Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει ο πρόεδρος της UBS… «δεν είμαστε πολύ μεγάλη τράπεζα»

tags :
Επιμένει ο πρόεδρος της UBS… «δεν είμαστε πολύ μεγάλη τράπεζα»
Η UBS είναι μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη, με βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και αντίστοιχο ισολογισμό χαμηλού κινδύνου», δήλωσε ο Kelleher
Ευθείες βολές στην πρόταση της ελβετικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των κεφαλαίων της επέρριψε ο πρόεδρος του Ομίλου UBS, Colm Kelleher, δηλώνοντας ότι η ελβετική τράπεζα «δεν είναι πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει».
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της UBS - η πρώτη τέτοια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τότε που η τράπεζα ολοκλήρωσε την εξαγορά της πρώην ανταγωνιστής της Credit Suisse το περασμένο καλοκαίρι, ο Kelleher είπε ότι «η UBS δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει.
Η UBS είναι μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη, με βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και αντίστοιχο ισολογισμό χαμηλού κινδύνου», δήλωσε ο Kelleher.
Πρόσθεσε ότι η τράπεζα «ανησυχεί σοβαρά» για τις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες υποστήριξε ότι θα περιορίσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και θα αυξήσουν τον κατακερματισμό του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου.
Ο Kelleher είπε ότι το παράδειγμα της Credit Suisse, η οποία κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2023 μετά από χρόνια σκανδάλων και αποτυχιών διαχείρισης κινδύνου, έδειξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ρυθμιστική λύση για ένα κατεστραμμένο επιχειρηματικό μοντέλο».
«Δεν ήταν οι πολύ χαμηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που ανάγκασαν την Credit Suisse στην ιστορική διάσωση», είπε ο Kelleher στην Ετήσια Γενική Συνέλευση.
Σημείωσε ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για «παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες» είχαν γίνει πολύ αυξημένες από την οικονομική κρίση του 2007-08, λέγοντας ότι η αποτελεσματική ικανότητα απορρόφησης ζημιών παγκοσμίως είναι τώρα περίπου 20 φορές ισχυρότερη, με τη δική της UBS να ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ελβετική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα έκανε μια σειρά συστάσεων με στόχο την προστασία της ευρύτερης οικονομίας από πιθανή αστάθεια στην UBS και σε τρεις άλλες μεγάλες τράπεζες.
Αν και δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα συνεπάγονταν τέτοιες αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, η ελβετική διοίκηση είπε ότι θα πρέπει να «αυστηριστούν με στοχευμένο τρόπο» και ξεχώρισε ότι η UBS απαιτεί «σημαντική» αύξηση.
Οι προτάσεις στοχεύουν τράπεζες που κρίνονται «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» - όρος που αυξήθηκε στη χρήση μετά την οικονομική κρίση για να περιγράψει ιδρύματα που ήταν πολύ συστημικά σημαντικά για τις εθνικές οικονομίες ώστε οι κυβερνήσεις να τους επιτρέψουν να καταρρεύσουν.
Αυτό το de facto κρατικό backstop επικρίθηκε ευρέως επειδή επέτρεψε τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου και την κακοδιαχείριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης