Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμο για εισβολή στη Rafah το Ισραήλ - Hamas: Και εκεί θα αποτύχουν… - Νέα πρόταση για ομήρους

Έτοιμο για εισβολή στη Rafah το Ισραήλ - Hamas: Και εκεί θα αποτύχουν… - Νέα πρόταση για ομήρους
Κατάπαυση πυρός μικρότερη των 6 εβδομάδων φέρεται να προτείνει το Ισραήλ - Κύμα οργής στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ
(upd2) Συγκεχυμένα μηνύματα έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς τη στιγμή που οι Ισραηλινοί εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους στην περιοχή της Rafah, όπου πρόκειται σύντομα να εισβάλλουν – και παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για άνευ προηγουμένου λουτρό αίματος -, η κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu φέρεται να είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση για απελευθέρωση ομήρων και… κατάπαυση πυρός.
Την ίδια στιγμή, η Hamas η οποία υποστηρίζει ότι από τις μέχρι στιγμής στρατιωτικές ενέργειες του IDF έχει χάσει μόλις το 20% της δυναμικής της σε άντρες και εξοπλισμό, διαμηνύει πως η ισραηλινή εισβολή στη Rafah δεν πρόκειται να επιτύχει απολύτως τίποτα και επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Και ενώ όλοι αναμένουν την χερσαία επίθεση στη Rafah, οι συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών και της Hezbollah στο νότιο Λίβανο κλιμακώνονται ολοένα και περισσότερο μέρα με την ημέρα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ένα δεύτερο και πιο ανεξέλεγκτο πολεμικό μέτωπο.

Σφυροκοπούν τη Rafah… και τη Γάζα

Πέντε κύματα αεροπορικών βομβαρδισμών εξαπέλυσαν το τελευταίο 24ωρο οι Ισραηλινοί στη Rafah με συνέπεια να πλήξουν κατοικημένες περιοχές και να αφήσουν πίσω τους τουλάχιστον 6 νεκρούς.
Οι Παλαιστίνοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι θα επακολουθήσει σε αυτήν την πόλη της νότιας Γάζας, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι και την οποία το Ισραήλ, την θεωρεί ως το «τελευταίο προπύργιο» της Hamas, όπου βρίσκεται η ηγεσία αλλά και 4 πλήρως οργανωμένα τάγματα της οργάνωσης.
Όπως καταγγέλλουν, πολλοί άμαχοι έχουν αρχίσει να φεύγουν από την πόλη, αλλά δεν γνωρίζουν που ακριβώς μπορούν να πάνε για να είναι ασφαλείς δεδομένου ότι αφενός δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα βόρεια εδάφη αφετέρου ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει τη βόρεια και την κεντρική Γάζα.
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο πυκνοκατοικημένη και ταυτόχρονα περιορισμένη είναι η Λωρίδα της Γάζας σημειώνεται πως το συνολικό μήκος της είναι 40 χιλιόμετρα και το πλάτος της από 5 έως 12 χιλιόμετρα, περιοχή την οποία κατοικούν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Έτοιμοι για εισβολή

Παρόλο αυτά το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει στην εισβολή στη Rafah καθώς μόνο με αυτήν, θα μπορέσει να επιτύχει την οριστική νίκη κατά της Hamas και παράλληλα να απελευθερώσει τους περισσότερους από 120 ομήρους που κρατά η Hamas.
Όπως έγινε γνωστό, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της η κυβέρνηση Netanyahu εξέτασε το πώς θα καταστραφούν τα τελευταία τάγματα της Hamas, τα οποία φέρονται να βρίσκονται στη Rafah.

Hamas: Θα αποτύχουν και στη Rafah

Ωστόσο, στελέχη της Hamas υποστηρίζουν πως και στη Rafah, οι Ισραηλινοί θα αποτύχουν τελείως, καθώς ούτε την Hamas θα εξαλείψουν ούτε τους ομήρους θα πάρουν πίσω.
Σε δηλώσεις του ο Ghazi Hamad, στέλεχος της Hamas, είπε ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Rafah, δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει «αυτό που θέλει».
«Ακόμη κι αν το Ισραήλ μπει στη Rafah, εισβάλει, δεν θα επιτύχει (...) τους δυο κύριους στόχους του, που είναι να εξαλείψει τη Hamas, ή να βρει» τους ομήρους» υποστήριξε ο Hamad, επισημαίνοντας πως η Hamas προειδοποίησε «την Αίγυπτο, το Κατάρ καθώς και αραβικές και άλλες χώρες στο εξωτερικό για τον κίνδυνο που εγείρει η εισβολή στη Rafah» και πως «το Ισραήλ ετοιμάζεται να διαπράξει κι άλλες σφαγές».

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τον Hamad, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μήνες λόγω της στάσης του Ισραήλ.
«Ο Netanyahu και οι υπουργοί του λένε πως ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί, πως η Hamas πρέπει να καταστραφεί, πως η Rafah πρέπει να καταληφθεί.
Ξεκάθαρα δεν έχουν καμιά πρόθεση να διαπραγματευτούν.
Από την πλευρά της η Hamas έχει καθαρά και ρητά παρουσιάσει τη θέση της στους μεσολαβητές.
Τα θεμελιώδη αιτήματα που εκφράζουμε αταλάντευτα είναι να κηρυχθεί καθαρά και ρητά κατάπαυση του πυρός, να υπάρξει «πλήρης αποχώρηση» των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι» στις περιοχές τους» τόνισε ο Hamad, ο οποίος κατηγόρησε τον Netanyahu ότι προσπαθεί να ξεγελάσει τη διεθνή γνώμη λέγοντας πως γίνονται διαπραγματεύσεις.

Πρόταση Ισραήλ για ομήρους

Την ίδια στιγμή πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση Netanyahu είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση για κατάπαυση πυρός και για απελευθέρωση ομήρων.
Η πρόταση φέρεται να αφορά την απελευθέρωση αρχικά 20 ομήρων για «ανθρωπιστικούς» λόγους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Κανάλι 12, η πρόταση θα αφορά συγκεκριμένα γυναίκες, που υπηρετούν στον στρατό, ηλικιωμένους και αρρώστους, που συγκαταλέγονται στους ομήρους.
Ως αντάλλαγμα, η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιτρέψει σε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα βόρεια εδάφη της Γάζας.
Η πρόταση θα προωθηθεί άμεσα σε Κατάρ, Αίγυπτο και ΗΠΑ που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν είναι γνωστό για το εάν η πρόταση μιλά για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, για τη διάρκεια της ούτε για το εάν και πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πρόκειται να απελευθερωθούν.

Κατάπαυση πυρός διάρκειας μικρότερης των 6 εβδομάδων

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, το Ισραήλ είναι έτοιμο να αμβλύνει τα αιτήματά τους προς την Hamas.
Συγκεκριμένα, φέρεται να προτείνει κατάπαυση πυρός μικρότερη από την περίοδο έξι εβδομάδων ενώ μειώνει τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερωθούν από 40 σε 33.
Στους 33 ομήρους φέρονται να βρίσκονται γυναίκες, ηλικιωμένοι και ασθενείς.
Η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί σήμερα 26/4 ανάμεσα στους Ισραηλινούς και σε αιγυπτιακή αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί το Ισραήλ.
Ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η Αίγυπτος επιθυμεί διακαώς να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Hamas έτσι ώστε να αποτραπεί η επιχείρηση στη Rafah, καθώς φοβάται ότι θα κατακλυστεί από δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Πόλεμος στο νότιο Λίβανο

Εν τω μεταξύ, κλιμακώνονται καθημερινά οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Hezbollah στο νότιο Λίβανο.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις «δύο αντιαρματικών πυραύλων» από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ, τονίζοντας ότι έπληξαν τα σημεία από όπου εκτοξεύτηκαν τα πυρά ενώ έκαναν γνωστό ότι βομβάρδισαν «υποδομές» της Hezbollah στον τομέα Kharshouba.
Από την πλευρά της η Hezbollah έπληξε ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα των δυο κρατών.

Κύμα οργής στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Εκατοντάδες συλλήψεις

Περισσότεροι από 200 φιλο-Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Πέμπτη 25/4 σε πανεπιστήμια του Λος Άντζελες, της Βοστώνης και του Όστιν στο Τέξας στο πλαίσιο των διαδηλώσεων κατά της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Σε όλες τις ΗΠΑ, φοιτητές στήνουν καταυλισμούς στις πανεπιστημιουπόλεις τους για να καταγγείλουν τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να προκαλούνται συμπλοκές και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν κληθεί για να τους απομακρύνουν.
Σημειώνεται πως το κίνημα των φιλο-Παλαιστίνιων Αμερικάνων φοιτητών που άρχισε από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, έχει γενικευθεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης