Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ ανοίγουν την ατζέντα της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ ανοίγουν την ατζέντα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι αρχές ανταγωνισμού με τρεις αρμοδιότητες εξετάζουν πώς οι συνεργασίες μεταξύ των προγραμματιστών αυτών των μοντέλων ΤΝ, όπως της OpenAI, και των εταιρειών Big Tech επηρεάζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά.
Οι αρχές ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της ΕΕ καθόρισαν κοινές αρχές θεμιτού ανταγωνισμού αναφορικά με την ίδρυση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως το ChatGPT, αλλά δεν δεσμεύτηκαν για κοινή δράση, σύμφωνα με κοινή δήλωση την Τρίτη (23 Ιουλίου).
Τα μοντέλα θεμελίωσης, που μοιάζουν με τεχνητή νοημοσύνη γενικού σκοπού, θεωρούνται μερικά από τα πιο ισχυρά λόγω του τεράστιου αριθμού εφαρμογών που έχουν. Υποστηρίζουν τη δημιουργική ΤΝ, όπως το ChatGPT, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και βίντεο, με βάση προτροπές.
Οι αρχές ανταγωνισμού με τρεις αρμοδιότητες εξετάζουν πώς οι συνεργασίες μεταξύ των προγραμματιστών αυτών των μοντέλων ΤΝ, όπως της OpenAI, και των εταιρειών Big Tech επηρεάζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά.
«Οι νομικές μας εξουσίες και τα δικαιοδοτικά μας πλαίσια διαφέρουν και, σε τελική ανάλυση, οι αποφάσεις μας θα παραμένουν πάντα κυρίαρχες και ανεξάρτητες», αναφέρει η δήλωση της Τρίτης, που υπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Αρχή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Όμως, λόγω του διεθνούς χαρακτήρα των προβλημάτων αυτών, συνεχίζει η ανακοίνωση, «εργαζόμαστε για να μοιραστούμε την κατανόηση των ζητημάτων, όπως ενδείκνυται, και δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις αντίστοιχες εξουσίες μας, όπου χρειάζεται».
Στην ανακοίνωση, οι αρχές ανταγωνισμού επεσήμαναν τρεις κινδύνους: συγκεντρωτικός έλεγχος βασικών εισροών, όπως δεδομένα ή τσιπ τεχνολογίας αιχμής ΤΝ, εδραίωση ή επέκταση της ισχύος στην αγορά σε αγορές που σχετίζονται με την ΤΝ και συμπράξεις μεταξύ βασικών παικτών.
Τα τσιπ και τα μοντέλα ΤΝ αιχμής ανήκουν στις εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας, αλλά δεν τα μοιράζονται ανοιχτά.
Για την αντιμετώπιση των κινδύνων, οι αρχές ανταγωνισμού θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της επιλογής των καταναλωτών, της διαλειτουργικότητας των διαφόρων υπηρεσιών και στην αποτροπή τακτικών αποκλεισμού.
Οι κίνδυνοι αναθεωρούνται ελάχιστα από τους τρεις βασικούς κινδύνους που προσδιορίστηκαν σε δήλωση της βρετανικής Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) τον Απρίλιο.
Η CMA εξέτασε διάφορες συνεργασίες μεταξύ εταιρειών Big Tech και προγραμματιστών μοντέλων θεμελίωσης, όπως η Amazon και η Anthropic. Η δήλωση της Τρίτης «δεν μεταβάλλει τη διαδικασία εξέτασης των συγχωνεύσεων σε σχέση με τις υποθέσεις εταιρικών σχέσεων AI», στις οποίες περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία της Microsoft και της OpenAI.
Η Κομισιόν φέρεται όμως να έχει εγκαταλείψει την έρευνα για τη συγχώνευση όσον αφορά την επένδυση και τη συνεργασία της Microsoft με την OpenAI, αλλά εξακολουθεί να εξετάζει μια οπτική γωνία κατά του ανταγωνισμού.
Η FTC ξεκίνησε τη δική της έρευνα για τέτοιου είδους συνεργασίες τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης