Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Putin στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για Ουκρανία: Σοφός ο Jinping - Το Πεκίνο καταλαβαίνει τη σύγκρουση

O Putin στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για Ουκρανία: Σοφός ο Jinping - Το Πεκίνο καταλαβαίνει τη σύγκρουση
Τα τελευταία πέντε χρόνια, Ρωσία και Κίνα έχουν διπλασιάσει τον εμπορικό κύκλο εργασιών από 111 σε 227,8 δισ. δολάρια - Το 90% και πλέον των διακανονισμών μεταξύ εταιρειών γίνεται σε εθνικά νομίσματα
Η Ρωσία στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία υποστηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, αναφέροντας πως η Μόσχα θεωρεί την πρόταση του Πεκίνου ρεαλιστική και εποικοδομητική.
Σε συνέντευξη του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xianhua και ενόψει της διήμερης επίσκεψης του στο Πεκίνο (16-17/5) – είναι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του μετά τις εκλογές του Μαρτίου - ο Putin υποστηρίζει πως το Πεκίνο έχει πλήρη επίγνωση και αντιλαμβάνεται πλήρως τι κρύβεται πίσω από την ουκρανική κρίση.

Ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις

Όπως λέει ο Putin, η Ρωσία θέλει μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη επίλυση της κρίση και είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ουκρανικού, εφόσον αυτές λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα της Ρωσίας και συνοδεύονται από συνομιλίες για την παγκόσμια σταθερότητα και για αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας.
Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας είναι ρεαλιστικό και εποικοδομητικό, αν και όπως επισήμανε, η πρόταση αυτή δεν έχει την υποστήριξη της Ουκρανίας και της Δύσης.
Σύμφωνα με τον Putin, το κύριο πρόβλημα των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία είναι η αξιοπιστία των εγγυήσεων, καθώς όπως λέει, η Δύση προτιμά μια παγκόσμια τάξη που δεν βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο αλλά στους δικούς της κανόνες.

Το σχέδιο της Κίνας

«Το σχέδιο της Κίνας και οι περαιτέρω «αρχές» του όπως τις δημοσιοποίησε πριν από περίπου έναν μήνα ο πρόεδρος Xi έλαβαν υπόψη παραμέτρους πίσω από τη σύγκρουση.
Είμαστε θετικοί στην εκτίμηση μας σχετικά με την προσέγγιση της Κίνας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης» αναφέρει ο Putin, επισημαίνοντας πως «το Πεκίνο κατανοεί πραγματικά τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης και το παγκόσμιο γεωπολιτικό της νόημα».
Σύμφωνα με τον Putin, οι «πρόσθετες Αρχές» που ανέπτυξε ο Xi Jinping κατά τις συνομιλίες που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz είναι «ρεαλιστικά και εποικοδομητικά βήμα που αναπτύσσουν την ιδέα της ανάγκης να ξεπεραστεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».

Οι 12 προτάσεις του Πεκίνου

Πριν από περίπου έναν χρόνο η Κίνα παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την επίλυση του ουκρανικού.
Το σχέδιο καθόριζε γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σχέδιο αυτό καλούσε και τα δύο μέρη σε αυτοσυγκράτηση, ζητούσε την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, επισήμανε την ανάγκη να μπει τέλος στην ψυχροπολεμική νοοτροπία και να προστατευθούν οι άμαχοι, τασσόταν υπέρ της ανταλλαγής αιχμαλώτων και της διασφάλισης της εξαγωγής των σιτηρών και υπογράμμιζε πως πρέπει να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση, διατυπώνοντας παράλληλα την αντίθεση της στην επιβολή μονομερών κυρώσεων και την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το σχέδιο αυτό το είχαν απορρίψει οι ΗΠΑ, κατηγορώντας το Πεκίνο πως δεν καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πως το σχέδιο του «αντικατοπτρίζει το ψευδές αφήγημα της Μόσχας».

Οι «πρόσθετες Αρχές» του Xi

Όσον αφορά τις πρόσθετες Αρχές που διατύπωσε ο Xi Jinping – και στις οποίες αναφέρθηκε ο Putin -, αυτές έχουν να κάνουν με το «πάγωμα» της σύγκρουσης και με τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Πυρά στις δυτικές ελίτ

Ο Putin επιτίθεται στη Δύση, αναφέροντας πως «οι δυτικές ελίτ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ αρνούνται να σεβαστούν την πολιτισμική διαφορετικότητα και προσπαθούν να υπαγορεύσουν τις θέσεις τους σε άλλες χώρες, γεγονός που όπως υποστηρίζει, δυσαρεστεί ιδιαίτερα τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Οι χώρες του λεγόμενου «χρυσού δισεκατομμυρίου» μάλλον δεν συμφωνούν ότι η Γη είναι το κοινό σπίτι όλης της ανθρωπότητας και ότι όλοι οι κάτοικοί της έχουν ίσα δικαιώματα.
Η Ρωσία, μαζί με τους εταίρους της, απορρίπτει τις προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει μια τάξη βασισμένη στο ψέμα και στην υποκρισία, αλλά κα σε μυθικούς κανόνες που εφευρέθηκαν από κάποιον άγνωστο» αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Δύση «προσπαθεί επίμονα να «τιμωρήσει», να απομονώσει και να αποδυναμώσει τη Ρωσία, απειλεί να τη διαμελίσει και κλείνει τα μάτια στην Ουκρανία που πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος».
Αντιθέτως, όπως λέει ο Putin, στόχος του είναι να γίνει η Ρωσία μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη.

Αξιόπιστος φίλος η Κίνα, σοφός ο Xi Jinping

Αναφερόμενος στην Κίνα, ο Putin κάνει λόγο για έναν καλό γείτονα και αξιόπιστο φίλο.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο τους ενώ αποκαλεί τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, σοφό και διορατικό ηγέτη, «χάρη στον οποίο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται ενεργά».
Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιτυχία στην εμπορική τους συνεργασία, η οποία – όπως λέει - υποδηλώνει την ορθότητα της πορείας Μόσχας και Πεκίνου, ενώ τονίζει ότι Ρωσία και Κίνα θα δημιουργήσουν στενότερη συνεργασία σε καινοτόμους τομείς και θα δημιουργηθούν τόσο νομικές όσο και οργανωτικές προϋποθέσεις για αυτό.

Εκτοξεύτηκε το διμερές εμπόριο

Στο σημείο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου ανέρχεται πλέον σε περίπου 20 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή σχεδόν 1,6 τρισεκατομμύρια γιουάν.
«Η Κίνα είναι ο κύριος επιχειρηματικός μας εταίρος για 13 χρόνια και η Ρωσία το 2023 ανέβηκε αμέσως στην τέταρτη θέση στην κατάταξη των εμπορικών αντισυμβαλλομένων της Κίνας.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα έχουν διπλασιάσει τον εμπορικό κύκλο εργασιών από 111 σε 227,8 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερο από το 90% των διακανονισμών μεταξύ εταιρειών γίνεται σε εθνικά νομίσματα» λέει ο Putin.
Παράλληλα, ο Putin υπογραμμίζει πως οι δύο χώρες υπερασπίζονται σθεναρά την πολιτισμική ποικιλομορφία, την ισότητα και την πρωτοτυπία των χωρών, αναφέροντας πως τα δύο αυτά κράτη ενώνονται όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, αλλά και της κοινής τους κουλτούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης