Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της ομιλίας του Powell

Επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της ομιλίας του  Powell
Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν, καθώς η ASML Holding NV ανακοίνωσε παραγγελίες που υπολείπονται κατά πολύ των προσδοκιών των αναλυτών

Επιφυλακτικότητα επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των δηλώσεων του Jerome Powell για τις επόμενες κινήσεις της Fed σχετικά με το ύψος των επιτοκίων.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε οριακά, στις 17.770 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,35%, στις 7.847 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.981 με άνοδο 0,62%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε 0,72% στις 33.632 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 3,2% τον Μάρτιο, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα τελευταία στοιχεία για ενδείξεις σχετικά με το πότε η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μειώσει τα επιτόκια.

Τεχνολογικές πιέσεις

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν, καθώς η ASML Holding NV ανακοίνωσε παραγγελίες που υπολείπονται κατά πολύ των προσδοκιών των αναλυτών.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος, καθώς το ράλι των μετοχών πολυτελείας που ενισχύθηκε από τα καθησυχαστικά αποτελέσματα της LVMH αντισταθμίστηκε από την πτώση της ASML που έπληξε τους ομολόγους της τεχνολογίας.
Το ξεπούλημα έρχεται μετά την άνοδο του δείκτη τεχνολογίας Stoxx 600 κατά 25% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η ASML ηγήθηκε του κλάδου με άλμα άνω του 50%.

Καλά νέα για την ΕΚΤ - Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2024

Θετικά είναι τα νέα για την ΕΚΤ από το μέτωπο του πληθωρισμού, με τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο κατά 0,25% να θεωρείται δεδομένη.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024, από 2,6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιβεβαίωσε την αρχική της εκτίμηση.
Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ανήλθε στο 6,9%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Μάρτιο του 2024, από 2,8% τον Φεβρουάριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,3%.
Στην Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 3,4%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (αμφότερες 4,1%).
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα.
Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,76%), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,30%.) και την ενέργεια (-0,16%).

O Powell (Fed) «βάζει πάγο» στις μειώσεις επιτοκίων

«Πάγο» στα σενάρια για δραστική μείωση των επιτοκίων εντός του 2024, έβαλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, επικαλούμενος τα πρόσφατα μη ικανοποιητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.
«Τα πρόσφατα στοιχεάι δείχνουν έλλειψη περαιτέρω προόδου στον πληθωρισμό (των ΗΠΑ)», ανέφερε, μιλώντας στο Stanford University.
Τούτου λεχθέντος, ζήτησε «περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσει η περιοριστική νομισματική πολιτική» και να καταπολεμηθεί ο επίμονα υψηλά πληθωρισμός.
Βέβαια, σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθετική κόντρα στις μεγάλες προκλήσεις, ενώ επισήμανε ότι η εγχώρια αγορά εργασίας «κινείται πλέον σε καλύτερη ισορροπία», με τις ευρύτερες πιέσεις στους μισθούς σταδιακά να μετριάζονται.
Ο πρόεδρος της Fed αντιμετωπίζει εντεινόμενες πιέσεις. Το γεγονός ότι τόσο ο Joe Biden όσο και ο Trump ζύγισαν την περασμένη εβδομάδα δεν το κάνει πιο εύκολο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης