Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, παρά την ώθηση από τα κέρδη της Nvidia – Στο -0,75% ο S&P 500, o Nasdaq -0,39%

Πτώση στη Wall, παρά την ώθηση από τα κέρδη της Nvidia – Στο -0,75% ο S&P 500, o Nasdaq -0,39%
Νευρικότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Αρνητικά πρόσημα εμφάνισε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά την Πέμπτη 22 Μαΐου, παρά την ώθηση που δέχθηκε από τα εκπληκτικά αποτελέσματα τριμήνου της κατασκευάστριας ημιαγωγών Nvidia. 
Όπως φαίνεται, οι επενδυτές σταθμίζουν το γεγονός πως η Fed, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής στις 30/4-1/5, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επιτοκιακής αύξησης, ενώ παράλληλα τα μακροοικονομικά στοιχεία υπονοούν πως η αμερικανική οικονομία παραμένει θερμή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,53% στις 39.065 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,74% στις 5.267 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq παρουσίασε μείωση -0,39% στις 16.736 μον.
φδσαφσδαφσδασδφα.JPG
Στο ταμπλό, η αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia προσέθεσε 9,32%, εκτοξεύοντας τις τιμές των μετοχών της πάνω από τα 1.000 δολ.
Σημειώνεται πως ανακοίνωσε split μετοχών 10 προς 1 και τριπλασιασμό μερίσματος.
Το guidance για τα έσοδα του β’ τριμήνου, περίπου 28 δισεκ. δολ., ξεπέρασε μια πρόβλεψη συναίνεσης της LSEG για 26,61 δισεκατομμύρια δολάρια - ένα σημάδι ότι η εταιρεία δεν βλέπει τη δυναμική της να επιβραδύνεται.
Τα αποτελέσματα της Nvidia είναι κομβικό σημείο για τη Wall Street, καθώς οι traders ψάχνουν για σημάδια ότι ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη δεν εξασθενεί.
Επίσης, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 2,3 τρισεκ. Δολ., η Nvidia έχει σημαντική επιρροή στον S&P 500.

Λαλίστατος τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, προσπαθεί να προειδοποιήσει για την επερχόμενη κρίση.
Η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να δει μια «σκληρή προσγείωση», ανέφερε όταν ρωτήθηκε από τον Sri Jegarajah του CNBC σχετικά με την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Dimon απάντησε: «Θα μπορούσαμε πραγματικά να δούμε μια σκληρή προσγείωση;
Φυσικά, πώς θα μπορούσε κάποιος που διαβάζει ιστορία να πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση;»
Ο Dimon είπε ότι το χειρότερο αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ θα είναι ένα σενάριο «στασιμοπληθωρισμού», όπου ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται εν μέσω υψηλής ανεργίας.

Στα μάκρο, τις 215.000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Η προηγούμενη καταγραφή ύστερα από την αναθεωρημένη της έκδοση έδειξε τις 223.000.
Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις των αναλυτών, έκαναν λόγο για 220.000.
Την ίδια ώρα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις φτάνουν τις 1,794 εκατ. έναντι εκτιμήσεων περί 1,794 εκατ.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλό διετίας σκαρφάλωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Μάιο, κάτι που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός αγαθών θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις ΗΠΑ, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, εκτινάχθηκε στις 54,4 μονάδες αυτόν τον μήνα.
Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 και ακολούθησε την οριστική αποτύπωση 51,3 μονάδων τον Απρίλιο.
Μια ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση στον ιδιωτικό τομέα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα παρέμενε σχεδόν αμετάβλητος στο 51,1. Η αύξηση οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, με τον PMI υπηρεσιών να σημειώνει άνοδο στις 54,8 μονάδες, από 51,3 τον Απρίλιο.
Ο μεταποιητικός PMI ανήλθε στις 50,9 μονάδες από 50,0 τον περασμένο μήνα.
Το άλμα στη δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στα μισά του β' τριμήνου.
Τέλος, σημαντική πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, καθώς η άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αρχίζει να ασκεί πιέσεις στην αγορά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις βούτηξαν 4,7%, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 634.000 κατοικιών τον Απρίλιο από 665.000 τον Μάρτιο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 678.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης