Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ώρα κρίσης στην Κομισιόν: Υποψήφιοι Επίτροποι, παρασκήνιο και... κόντρες για τα «καυτά» χαρτοφυλάκια - Ποιους προτείνει ο Κ.Μητσοτάκης

Ώρα κρίσης στην Κομισιόν: Υποψήφιοι Επίτροποι, παρασκήνιο και... κόντρες για τα «καυτά» χαρτοφυλάκια - Ποιους προτείνει ο Κ.Μητσοτάκης
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Von der Leyen, έχει ζητήσει ήδη από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να προτείνουν δύο ονόματα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, εξαιρουμένων των επιτρόπων, που θα παραμείνουν στη θέση τους.
Η ώρα της κρίσης για τον σχηματισμό του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε και έχει ήδη ξεκινήσει η μάχη για τη διαμόρφωση του νέου κολεγίου επιτρόπων της προσφάτως επανεκλεγείσας για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν Ursula Von der Leyen, η οποία αναζητεί τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τις προτεραιότητες που έθεσε κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Von der Leyen έχει ζητήσει ήδη από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να προτείνουν δύο ονόματα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, εξαιρουμένων των επιτρόπων, που θα παραμείνουν στη θέση τους.

Ποιοι επίτροποι παραμένουν στο επιτελείο της Von der Leyen

Προς αποφυγή εσωτερικών συγκρούσεων, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προτίμησαν να διατηρήσουν τον ίδιο επίτροπο ελπίζοντας παράλληλα ότι με την εμπειρία και τις προσωπικές σχέσεις που έχουν καλλιεργήσει ως τώρα με την Von der Leyen, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico,
- ο Λετονός Valdis Dobrovskis και
- ο Σλοβάκος Maros Sevkovic και πιθανώς και
- η Κροάτισσα Dubravka Suica, αν και δεν την έχει ακόμη προτείνει επισήμως η κυβέρνηση της χώρας της.
- Ο Ολλανδός επίτροπος Vopke Hekstra εντάχθηκε στην Κομισιόν τον περασμένο Οκτώβριο στη θέση του Franz Timmermans και θα παραμείνει στο επιτελείο της Von der Leyen για άλλη μια πενταετία, μολονότι το κόμμα του δεν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας.
Άγνωστο παραμένει προς το παρόν κατά πόσον η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί και πάλι από τον Thierry Bretton και...
H Ελλάδα από τον Μαργαρίτη Σχοινά, αν και όπως σημειώνει το Politico, στην περίπτωση της χώρας μας ακούγονται και τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ποια τα νέα ονόματα, ποια τα χαρτοφυλάκια που στοχεύουν

Αρκετές χώρες είχαν ήδη αρχίσει να προτείνει ονόματα.
Η Ισπανία εποφθαλμιά το χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια και το κλίμα για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Tereza Ribera.
Η Σουηδία στέλνει την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jessica Roswell
Η Φινλανδία την ευρωβουλευτή Hena Virkunen.
Η Σλοβενία τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Tomaz Vesel.
Η Ιρλανδία τον υπουργό Οικονομικών Michael MakGrath.
Η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Josef Sikela.

Καμία δεν έχει προτείνει δύο - Παρασκηνιακά παζάρια και... διαγκωνισμοί

Άλλες χώρες ετοιμάζονται να προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ουδεμία μέχρι στιγμής έχει προτείνει δημοσίως δημόσια δύο υποψηφίους, όπως έχει ζητηθεί, παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν, ότι η Von der Leyen οραματίζεται μια νέα Κομισιόν με ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.
Τα παρασκηνιακά παζάρια αναφορικά με τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια προτού βγει κάτι επίσημο είναι μέσα στο παιχνίδι, προκειμένου να μην πληγεί το κύρος ενός υποψηφίου που ενδέχεται να απορριφθεί, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσειο που διαγκωνίζονται πολιτικοί στο εσωτερικό χωρών για το χρίσμα, όπως στην περίπτωση της Λιθουανίας όπου κοντράρονται πρόεδρος και πρωθυπουργός για τον υποψήφιο επίτροπο της χώρας.
Η επιλογή υποψηφίου περιπλέκεται σε Βουλγαρία και Βέλγιο, όπου καταβάλλονται προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Τα περιζήτητα χαρτοφυλάκια

Πέραν των κλασικών χαρτοφυλακίων,
- οικονομίας,
- εμπορίου και
- ανταγωνισμού, η
- διεύρυνση είναι ένα από τα πιο περιζήτητα χαρτοφυλάκια και μια από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά πρωτοβουλίες της νέας Κομισιόν της Von der Leyen θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ και την ένταξη της Ουκρανίας, αλλά και
- η θέση του επιτρόπου Γεωργίας λόγω του τεράστιου ρόλου που παίζει η ΕΕ στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και των τροφίμων

Κόντρες

- Η Γαλλία εποφθαλμιά ένα οικονομικό υπερ-χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει στην προώθηση της βιομηχανικής ατζέντας της ΕΕ απέναντι στον αμερικανικό και κινεζικό ανταγωνισμό, με την εποπτεία τομέων, όπως το εμπόριο και ο ανταγωνισμός, όπου οι Βρυξέλλες έχουν σκληρή ισχύ.
- Η Ιταλία όμως θέλει το ίδιο χαρτοφυλάκιο και το ερώτημα είναι κατά πόσον η Von der Leyen θα θελήσει να «γλυκάνει» την Giorgia Meloni αναθέτοντας σε εκλεκτό της ένα κορυφαίο πόστο, ή θα της δώσει το πιο συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο, για το οποίο....
- Η Κύπρος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον
- Ο Πολωνός ΥΠΕΞ Radoslav Sikorsky, φερόταν να προορίζεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Άμυνας, όμως οι υποψήφιοι συνειδητοποίησαν πόσο ελάχιστη ισχύ διαθέτει η ΕΕ στον εν λόγω τομέα, και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται.

Η ώρα της κρίσης και των αποφάσεων της Von der Leyen

Το ποιος θα αναλάβει ποιο χαρτοφυλάκιο θα το αποφασίσει η Von der Leyen λαμβάνοντας υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία, εκείνη των πολιτικών παρατάξεων και των φύλων αλλά σε ένα έντονα ανταγωνιστικό πλαίσιο λόγω του ότι η ανάθεση εκλαμβάνεται ως... ανταμοιβή των κρατών στην στήριξη τους στη Von der Leyen οπότε όλοι παζαρεύουν και διαγκωνίζονται για ένα ισχυρό πόστο.
Και μια πρόκληση για την πρόεδρο της Κομισιόν θα είναι να βρεθούν αρκετές γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες που προτείνουν γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα απέναντι σε εκείνους που προτείνουν άνδρα.
Η Von der Leyen έχει επίσης ξεκαθαρίσει στους ηγέτες ότι επιθυμεί έμπειρους και ικανούς επιτρόπους, οι οποίοι καλό θα ήταν να διαθέτουν εκτελεστική εμπειρία στις πατρίδες τους.
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τα ονόματα των υποψηφίων τους.
Η Von der Leyen θα αρχίσει από τα μέσα του ερχόμενου μήνα να παίρνει συνεντεύξεις από τους (νέους) υποψηφίους και στη συνέχεια θα αρχίσει να συνθέτει το παζλ του νέου κολεγίου Επιτρόπων.

Προετοιμάζεται το έδαφος εργασίας για τους νέους επιτρόπους.

Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε η Von der Leyen στο Στρασβούργο πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωσή της από την Ευρωβουλή θα αποτελέσουν τη βάση των επιστολών που θα αποσταλούν στους νέους επιτρόπους και θα περιγράφουν τι αναμένεται από αυτούς.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο της Von der Leyen, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περάσει τους νέους επιτρόπους σε ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο.
Η Ευρωβουλή μπορεί να απορρίψει υποψηφίους και δεν διστάζει να κάνει επίδειξη δύναμης – όπως είχε κάνει το 2019 απορρίπτοντας τις πρώτες επιλογές των Γάλλων, Ρουμάνων και Ούγγρων επιτρόπων.
Σε μια τέτοια περίπτωση η εν λόγω χώρα θα πρέπει να ορίσει νέο υποψήφιο, ώστε η νέα Κομισιόν της Von der Leyen να έχει συγκροτηθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης