Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχονται κινεζικά αντίποινα στην ΕΕ - Το Πεκίνο βάζει στο στόχαστρο το εμπόριο χοιρινού κρέατος

Έρχονται κινεζικά αντίποινα στην ΕΕ - Το Πεκίνο βάζει στο στόχαστρο το εμπόριο χοιρινού κρέατος
Το 2023 η Ισπανία εξήγαγε περισσότερους από 560.000 τόνους χοιρινού κρέατος στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο το εμπόριο χοιρινού κρέατος, σε μία προσπάθεια απάντησης στους δασμούς που επέβαλε πρόσφατα η ΕΕ στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την ασιατική χώρα.
Σε περίπτωση δασμών από το Πεκίνο στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος, περισσότερο θα επηρεαστεί η Ισπανία, καθώς αποτελεί τον κύριο εξαγωγέα εντός της ΕΕ.
Ενδεικτικά, το 2023 η Ισπανία εξήγαγε περισσότερους από 560.000 τόνους χοιρινού κρέατος στην Κίνα, αξίας άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Σχεδόν το 21% των συνολικών εισαγωγών χοιρινού κρέατος της Κίνας προέρχεται από την Ισπανία, πάνω από τον όγκο που αγοράζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Ολλανδία και τον Καναδά.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δημοσίευσε δήλωση που επιβεβαιώνει την έναρξη αυτής της έρευνας κατόπιν αιτήματος της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος της ασιατικής χώρας. Η Κίνα σκοπεύει να διερευνήσει τον αντίκτυπο που είχε η εισαγωγή προϊόντων όπως χοιρινό κρέας και υποπροϊόντων του στην εθνική του παραγωγή από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Η έρευνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα κατά των εισαγωγών αν και δεν διευκρινίζονται στο έγγραφο.
Η κινεζική κυβέρνηση ζητά από τις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την έρευνα να στείλουν οικονομικά στοιχεία και λεπτομέρειες για την προέλευση όλων αυτών των προϊόντων και ανακοινώνει την προθυμία της να πραγματοποιήσει ερωτηματολόγια, δειγματοληψίες και επιθεωρήσεις σε διάφορους φορείς.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, αντέδρασε λίγο μετά την ενημέρωση της δήλωσης της κινεζικής κυβέρνησης, ζητώντας «να υπάρξει περιθώριο κατανόησης». Προς το παρόν, ο Πλάνας είναι επιφυλακτικός και πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε επίσης ότι, παρά τη σημασία της κινεζικής αγοράς, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στη χώρα αυτή παρουσιάζουν πτωτική τάση.
Από την πλευρά της, η Interporc, η ισπανική ένωση εργοδοτών στον κλάδο, απαντά διασφαλίζοντας ότι σέβεται πλήρως το έργο των ευρωπαϊκών, ισπανικών και κινεζικών αρχών. Υπό αυτή την έννοια, η σχέση μεταξύ του ισπανικού τομέα χοιρινού κρέατος και των κινεζικών αρχών και φορέων είναι εξαιρετική και θα συνεχίσει να είναι, όπως επιβεβαιώνουν, προσθέτοντας ότι ελπίζουν ότι η σχέση μεταξύ ΕΕ και Κίνας θα είναι πάντα καλή. Προσθέτει, τέλος, ότι ο κλάδος του λευκού χοιρινού της Ισπανίας είναι ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προμηθευτής χοιρινού κρέατος στην κινεζική αγορά χάρη, μεταξύ άλλων, στην εγγυημένη ασφάλεια των τροφίμων καθώς και στην εμπιστοσύνη που έχουν κερδίσει οι ισπανικές εταιρείες σεβόμενες τις καθιερωμένες διεθνείς συμφωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης