Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκαλεί ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Έπρεπε να είχαμε εξοπλίσει την Ουκρανία νωρίτερα, τώρα μόνο μια λύση τερματίζει τον πόλεμο

Προκαλεί ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Έπρεπε να είχαμε εξοπλίσει την Ουκρανία νωρίτερα, τώρα μόνο μια λύση τερματίζει τον πόλεμο
Ο Stoltenberg κατέδειξε την απροθυμία του ΝΑΤΟ να προσφέρει όπλα, τα οποία είχε ζητήσει το Κίεβο πριν από τη ρωσική εισβολή λόγω των φόβων για κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.
«Το NATO θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να εξοπλίσει την Ουκρανία για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη ρωσική εισβολή το 2022», δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg σε συνέντευξη που δημοσιεύεται το Σάββατο στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Alglgemeine.
«Τώρα παρέχουμε στρατιωτικό υλικό σε έναν πόλεμο –τότε μπορούσαμε να είχαμε δώσει στρατιωτικό υλικό για να αποτρέψουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο Stoltenberg κατέδειξε την απροθυμία του ΝΑΤΟ να προσφέρει όπλα, τα οποία είχε ζητήσει το Κίεβο πριν από τη ρωσική εισβολή λόγω των φόβων για κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, το Κίεβο, που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, έλαβε οπλικά συστήματα από τους συμμάχους του ύστερα από τους αρχικούς δισταγμούς.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως η Ουκρανία πέτυχε «πολλά» με την επίθεσή της στο Kursk, ωστόσο είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη συνέχεια, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Όσλο.
«Μόνο οι Ουκρανοί μπορούν να κάνουν τις δύσκολες επιλογές που απαιτούνται, όπως το πού να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και ποιος τύπος πολέμου είναι κατάλληλος σε αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Το τέλος του πολέμου

Αναγνώρισε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως και να πλήττει στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας.
«Χαίρομαι που τόσες πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δώσει αυτή την ευκαιρία και όσες έχουν ακόμη περιορισμούς έχουν μετριάσει τους περιορισμούς ώστε η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Yποστήριξε ωστόσο ότι, το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα επιτευχθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος θα πρέπει και πάλι να υπάρξει διάλογος με τη Ρωσία σε κάποια φάση.
Αλλά θα πρέπει να βασιστεί στην ουκρανική ισχύ», δήλωσε.

Αντιπρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου

Yπενθυμίζεται πως ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg χρίστηκε νέος πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, αναλαμβάνοντας τη θέση μετά την συνεδρίαση κορυφής του φορέα τον Φεβρουάριο του 2025, όπως δήλωσε αποκλειστικά στο POLITICO άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Ο Christoph Heusgen, ο οποίος ανέλαβε τον κορυφαίο ρόλο μόλις το 2022, θα παραιτηθεί από πρόεδρος, ενώ ο πρώην πρόεδρος Wolfgang Ischinger θα παραμείνει πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ιδρύματος Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Ο Stoltenberg, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας και φανατικός φιλοαμερικάνος παράγοντας, διατελεί ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2014.
Θα αποχωρήσει από τη θέση του στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθεί στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία από τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte την 1η Οκτωβρίου.
Ο Stoltenberg, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ένα αξίωμα που κατέχει από το 2014.
Capture_217.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης