Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλλη μία...επιτυχία του Biden - Οι ΗΠΑ χάνουν το έρεισμά τους στη ΝΑ Ασία - Στροφή στην Κίνα

Άλλη μία...επιτυχία του Biden - Οι ΗΠΑ χάνουν το έρεισμά τους στη ΝΑ Ασία - Στροφή στην Κίνα
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο ξεπερνά την Ουάσινγκτον
Η πλειονότητα των Νοτιοανατολικών Ασιατών θα ευθυγραμμιζόταν με την Κίνα και όχι με τις ΗΠΑ, αν ήταν αναγκασμένοι να επιλέξουν πλευρά, αν και ορισμένες χώρες που αισθάνονται ότι απειλούνται από τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εξακολουθούν να προτιμούν την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με περιφερειακή έρευνα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο ξεπερνά την Ουάσινγκτον από το 2020, όταν η ετήσια έρευνα έθεσε για πρώτη φορά το ερώτημα.
Οι ΗΠΑ ως προτιμώμενη επιλογή υποχώρησαν στο 49,5% από 61,1% πέρυσι, σύμφωνα με το CNBC.
Η έρευνα διεξήχθη από το think tank ASEAN Studies Centre at ISEAS-Yusof Ishak Institute με έδρα τη Σιγκαπούρη μεταξύ 3 Ιανουαρίου και 23 Φεβρουαρίου με 1.994 ερωτηθέντες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης.
Οι ερωτηθέντες προέρχονταν από την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας, με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων από τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία.

Η Κίνα, ο σημαντικότερος εταίρος

Η Κίνα με ποσοστό άνω του 50% αναδείχθηκε ως ο πιο σημαντικός στρατηγικά εταίρος για την ASEAN, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, ενώ η Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι η πιο αξιόπιστη μεγάλη δύναμη στην περιοχή, όπως αποκάλυψε η έρευνα.
Η Κίνα και η ASEAN ήταν αμοιβαία οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι για τέσσερα συνεχόμενα έτη, με τον όγκο εμπορίου να φτάνει τα 911,7 δισ. δολάρια το 2023.
Ωστόσο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν επίσης δυσπιστία απέναντι στην Κίνα, με το 45,5% να δηλώνει ότι φοβάται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την οικονομική και στρατιωτική του δύναμη για να απειλήσει τα συμφέροντα και την κυριαρχία της χώρας τους, αναφέρει η έκθεση.
Η επιθετική συμπεριφορά της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελεί την κύρια ανησυχία των Φιλιππίνων (90,2%) και του Βιετνάμ (72,5%), των δύο πρώτων διεκδικητών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας στην περιοχή.
"Ενώ η Κίνα έχει κερδίσει κάποιο έδαφος στη Νοτιοανατολική Ασία όσον αφορά τη δημιουργία ευνοϊκής δημόσιας αντίληψης, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις πιο οξείες εδαφικές διαφορές της βρίσκονται επίσης στην περιοχή", δήλωσε ο Kenddrick Chan του LSE IDEAS, της δεξαμενής σκέψης για την εξωτερική πολιτική της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου.
Η ASEAN θα πρέπει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ενότητά της για να αποκρούσει τις πιέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Κίνας, δήλωσαν σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης