Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Σε νέο ιστορικό υψηλό το παγκόσμιο κρατικό χρέος – Εκτοξεύθηκε στα 315 τρισ. δολάρια το α' τρίμηνο 2024

IIF: Σε νέο ιστορικό υψηλό το παγκόσμιο κρατικό χρέος – Εκτοξεύθηκε στα 315 τρισ. δολάρια το α' τρίμηνο 2024
Η παγκόσμια οικονομία ένα βήμα πριν το σκάσιμο της «φούσκας»
Σχετικά Άρθρα
Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε το συνολικό χρέος των κρατών στο τέλος του α' τριμήνου 2024, καθώς διαμορφώθηκε σε 315 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF (Institute of International Finance).
Η αύξηση του χρέους κατά 1,3 τρισεκ. δολάρια σε σύγκριση με το τέλος του δ' τριμήνου 2024, τροφοδοτήθηκε -φυσικά- από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την Ιαπωνία.
Έτσι, ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε στο 333% μετά από τρία διαδοχικά τρίμηνα πτώσης.
Το χρέος στις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκε στο επίπεδο - ρεκόρ των 105 τρισεκ. δολαρίων, έχοντας υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF. Οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στην αύξηση μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών ήταν η Κίνα, η Ινδία και το Μεξικό.
«Τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα και προβλέπεται ότι θα συμβάλουν περίπου 5,3 τρισεκ. δολάρια στη συσσώρευση παγκόσμιου χρέους φέτος», ανέφερε το IIF σε δήλωση. «Οι αυξανόμενες εμπορικές τριβές και οι γεωπολιτικές εντάσεις παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα για τις αγορές χρέους», συμπληρώνει.
Αν και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες -με πρώτη τη Federal Reserve- αναμενόταν να προχωρήσουν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός «θολώνει» το τοπίο για τις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Αυτό σημαίνει υψηλότερο κόστος δανεισμού σε όλο τον κόσμο και, για πολλές αναδυόμενες αγορές, αποδυναμωμένα νομίσματα που επιδεινώνουν περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και «θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να φέρουν στο προσκήνιο τις πιέσεις από το δημόσιο χρέος», προειδοποιεί το IIF.
Η Αίγυπτος και το Πακιστάν θεωρούνται ως οι αναδυόμενες οικονομίες όπου οι τόκοι για το δημόσιο χρέος θα είναι υψηλότεροι μέχρι το 2026, με το Πακιστάν να δαπανά πάνω από το 50% των εσόδων σε τόκους και την Αίγυπτο περισσότερο από το 60%.
Μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία είδαν το χρέος να αυξάνεται ταχύτερα, προσθέτοντας 17% -επί του ΑΕΠ- και 4% αντίστοιχα. Η Ιαπωνία αναμένεται να συνεχίσει να δαπανά κατά μέσο όρο λιγότερο από το 2% των κρατικών εσόδων για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2026, σύμφωνα με το IIF. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 10% από το τρέχον 8% και να κινηθεί έναντι 12% την ίδια περίοδο.
Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι το επίπεδο των δαπανών των ΗΠΑ είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό» και «δεν ευθυγραμμίζεται με τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης