Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Τα εθνικιστικά κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να νικήσουν τον Macron

Γαλλία: Τα εθνικιστικά κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να νικήσουν τον Macron
Μια συμμαχία με το Reconquest θα ενίσχυε τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν ενόψει πρόωρων εκλογών
Μόλις μία ημέρα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές υψηλού ρίσκου, οι δύο κορυφαίες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας διερεύνησαν το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν εναντίον του σε μια αναμέτρηση που θα αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον τόσο της Γαλλίας όσο και της ΕΕ, σημειώνει το Politico.
Ο Macron προκήρυξε βουλευτικές εκλογές το βράδυ της Κυριακής, αφού το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός νίκησε το φιλελεύθερο κόμμα του Αναγέννηση στις ευρωεκλογές, με διαφορά 31,4% έναντι 14,6%.
Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος στοιχηματίζει ότι μπορεί να ανακόψει το κύμα των εθνικιστών, αντιμεταναστευτικών δεξιών σε εθνικές εκλογές, οι αντίπαλοί του δοκιμάζουν τα νερά για ένα ενιαίο μέτωπο.
Η Marion Maréchal, η επικεφαλής υποψήφια του κόμματος Reconquest κατά τις ευρωεκλογές της Κυριακής, συναντήθηκε τη Δευτέρα με την υποψήφια πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, τη θεία της Marine Le Pen, και τον πρόεδρο του κινήματος Jordan Bardella, για να συζητήσουν μια πιθανή συμμαχία.

Ο ρόλος της... ανιψιάς

Η Maréchal, πρώην βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Jean-Marie Le Pen, είχε γυρίσει την πλάτη στη θεία της για να ενταχθεί στις τάξεις του Reconquest - ενός κόμματος που ίδρυσε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Éric Zemmour - ενόψει της προεδρικής κούρσας του 2022.
Αν και το κόμμα της είναι πολύ μικρότερο από τον Εθνικό Συναγερμό και την Κυριακή πέρασε μόλις το όριο του 5% που είναι απαραίτητο στη Γαλλία για την εκλογή ευρωβουλευτών, οι υποστηρικτές της θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμοι.
Από τη νύχτα των εκλογών, η Maréchal, πιέζει το νέο της κόμμα να σχηματίσει συμμαχία με το παλιό της κόμμα. «Το εθνικό στρατόπεδο πέτυχε ένα ιστορικό σκορ», έγραψε η Maréchal σε μια ανάρτηση στο X τη Δευτέρα. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, επιθυμούσα να συναντηθώ με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ιορδάνη Μπαρδέλα για να αδράξουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

H στάση του Éric Zemmour 

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνάντηση, η Le Pen δήλωσε ότι θα συναντηθεί με μια σειρά πολιτικών ηγετών προκειμένου να «οικοδομήσει μια πλειοψηφία», χωρίς να διευκρινίσει αν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την ανιψιά της.
Η Le Pen σημείωσε επίσης ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα ήταν πρόθυμος να μην θέσει υποψηφίους εναντίον των απερχόμενων βουλευτών του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, εάν αυτοί κατέληγαν σε συμφωνία με το κόμμα της.
Ενώ η Maréchal είναι ξεκάθαρη, παραμένει αβέβαιο αν ο πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματός της, Éric Zemmour , συμφωνεί.
Υποδηλώνοντας ότι υπάρχει ρήγμα μεταξύ των δύο σημαντικότερων προσωπικοτήτων της Reconquest, ο Bardella εξήρε την «εποικοδομητική στάση» της Maréchal «σε αντίθεση με τον Éric Zemmour».
Η Maréchal και η Le Pen δεν έχουν επίσης συναντηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι ευρωβουλευτές τους συμμετέχουν σε αντίπαλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μια προσέγγιση μεταξύ των δύο κομμάτων σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αρχίσει να ανοίγει το δρόμο για μια πολυδιαφημισμένη υπερ-ομάδα ακροδεξιών ευρωβουλευτών, οι οποίοι επί του παρόντος είναι διασκορπισμένοι στην ευρωσκεπτικιστική σκληροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην ακροδεξιά ομάδα ID και στο τμήμα των αδέσμευτων του Κοινοβουλίου.
Ο Μαρεσάλ και ο Zemmour, ο οποίος έλαβε το 7% των ψήφων στην προεδρική εκλογή του 2022, φέρονται να διαφωνούσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές.
Την Κυριακή, ο Zemmour ζήτησε τη δημιουργία «του μεγαλύτερου δεξιού συνασπισμού», χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα τον Εθνικό Συναγερμό ως πιθανό εταίρο.

Αριστερή συμμαχία

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, οι τέσσερις κύριες πολιτικές δυνάμεις της γαλλικής αριστεράς - οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το κίνημα France Unbowed του τρεις φορές υποψήφιου για την προεδρία Jean-Luc Mélenchon  - δημοσίευσαν κοινή δήλωση στην οποία δήλωναν ότι «επιθυμούσαν» να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους.
Πριν από δύο χρόνια, τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν να τρέξουν ένα ενιαίο αριστερό μέτωπο με κοινό μανιφέστο, επιτρέποντας στη γαλλική αριστερά να υπερδιπλασιάσει το σύνολό της στην Εθνοσυνέλευση και να εμποδίσει τον Macron να εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Όμως η συμμαχία δεν άντεξε τη δοκιμασία του χρόνου και κάθε δύναμη κατέβηκε ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, εκθέτοντας τις διαφωνίες τους σε θέματα όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα και η ολοκλήρωση της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης