Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβενία: Μέχρι μέσα Ιουνίου η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Σλοβενία: Μέχρι μέσα Ιουνίου η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
. Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία είπαν τον Μάρτιο ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ως ένα μέσο πίεσης για την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Robert Golob.
«Οι φρίκες που βλέπουμε κάθε μέρα στη Γάζα είναι ανεπίτρεπτες και πρέπει να σταματήσουν» ανέφερε ο Golob σε ανάρτησή του στο X. «Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις του στη Γάζα και να διαπραγματευτεί».
Σημείωσε ακόμα ότι θα ήθελε η αναγνώριση από τη χώρα του να είναι ένα «κίνητρο για αυτές τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα» και να επιταχυνθεί ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη για άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση ομήρων και ασφάλεια και λύση των δύο κρατών.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έγινε ενώ η Ιρλανδία, η Ισπανία και άλλα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να σκέφτονται να αναγνωρίσουν και αυτά το παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιρλανδίας.
Η ημερομηνία αναγνώρισης από πλευράς Σλοβενίας θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της διαδικασίας των ειρηνευτικών συνομιλιών με καταλυτική ωστόσο την 13η Ιουνίου είπε ο πρωθυπουργός. Αν η διαδικασία επιταχυνθεί, η Σλοβενία θα ολοκληρώσει την αναγνώριση πιο γρήγορα.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση της αναγνώρισης, είπε ο Golob εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αναγνώριση από μέρους της Σλοβενίας θα κινητοποιήσει και άλλες χώρες ώστε να ακολουθήσουν τα βήματα της χώρας του. Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία είπαν τον Μάρτιο ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώρες αυτές περιμένουν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Μαΐου που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πιστοποιημένο μέλος του ΟΗΕ.
Από το 1988, τα 139 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την παλαιστινιακή πολιτειακή συνθήκη. Το Ισραήλ από την πλευρά του είπε πως το σχέδιο των τεσσάρων αυτών χωρών θα οδηγήσει σε ένα «κόστος τρομοκρατίας» που θα μειώσει τις πιθανότητες για διαπραγματευτική λύση στη σύγκρουση στη Γάζα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης