Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμός στην ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία - H Γερμανία θέτει veto για το φυσικό αέριο – Scholz: Δεν λειτουργούν για την οικονομία μας

Διχασμός στην ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία - H Γερμανία θέτει veto για το φυσικό αέριο – Scholz: Δεν λειτουργούν για την οικονομία μας
Σε συνέντευξή του σε μέσα ενημέρωσης του Axel Springer στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία, ο Olaf Scholz είπε ότι το πακέτο «δεν είναι μπλοκαρισμένο» και ότι οι χώρες «συζητούν τις λεπτομέρειες»
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Γερμανία είναι «η νέα Ουγγαρία» αφού η χώρα μπλόκαρε τον τελευταίο γύρο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Η ΕΕ διαπραγματεύεται ένα πακέτο κυρώσεων που θα απαγόρευε στις χώρες της ΕΕ να επανεξάγουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω ευρωπαϊκών τερματικών σταθμών, αλλά το Βερολίνο αντιτάχθηκε στο πακέτο, ανέφεραν διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico.
Σε συνέντευξή του σε MME του ομίλου Axel Springer στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία, ο Scholz είπε ότι το πακέτο «δεν είναι μπλοκαρισμένο» και ότι οι χώρες «συζητούν τις λεπτομέρειες».
«Πρόκειται για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να ασκήσει τις δραστηριότητές της και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι τα αγαθά που παραδίδονται κάπου στη Νότια Αμερική, σε μια ασιατική χώρα ή στην Αφρική, δεν καταλήγουν στη Ρωσία, εκεί που δεν θα έπρεπε να είναι», είπε ο Scholz.
«Και αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε.
«Και νομίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.
Είναι ένα πρακτικό ερώτημα, και όχι ζήτημα αρχών», είπε ο Scholz.
Ο Γερμανός ηγέτης απάντησε επίσης στις συγκρίσεις μεταξύ Ουγγαρίας και της Γερμανίας, αναφερόμενος στη συνήθεια της Βουδαπέστης να μπλοκάρει προηγούμενα πακέτα κυρώσεων.
«Ναι, αυτή είναι μια εξαιρετική αντιπολιτευτική γραμμή, αλλά είναι εντελώς ανοησία», είπε ο Scholz.
«Θέλουμε να βρούμε μια λύση», είπε.
Η Γερμανία «κάνει τη δουλειά της», πρόσθεσε, η οποία είναι να «βεβαιωθεί ότι υπάρχει μια λύση που λειτουργεί για την οικονομία, την οποία μπορείτε να διαχειριστείτε εάν είστε εταιρεία, εάν θέλετε να πουλήσετε αγαθά και υπηρεσίες, και αυτό ταυτόχρονα εκπληρώνει ακριβώς τον σκοπό που μας απασχολεί».
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν την Παρασκευή (14/6)  να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του κερδοφόρου τομέα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, σύμφωνα με έξι διπλωμάτες της ΕΕ, με τη Γερμανία να τορπιλίζει μια συμφωνία την παραμονή της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία στη Ελβετία το Σάββατο (15/6).
Η ουσία του πακέτου ήταν να απαγορεύσει στις χώρες να επανεξάγουν ρωσικό LNG από τα λιμάνια της ΕΕ και να χρηματοδοτήσουν προγραμματισμένους τερματικούς σταθμούς LNG της Αρκτικής και της Βαλτικής.
«Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν η συνήθεια ότι πρέπει πάντα να κατηγορούμε… την Ουγγαρία — και τώρα είναι η Γερμανία», είπε ένας διπλωμάτης που γνωρίζει τις συζητήσεις για το πακέτο, αναφερόμενος στη συνήθεια της Ουγγαρίας να μπλοκάρει προηγούμενα πακέτα κυρώσεων.
Το Βέλγιο — το οποίο προεδρεύει επί του παρόντος στις διαπραγματεύσεις για τη χώρα της ΕΕ — αναγκάστηκε να χωρίσει τις συνομιλίες για το πακέτο σε δύο ξεχωριστές συζητήσεις εν μέσω της γερμανικής αντίθεσης στις νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.
Το τελευταίο γερμανικό μπλοκάρισμα ήρθε καθώς οι ηγέτες της G7 διεξήγαγαν συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής στην Ιταλία, στις οποίες συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Αναμενόταν να εκδώσουν μια ισχυρή δήλωση για το εμπόριο με την Κίνα που θα επέκρινε επίσης το Πεκίνο για την παροχή του λεγόμενου εξοπλισμού διπλής χρήσης που βοηθά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Οι κυρώσεις στο τραπέζι επρόκειτο να ήταν ένα 14ο πακέτο που υποστηρίχθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Βερολίνο ανησυχούσε για τη διεύρυνση ενός μέτρου που θα ανάγκαζε τις εταιρείες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους δεν θα μπορούν στη συνέχεια να πουλήσουν προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Μόσχα.
Προηγουμένως, η ρήτρα ίσχυε μόνο για πυροβόλα όπλα, είδη μάχης και αγαθά διπλής χρήσης — τα οποία έχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική εφαρμογή.
Η Γερμανία ανησυχεί ότι οι μικρές της επιχειρήσεις θα υποφέρουν εάν αυτό επεκταθεί σε περισσότερα μη στρατιωτικά προϊόντα, όπως χημικά ή μηχανήματα για την κατεργασία μετάλλων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με τη γερμανική καγκελαρία προκειμένου να πείσει το Βερολίνο να άρει το veto, σύμφωνα με έναν από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, που μίλησε στο Politico

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης