπορικές ρίψεις δεμάτων με τρόφιμα και γεύματα και ζήτησε να ανοίξουν χερσαία περάσματα για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, στη Γάζα οι νεκροί εκτιμώνται σε 32.490 και οι τραυματίες σε περίπου 75.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης