Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρύ sell off στη Wall, λόγω Tesla, Alphabet και μάκρο – Στο -2,31% S&P 500, o Nasdaq -3,64% - «Βουτιά» -12,3% για Tesla

Βαρύ sell off στη Wall, λόγω Tesla, Alphabet και μάκρο – Στο -2,31% S&P 500, o Nasdaq -3,64% - «Βουτιά» -12,3% για Tesla
Ισχυρή πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης...
Βουτιά σημείωσαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 24 Ιουλίου, με τις δεικτοβαρείς Tesla και Alphabet να ασκούν ισχυρές καθοδικές πιέσεις…
Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και τα άσχημα μάκρο, ειδικά οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,25% στις 39.853 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -2,31% στις 5.427 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε 3,64% στις 17.342 μον.
φσασδφασφαδ.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της μητρικής της Google, Αlphabet, «έπεσαν» 5%.
Παράλληλα, ισχυρή πτώση παρουσίασε η Tesla (-12%) μετά την καθίζηση στα κέρδη - τα πλέον αδύναμα εδώ και επτά χρόνια.
(Αυτές οι εκθέσεις αποτελούν μια πρώτη γεύση για την πορεία των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά το β’ τρίμηνο 2024.)
Σε αυτό το πλαίσιο, «Η συνεδρίαση της Τετάρτης», αναφέρει το Bloomberg, είναι ένα μάθημα για τον «κίνδυνο συγκέντρωσης» που οι «αρκούδες» θεωρούν «λανθάνοντα», σε μια αγορά της οποίας η ανοδική πορεία οφείλεται σε μια «ομάδα» μετοχών που έχουν υπερκέρδη (Magnificent 7 - AppleGoogle, Meta, Microsoft, Amazon, Tesla, Nvidia).
Οι Mag7 υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες ημερησίως από τον Οκτώβριο του 2022 (έχοντας χάσει σχεδόν 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τα υψηλά τους πριν από 10 ημέρες)...

Και οι 7 κοκκίνισαν, γεγονός ασυνήθιστο από μόνο του...

Το trading desk της Goldman Sachs σημείωσε ότι οι όγκοι ήταν εκρηκτικοί (+18% έναντι των τελευταίων 20 ημερών).
Οι θεσμικοί ήταν οι οδηγοί της συνεδρίασης, πουλώντας Τεχνολογία, μετοχές του βιομηχανικού κλάδου αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Από την άλλη αγόραζαν Υγεία…

Στα ομόλογα, η διαφορά απόδοσης στο τμήμα της καμπύλης των 2τών με τα 30ετή αύξησε την ανοδική της κλίση φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2022.
Επίσης, η διαφορά απόδοσης στο τμήμα της καμπύλης των 5τών με τα 30ετή ομόλογα είναι πιο «απότομη» από τον Μάιο του 2023)...

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, οι επενδυτές εκτιμούν πως η πρώτη επιτοκιακή μείωση θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ αναμένονται 4 μειώσεις πριν από το 2025.
(και μια πιθανότητα 50-50 για 2 ή 3 περικοπές το 2024)...
Προς επίρρωση αυτού, ο πρώην πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης και άλλοτε «γεράκι», William Dudley, ζήτησε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ακόμα και από τη συνεδρίαση της FOMC την ερχόμενη εβδομάδα.
Για πολλούς αναλυτές, ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν ανησυχητική, καθώς θα έδειχνε πως οι αξιωματούχοι σπεύδουν για να αποφύγουν μια ύφεση.
Η δήλωση του Dudley έρχεται την ώρα που η Τράπεζα του Καναδά μείωσε τα επιτόκιά της, με την κίνηση να επικεντρώνεται στους «πτωτικούς κινδύνους».

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ βυθίστηκε 1,1% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,085 δολ./ευρώ.

Στα μάκρο, μείωση 2,5% κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε σε 96,8 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. δολ. στα 172,3 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,7 δισ. δολ. στα 269,2 δισ. δολ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Econoday ήταν για μείωση του ελλείμματος στα 98 δισ. δολ. από 99,4 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.
O δείκτης υπηρεσιών PMI της S&P αυξήθηκε στις 56 μονάδες τον Ιούλιο από 55,3 τον Ιούνιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 28 μηνών.
Ωστόσο, ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 49,5 μονάδες
Oποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση του κλάδου.
Επίσης, κατά 0,2% ενισχύθηκαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου.
Τον Μάιο είχαν σημειώσει άνοδο 0,6% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Τέλος, χαμηλότερα κινήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, καθώς η άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αρχίζει να ασκεί πιέσεις στην αγορά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,6%, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 617.000 κατοικιών τον Ιούνιο από 621.000 τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης