Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Powell (Fed) «βάζει πάγο» στις μειώσεις επιτοκίων – «Δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στον πληθωρισμό»

O Powell (Fed) «βάζει πάγο» στις μειώσεις επιτοκίων – «Δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στον πληθωρισμό»
«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο»
Σχετικά Άρθρα
«Πάγο» στα σενάρια για δραστική μείωση των επιτοκίων εντός του 2024, έβαλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, επικαλούμενος τα πρόσφατα μη ικανοποιητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.
«Τα πρόσφατα στοιχεάι δείχνουν έλλειψη περαιτέρω προόδου στον πληθωρισμό (των ΗΠΑ)», ανέφερε, μιλώντας στο Stanford University.
Τούτου λεχθέντος, ζήτησε «περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσει η περιοριστική νομισματική πολιτική» και να καταπολεμηθεί ο επίμονα υψηλά πληθωρισμός.
Βέβαια, σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθετική κόντρα στις μεγάλες προκλήσεις, ενώ επισήμανε ότι η εγχώρια αγορά εργασίας «κινείται πλέον σε καλύτερη ισορροπία», με τις ευρύτερες πιέσεις στους μισθούς σταδιακά να μετριάζονται.
Ο πρόεδρος της Fed αντιμετωπίζει εντεινόμενες πιέσεις. Το γεγονός ότι τόσο ο Joe Biden όσο και ο Trump ζύγισαν την περασμένη εβδομάδα δεν το κάνει πιο εύκολο.
Νωρίτερα σήμερα 14/4, ο οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Tobias Adrian, προειδοποίησε ότι η στασιμότητα του πληθωρισμού ενδέχεται να εκπλήξει τους επενδυτές που είναι ολοένα και περισσότερο πεπεισμένοι ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό έχει ήδη κερδηθεί και ότι τα χαμηλά επιτόκια θα επικρατήσουν ξανά.
Όπως αναφέρει στην ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο blog του ΔΝΤ, ουκ ολίγες οικονομίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίμονο και πάνω από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, πληθωρισμό.
Τούτου λεχθέντος, οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να χαλαρώσουν πρόωρα τη νομισματική πολιτική, ενώ επιβάλλεται επίσης να απωθήσουν τις υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε άνοδο στις χρηματιστηριακές αγορές.
Φυσικά, όπου η πρόοδος στον πληθωρισμό υποδηλώνει ότι κινείται με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει σταδιακά να κινηθούν προς μια λιγότερο περιοριστική πολιτική.
«Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο τελευταίο μίλι απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες και άλλα ιδρύματα μπορούν να αντέξουν τις αθετήσεις υποχρεώσεων και άλλους κινδύνους, χρησιμοποιώντας τεστ αντοχής, έγκαιρες διορθωτικές ενέργειες και άλλα εποπτικά εργαλεία. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή των διεθνώς συμφωνημένων προτύπων προληπτικής εποπτείας, ιδίως την οριστικοποίηση της σταδιακής εισαγωγής της Βασιλείας III.
Περαιτέρω πρόοδος στα πλαίσια ανάκαμψης και εξυγίανσης είναι επίσης πρώτης τάξεως σημασίας, για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κατάρρευση ασθενέστερων θεσμών.
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε διευκολύνσεις ρευστότητας όταν χρειάζεται και να είναι έτοιμες να παρέμβουν έγκαιρα για να αντιμετωπίσουν το στρες χρηματοδότησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα», σχολιάζει ο οικονομολόγος.
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να ενταθούν και να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.
Οι πιέσεις στα εμπορικά ακίνητα έχουν γίνει πιο έντονες, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση σε ορισμένους δανειστές. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας συνέχισαν να επιβαρύνονται από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων. Πέρα από αυτές τις πιο άμεσες ανησυχίες, οι ευπάθειες του χρέους συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε πολλές χώρες να δανείζονται σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι υψηλά και η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα δεν θα επιταχυνθεί», συμπληρώνει.

Σε αντίθετο κλίμα η Lagarde (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει σύντομα – Μεγάλοι κίνδυνοι πηγάζουν από τη γεωπολιτική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.
Αυτό είπε η Christine Lagarde, η επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η έγκαιρη σταδιακή δράση είναι καλύτερη από τις καθυστερημένες, επιθετικές κινήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε, η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, υπό την επιφύλαξη τυχόν σημαντικών κραδασμών.
«Παρατηρούμε πως η αποπληθωριστική διαδικασία κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας» είπε η Lagarde στη Sara Eisen του CNBC στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ.
«Χρειάζεται απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη, αλλά εάν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική» είπε η Lagarde.
«Όπως είπα, με την επιφύλαξη να υπάρξει κάποιο σοκ, είναι καιρός να μετριαστεί η περιοριστική νομισματική πολιτική σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ στην πρόσφατη συνάντηση πολιτικής διατήρησε τα επιτόκια σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, δίνοντας παράλληλα σήμα πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Όπως είχε επισημάνει στη δήλωση πολιτικής, «θα ήταν σκόπιμο» να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% εάν οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και ο αντίκτυπος των προηγούμενων επιτοκιακών αυξήσεων ενίσχυαν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% με διαρκή τρόπο».
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα έκανε αναφορά –έστω και έμμεσα– σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Ερωτηθείσα για την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, η Lagarde απάντησε: «Όλες οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αντίκτυπο και πρέπει να προσέχουμε αυτές τις κινήσεις.
«Σαφώς στην ενέργεια και στα τρόφιμα, ο αντίκτυπος είναι άμεσος και γρήγορος», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης